7., neděle 24. 9. 2000
Sparta - Znojmo SPA - ZNO
Sparta: Bříza - Dobroň, Kroupa, Ptáček, Rebolj, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Duda, Hlinka, Kanko, Kratěna, Martinec, Novák, Vůjtek, Žemlička.
Znojmo: Svoboda - Havíř, Heš, Holík, Jakeš, Kumstát, Petlák, Soudek, Valko - Bělohlávek, Freibauer, Haman, Kaňkovský, Kumstát, Mařák, Pazourek, Plášek, Procházka, Pucher, Uram, Vorel.
Branky a nahrávky: 36. Žemlička (Vůjtek, Martinec), 56. Martinec (Ptáček, Vůjtek) - 32. Plášek (Uram), 49. Plášek (Soudek, Vorel), 62. Pucher (Uram). Rozhodčí: Haškovec - Charvát, Bláha. Vyloučení: 3:4. Diváci: 2591.
HC Sparta Praha

Komentář

Tristní byl pohled do hlediště při nástupu obou mužstev na ledovou plochu. Zřejmě pražský kongres finančníků stáhnul už tak nevýrazné divácké návštěvy na dva a půl tisíce diváků.

Domácí vlétli do zápasu útočně, v šancích se ocitli Martinec a Hlinka. Přišly i další možnosti, ale nic do branky neproklouzlo. Plášek zkoušel poprvé Břízu v osmé minutě. Nebylo to naposled. V samostatném nájezdu mířil mimo Novák, ale svoji mírnou převahu bez vyložených šancí Sparta nevyužila. Od 18. minuty sevřeli hosté poprvé Spartu, přesilovku ale nevyužili.

Uram vlétl před Břízu hned po minutě druhé třetiny, ale měl smůlu. Na opačné straně zahrozil Novák, po něm prověřil Svobodu Vůjtek, ale do blízkosti znojemské branky se domácí už nedostávali. Skórovali hosté. Ve 31. minutě Uram zavezl puk do pásma, nalákal sparťanského beka a přihrál mezi kruhy na volného Pláška. Ten zakončil krásnou akci ještě hezčí střelou a Orli vedli. Hlinkův kontr o minutu později šel vedle, ale vyrovnat se podařilo ukázkovou bombou z pravého kruhu Žemličkovi. Následoval skoro minutový drtivý nápor Sparty, gól byl na spadnutí, ale do kabin se šlo za nerozhodného stavu.

Ten ale vydržel jen osm minut poslední části. Znovu Plášek střelou k tyči pod Břízovým betonem poslal hosty do vedení. Domácí zapnuli. Šrek pálil mimo, Vůjtek nedotáhl kličku před odkrytou brankou. Pak se ale málem dočkal hattricku Plášek, když se ocitl dvakrát po sobě v gólové šanci, ale kotouč mu vždy prapodivně utíkal z hokejky. Stejně dopadl i Uram. Šest minut před koncem se dostali Pražané k přesilovce pět na tři. Puk se jim ale odrážel od holí a mířil všude, jen ne na branku Znojma. Poprvé se ozval v hledišti pískot. Pak se ale u levé Svobodovy tyčky vyskytnul Martinec a prostrčil puk do branky - 2:2. Najednou zmizela z domácích hokejek přebytečná nervozita, ale na gól zlepšená hra Spartě nestačila.

Prodloužení přineslo zpočátku opatrnost. Pražané útočili, ale dva body si odvezli hosté. V čase 61:34 přehodil ležícího Břízu Pucher. Sparta podlehla poslednímu mužstvu tabulky, navíc doma prohrála poprvé od 10. října minulého roku.

Ohlasy trenérů

Milan Chalupa, Znojmo: Ze začátku jsme nechtěli inkasovat. Venku se nám daří bránit, ale nedáváme góly. Přešli jsme pětiminutový sparťanský tlak, ve druhé části se ujali vedení a začali jsme být více sebevědomí. Protože nemáme na lepší útočnou hru, bránili jsme a díky defenzívě a Svobodovi v brance jsme uspěli. V prodloužení je to vabank, pro diváky dobré, pro trenéry infarkt.

František Výborný, Sparta: Chtěli jsme skórovat v úvodu, ale to se nepovedlo. Přišly znojemské brejky, na nás sedla nervozita, navíc podpořená odrazem utkání v Třinci. Nepřekonali jsme znojemský val, nešlo zakončení, přihrávky ze zadu do přečíslení. Po chybách některých obránců jsme hráli část utkání se čtyřmi beky.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek