26. 9. 2006 | Michal Prager, Michal Prager, Jan Hrabal

SLA - SPA 2:6 - Tonův hattrick smetl Slavii

4., úterý 26. 9. 2006
Slavia - Sparta SLA - SPA
Slavia: Franěk (25. Hronek) – Kadlec, Kolařík, Graňák, Žižka, Vomela, Drtina – D. Hruška, Beránek, Sup – Vlasák, Divíšek, Dlouhý – Bednář, Sobotka, Vondrka – Kubeš, Červenka, Doležal – Endál.
Sparta: Salfický – Ptáček, Černošek, Vykoukal, Jan Hanzlík, Benýšek, Tabaček – Sivek, J. Hlinka, Netík – P. Ton, Štrba, Kratěna – Podlešák, Langhammer, Hromas – Dragoun, Pohanka, Vrbata.
Branky a nahrávky: 49. Vlasák (Žižka), 54. Endál (Vondrka) – 12. Langhammer (Dragoun), 22. P. Ton (Vykoukal), 25. P. Ton (Kratěna), 27. P. Ton (Kratěna), 45. Netík (J. Hlinka), 52. Sivek (Netík). Rozhodčí: Minář – Rittich, Guth. Vyloučení: 10:10. Využití: 0:3. Diváci: 6677.
Jednoznačná záležitost! Sparťané ovládli první derby v nové sezoně. V pražské Sazka Areně si Holešovičtí s chutí zastříleli, ve 25. minutě dokonce vyhnali Petra Fraňka ze slávistické branky. Nejvíce se zaskvěl kanonýr Petr Ton, jenž během pěti minut vstřelil tři branky a zajistil Spartě rozhodující náskok. Vysoké vítězství nad rivalem katapultovalo sparťany na páté místo tabulky.

Komentář

První letošní pražské derby se odehrálo v Sazka Areně před pro derby nečekaně prořídlími tribunami. Ty se však nakonec nenudily, pokud ovšem fandily Spartě. Hned po půl minutě se v obrovské šanci ocitl po přihrávce Beránka Hruška, ale Salfický jej vychytal. Do dvanácté minuty měli domácí více ze hry. Dobrou šanci vypracoval Hruškovi Sup, ten ale na kotouč opět nedosáhl. Pak zaúřadovali hosté. Lehké nahození Dragouna Franěk betonem vyrazil, ale nestačil už zareagovat na dorážku Langhammera. Poté se v šanci ocitl znovu Hruška, po něm si hezky před Salfického najel Sobotka a dokonce zvonilo i břevno. Obrovskou výzvou pro sešívané byla dvojnásobná přesilovka při vyloučení Ptáčka a Tabačka, ale ani to nevedlo k úspěchu.

Druhá část zápasu zřejmě rozhodla. Po minutě a deseti sekundách se Sparťané radovali z druhé gólu. Ton si pěkně počkal na útočné modré na Vykoukalovu přihrávku a rychle se dostal sám před Fraňka, jehož překonal perfektním blafákem do bekhendu. Slávisté znervózněli a přišla dvě vyloučení hned po sobě. Druhé využil znovu Ton střelou od mantinelu. Tato branka byla osudnou pro domácího gólmana Fraňka, jenž přepustil místo Hronkovi. Hattrick Petr Ton dovršil o minutu a půl později, když dotlačil puk do brány po hrubé chybě obrany. Rozhodčí se musel jít poradit s videem, ale nenašel na uznání této branky nic závadného. Druhé dějství již domácí dohrávali ve velké křeči a i přes další přesilovku 5 na 3 nedokázali najít na Salfického recept.

Třetí dějství se červenobílí pokoušeli začít náporem. K tomu jim mohla pomoci i přesilovka po vyloučení Hanzlíka, ale žádná větší šance se nekonala. Až v polovině čtvrté minuty byl před sparťanským brankářem po několikáté sám Hruška. Měl dostatek času zamíchat kotoučem, ale Salfický si zkušeně počkal a nedovolil skórovat. Pravidlo „nedáš – dostaneš“ zafungovalo dokonale. Vyloučení Vomely vyžil po 8 sekundách Tomáš Netík. Skóre mohl ještě navýšit opět Netík, ale Hronek byl tentokrát skvělý. Gólu se nakonec domácí dočkali kuriózním způsobem. Žižka byl natlačen na brankovou konstrukci, kde měl připravenou vyrážečku Salfický. Ten ji bolestivě odhodil, čehož využil Vlasák a pohodlně zavěsil. Domácí kotel se pak v recesi domáhal vyrovnání, ale opak byl pravdou. Na rozdíl pěti brankek vrátil Spartu bombou Sivek. Poslední slovo patřilo čtvrtému slávistickému útoku, který svou důraznou hrou donutil k chybě jinak výborného Salfického, když mu za brankou sebral puk Vondrka a nahrál před prázdnou bránu Endálovi, který si připsal první extraligový gól. Sparta měla na závěr možnost náskok ještě zvýšit při přesilovce 5 na 3, tu ovšem domácí ubránili. Přesto Slavia prohrála doma naprosto zaslouženě rozdílem třídy. Sparta byla po všech stránkách lepší!

Ohlasy trenérů

Ondřej Weissmann (Slavia): Nám se bohužel nadále herně nedaří, ke cti mužstva lze říct jen to, že pořád bojovalo. První třetina se nám celkem vydařila, vytvořili jsme si řadu šanci, ale neproměnili je. V tom byla Sparta lepší, své příležitosti využila a zaslouženě vyhrála. Nedařily se nám přesilovky, a když se nevyužije pět na tři, tak to většinou soupeř potrestá. Být na dně tabulky je pro nás nová situace, ale dostali jsme se tam sami. Máme zkušené mužstvo a musí si s tím poradit.

Marian Jelínek (Sparta): Bylo to pro nás dnes v Sazka Aréně derby jako z říše snů. Musíme ale s pokorou uznat sílu soupeře. Musíme dál hrát s pokorou a úctou k soupeřům a jít krok za krokem dál.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek