1. 12. 2006 | Lucie Vítková

SPA - LIT 5:2 - Záležitost Hlaváče s Hlinkou

29., pátek 1. 12. 2006
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Duba - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Tabaček - Sivek, J. Hlinka, Hlaváč - P. Ton, Štrba, O. Kratěna - Netík, Langhammer, Dragoun - Hromas, Podlešák, Krätzer.
Litvínov: Hübl (43. Fiala) - Šlégr, Hranáč, Punčochář, Nikolov, Skuhrovec, Gýna, L. Poživil - Kubinčák, Reichel, Prorok - Bednařík, Lukeš, Jenáček - Trávníček, Kopecký, Boušek - Jánský, Černý, Sklenička.
Branky a nahrávky: 17. Hlaváč (J. Hlinka), 32. Hlaváč (J. Hlinka), 42. Tabaček (Langhammer), 43. J. Hlinka (Hlaváč), 44. Netík (P. Ton) - 30. Reichel (Prorok), 57. Trávníček. Rozhodčí: Kubeš - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 8:8, navíc Šlégr (LIT) 5 min. a DKU. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5.777.
Hokejisté pražské Sparty mají za sebou další vynikající představení. Urputná bitva se strhla v parádní podívanou ve třetí části, kterou domácí načali třemi rychlými góly. To neunesl bek Šlégr a opakovaně neudržel nervy na uzdě, čímž postavil na nohy celou Arénu. V závěru Holešovičtí bojovali o šestou branku do klece Litvínova, přestože se jim to nepodařilo, odcházeli všichni přihlížející domů spokojeni.

Fotogalerie

Komentář

Zkraje utkání dostali domácí možnost přesilové hry. V ní se prosazoval Ton, mířil ovšem jen do vyrážečky. Vzápětí Vykoukalovu střelu tečoval Kratěna, Hübl i tentokrát byl na místě. Stejnou výhodu dostal posléze také Chemopetrol, ale naložil s ní o poznání hůře. Největší příležitost si v oslabení připsal Ton. Při hře v pěti měli více ze hry Pražané, Hlaváč nabil Sivkovi, jenž zblízka přestřelil. Litvínov se ozval až Bouškem, který ve svém střídání několikrát zamotal hlavu domácím bekům, na Dubu mezi tyčemi si ale nepřišel. V 17. minutě se poprvé měnilo skóre. Pohlednou kombinaci na jeden dotek zakončil do prázdné klece agilní Hlaváč. Navýšit stav mohla Sparta ve slibné výhodě čtyři na tři, ale kromě prudké střely Tona z křídla nic na obranu hostí nevymyslela.

Druhá část začala šancí Proroka, jemuž puk odpálil z hole před prázdnou svatyní vrátivší se Hanzlík. Sparta odpověděla náhle nájezdem Sivka, ten volil kličku do bekhendu a vylámal si zuby na rozkleku Hübla. Stejným způsobem vyhořel také Ton po lehkém nahození Vykoukala. Ve 30. minutě v přesilové hře přišel Duba o hokejku a krátkého výpadku hned využil pohotový Reichel, když napálil puk zblízka do růžku branky. Litvínov brankou ožil a tlačil se do ofenzívy. Bednařík však z brankoviště nedokázal puk doklepnout do sítě. Tlak hostí uťal až Šlégr, jenž si vyšlápl na slabšího Langhammera a na čtyři minuty si šel odpočinout. Pražané jeho hrubost potrestali rychle. Ve 32. minutě se znovu prosadil Hlaváč, když za brankovou čáru uklidil přesný pas Hlinky. Sparťanský střelec mohl trefit potřetí, tentokrát ho Hübl vychytal lapačkou. Chemopetrol se v závěru nebezpečně prosazoval, Lukeš trefil zblízka rukavici, Kubinčákovy kličky k vyrovnání rovněž nevedly.

Vstup do posledního dějství vyšel svěřencům trenéra Výborného na výbornou. Již po necelých dvou minutách vybojoval puk Langhammer, poslal jej na modrou čáru Tabačkovi, jenž ranou mezi betony zvýšil domácí vedení. Za necelou další minutu vykroužil oblouk Hlaváč, na vrcholku kruhu vybídl Hlinku, který jedovkou vyhnal z branky mladého Hübla. Toho v brankovišti nahradil Fiala. Litvínovský náhradník si touš ještě nestihl ani osahat a už jej lovil zpoza svých zad. To když Netík zakončil parádně únik kličkou do bekhendu. Nejistý Fiala měl problémy s obloučkem Hlaváče i nahozením Štrby, ale vzápětí si fantastickým zákrokem poradil znovu proti Netíkovi, na kterého zívala zcela odkrytá brána. Vedení Pražanů zcela neunesl Šlégr, opakovaně si vyhledal Langhammera, tentokrát ovšem svému týmu nepomohl. Nejenže obdržel rány, navíc si vysloužil i trest do konce utkání. Sled následných vyloučení již nic neznamenal. Dvakrát se blýskl Duba, zejména proti úniku Lukeše předvedl vynikající zákrok. Na konečných 5:2 pak korigoval v 57. minutě po závaru před brankou Trávníček, když se nejlépe zorientoval. Vyhecované utkání zaslouženě urvala Sparta.

Ohlasy trenérů

František Výborný (Sparta): Před utkáním jsme hráče nabádali k trpělivosti. Víme, že Litvínov dokáže z minima vytěžit maximum. Šikovnost hráčů jako je Reichel je neoddiskutovatelná. Po gólu na 2:1 se mužstvo trošku uklidnilo. Ve třetí třetině jsme chtěli zjednodušit hru, kdy se nám podařilo odskočit na větší rozdíl. Chtěl bych vyzdvihnout výkon Tomáše Duby, který nás podržel v momentech, kdy soupeř mohl snížit.

Václav Sýkora (Litvínov): Bylo to dvě třetiny dost vyrovnané utkání, ale rozhodl náš kolaps na začátku třetí třetiny. Chtěli jsme ještě s utkáním za stavu 1:2 něco udělat, ale nezvládli jsme třetí minutu, kdy jsme dostali dva rychlé góly. Celkově jsme dnes udělali moc chyb na to, aby toho tak zkušené mužstvo jako Sparta nevyužilo. Proto nakonec bylo tak vysoké skóre.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek