22. 12. 2006 | Lucie Vítková, Lucie Vítková, Vojtěch Gibiš

ZLN - SPA 5:1 - Vánoční bitkovaná pro Hamé

34., pátek 22. 12. 2006
Zlín - Sparta ZLN - SPA
Zlín: J. Čech - Hamrlík, L. Galvas, Nosek, Novotný, Vosátko, Lučka, Horáček - Melenovský, Leška, Záhorovský - Mokrejš, M. Čech, Rachůnek - Kovář, Kašpařík, Kubiš - M. Pšurný, Balán, R. Pšurný.
Sparta: Duba - Ptáček, Protivný, Tabaček, Jan Hanzlík, Černošek, Stehlík - Sivek, J. Hlinka, Hlaváč - O. Kratěna, P. Ton, Štrba - Netík, Langhammer, Dragoun - D. Vrbata, Podlešák, Hromas.
Branky a nahrávky: 13. Záhorovský (Melenovský), 22. Vosátko (Kašpařík), 33. Rachůnek (M. Čech), 51. M. Čech (Galvas), 60. M. Pšurný (Balán) - 48. Stehlík (Hlinka). Rozhodčí: Bolina - Pešek, Šátava. Vyloučení: 11:6, navíc Leška, Melenovský (oba Zlín), P. Ton, Jan Hanzlík všichni 5 min. a do konce utkání, Stehlík do konce utkání, Ptáček (všichni Sparta) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4972.
Sparta tentokrát souboj se zlínskými Medvědy nezvládla. Během dvou třetin si domácí vypracovali tříbrankový náskok, snížit se povedlo až Stehlíkovi v 48. minutě. V posledních dvanácti minutách byly k vidění kromě dvou branek Zlína tři bitky, po kterých dostali 5 minut a do konce domácí Leška s Melenovkým, za Spartu Ton a Hanzlík. Stehlík odešel do sprch dokonce s trestem ve hře.

Komentář

Nabuzení domácí s náhradníkem Čechem mezi tyčemi začali lépe. Do dobré střelecké pozice se dostával Kašpařík, na zakončení byl však příliš blízko. Pražané se do hry dostali až v početní výhodě, přestože působili krkolomným dojmem, dokázali čtveřici Medvědů udržet v obranné třetině. Kratěna ale zblízka v největší šanci Čecha nepřehodil. Maskovaný zlínský muž si poradil také s přečíslením dva na jednoho, které zakončoval Dragoun. Třetí a zároveň poslední větší možnost spálil Kratěna poté, co mu ideálně na kruh nabil Stehlík. Právě slovenský dlouhán byl rovněž u akce z 13. minuty, kdy jej objel Záhorovský a tváří v tvář Dubovi procedil puk mezi jeho betony. Zlínští ožili, na holi měl vzápětí naloženo v mezikruží také Kovář. Pražané se dopředu dostávali sporadicky, neuspěly rány Hromase, Sivkovi zblízka střela nesedla.

Skvělý nástup měli Medvědi také do druhé části. Již ve 22. minutě švihem od modré čáry navýšil Vosátko, jenž svůj projektil nasměroval do růžku branky. Duba si proti střele vyjel před brankoviště, kde byl sražen a na puk nedosáhl. Od této chvíle měl Zlín jasně navrch a zaskočené hosty přehrával. V přesilové hře se sólem blýskl Rachůnek, střela po ledě si cestu do sítě nenašla. Přečíslení dva na nikoho mohl do odkryté klece zakončit Čech, vynikající Duba se stihl přemístit a rozklekem šanci zneškodnit. Domácí se neprosadili ani v krátké dvojnásobné výhodě. Na druhé straně vybídl Kratěna pěkně Sivka, ten nedostatečně zvedl puk. Další rána přišla v oslabení 33. minuty. Stehlík zlomil hůl, odjel střídat, skulinky v obraně využil Rachůnek a v samostatném úniku si s Dubou pohrál. Sparta se mohla chytit naděje ve dvojnásobné přesilovce, ale za osmadvacet vteřin nedokázala nic vymyslet. Naopak Medvědi hrající v euforii si dobrý náskok pohlídali.

Do poslední třetiny vstoupili Holešovičtí aktivně, zkoušeli ze všech pozic obstřelovat Čechovu branku, ale v zakončení scházela přesnost a klid. Dopředu se hosté tlačili i v oslabení, dobře zkonsolidovaná obrana HC Hamé však uzamykala zadní vrátka v pravý čas a svému brankáři pomáhala. Ten kapituloval až ve 48. minutě, kdy Pražané slibně hráli přesilovou hru. Od modré čáry nahazoval Hlinka a puk přesně tečoval Stehlík mimo dosah Čecha. Kontaktní branka ale svěřence Výborného příliš nenabudila, naopak otěže zápasu znovu přebrali domácí. Sám před Dubou operoval Pšurný, od modré ostře pálil Hamrlík. Po jedné z akcí domácích se dokonce strhla potyčka, za kterou Ton obdržel trest do konce utkání. Vyšlápl si na Lešku. Krátce na to, v 51. minutě, unikl po levém křídle Čech a ostrým příklepem nachytal Dubu u vzdálenější tyče. Čtvrtý gól Medvědy definitivně uklidnil, ti svoji převahu mohli zužitkovat ve dvouminutové přesilovce pět na tři. Nepodařilo se, naopak ve vyhroceném utkání již podruhé lítaly pěsti. Ani závěr rozhodnutého utkání se nedohrál v rukavičkách, navrch dokonce Zlínští v 60. minutě přidali branku, zápas pečetil Pšurný. Po šesti zápasech s body se ze Zlína vrací Sparta s prázdnou, navíc nemůže být ani řeč o příjemné předvánoční atmosféře.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Stuchlík (Zlín): "Naše motivace porazit Spartu dnes byla velká. Od začátku jsme byli aktivnější, za což jsme také byli odměněni góly. Za důležité pro naše vítězství považuji ubránění většiny přesilových her soupeře. Třetí třetina již byla rozkouskovaná, což ale hrálo do karet nám. Bitky jsou kořením hokeje, ovšem my je zrovna nevyhledáváme."

Marian Jelínek (Sparta): "Soupeř nás zaskočil celoplošným napadáním, na což jsme si celou první třetinu nemohli zvyknout. Od druhého dějství jsme hru vyrovnali, ale místo vyrovnání dali domácí dva šťastné góly. V závěru jsme se ještě pokusili o srovnání, ovšem Zlín si již vítězství pohlídal. Kontaktní hra přináší i šarvátky, což ale patří k hokeji. Z hlediska výkonu svého celku jsem spokojen, s produktivitou už ale ne."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila