16. 2. 2007 | Lucie Vítková

SPA - CEB 6:5 - Jihočeši obrat nedokonali

50., pátek 16. 2. 2007
Sparta - České Budějovice SPA - CEB
Sparta: Duba - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Tabaček, Benýšek - Netík, J. Hlinka, Sivek - P. Ton, Langhammer, O. Kratěna - Zelenka, Rob, Dragoun - Hromas, Vrbata, Protivný.
České Budějovice: Chábera (41. Turek) - Macháček, Gřegořek, Bolf, Toman, Mucha, Vydarený, Vágner - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Šimánek, Stantien, Sailer - Hašek, Mertl, Kotrla - Gulaš, L. Květoň, Hřebejk, od 39. min. navíc Krajči.
Branky a nahrávky: 14. O. Kratěna (J. Hlinka), 22. O. Kratěna (Langhammer), 25. Dragoun (Rob), 36. Langhammer (P. Ton), 37. Vrbata (Protivný), 57. J. Hlinka (O. Kratěna) - 11. M. Hudec (Vydarený), 49. M. Hudec (Brabenec), 52. Stantien (Toman), 54. M. Hudec (Bolf), 60. Bolf (Hřebejk). Rozhodčí: Husička, Kubeš - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 1:7, navíc Hanzlík (SPA) 5 + DKU. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 8.017.
Parádní střetnutí dvou tváří viděli diváci v holešovické T-Mobile Areně. Domácí Sparta vedla po dvou třetinách o čtyři branky a na ledě doslova dominovala, Jihočechy na kolena srazily především nevyužité příležitosti. Ovšem HC Mountfield si chuť zpravil v poslední dvacetiminutovce, kdy mohutně stahoval náskok Pražanů a duel nevídaně zdramatizoval. Vítěznou branku si tři minuty před koncem připsal Hlinka, přesto odpor hostů nezlomil. Poslední slovo měly České Budějovice v power play. Oba týmy vyprovodil aplaus spokojeného hlediště, které si může znovu pochutnat na pizze zdrama v pizzerii Buschetto!

Fotogalerie

Komentář

Do utkání vstoupily lépe České Budějovice, jenže Pražané jejich tlak ustáli a předpověděli svoji sílu v početní výhodě. Ptáčkova rána se od ramena Chábery snesla na tyčku budějovické branky. Nebezpečně vypadaly také následné šance Netíka a Tona. Přesto to byli právě hosté, kteří se v 11. minutě dostali do vedení. Nahození Vydareného se od Duby odrazilo na hůl Hudce, jenž bez váhání namířil kotouč do odkryté domácí svatyně. Obdržená branka však Pražany nesrazila, ve čtyřech se prosazoval agilní Netík, ale na Cháberu nevyzrál. Ve 14. minutě přetavil Kratěna aktivitu domácích ve vyrovnání, když svůj projektil otřel o vzdálenější tyč Cháběrovy brány. V závěru třetiny vzaly iniciativu na své hole Budějovičtí, avšak Květoň nadvakrát ve stoprocentní příležitosti selhal.

Vynikající hokej pokračoval také v druhé části. Brankové hody Sparta odstartovala už ve 22. minutě, když na konci pohledné akce stál opět Kratěna. Vzápětí odpovídal Mountfield, Hudec v přečíslení ale napálil lapačku přemisťujícího se Duby. Z protiútoku však byla úspěšnější Sparta, která si v koncovce počínala důsledněji. Rob vyslal dlouhou příhrou do nájezdu Dragouna, jenž se bekhendovým blafákem nemýlil. Velkolepý obrat domácí hokejisty značně nabudil a na Cháberu mezi tyčemi se valily útoky z každé strany, ten však odolával až do 35. minuty. Poté co Duba odrazil nebezpečné pokusy Hübla a Brabence postupoval na druhé straně neohroženě Langhammer a mířenou ranou uklidil puk pod vyrážečku maskovaného muže Českých Budějovic. Povedenou část o necelé dvě minuty později ukončil Vrbata, když za brankovou čáru usměrnil přízemní střelu Protivného. Jihočeši nebyli horším týmem, ovšem Sparta excelovala v koncovce.

Plni odhodlání a chuti a především s Turkem mezi tyčemi vstoupili Jandačovi hoši do poslední dvacetiminutovky. S vědomím, že už nemají co ztratit, se do domácích zakousli a poslední třetinu zcela ovládli. Po krátké úvodní přetahované měl obrovský nápor na svědomí Hudec, který ve 49. minutě nastartoval naděje hostů. Sparta tradičně ubrala na tempu, vytratila se koncentrovanost a hosté si s laxním přístupem domácích věděli rady. Další úder do domácí branky si v 52. minutě připravil Stantien a drama bylo na světě. Pražané reagovali oddechovým časem, jenže nepomohl ani ten a za více než minutu přidal kontaktní branku z mezikruží Hudec, který tak zakončil hattrick. Sparta zvedla hlavu, začala se o výsledek strachovat a znovu začala bojovat. Šanci rozhodnout měl v přečíslení Rob i v nájezdu unikající Ton. Jenže rozuzlení stále nepřicházelo, atmosféru zhustil ještě Hanzlík, jenž si u mantinelu vyšlápl po odpískání pěstmi na Sailera. V závěru byl vyloučen Kotrla a Holešovičtí krátkou přesilovku dokázali zúročit. V 57. minutě totiž z dorážky pod víko zařídil náskok o dvě branky Hlinka. Ani přesto se hosté nevzdali, po oddechovém čase se odhodlali ještě k power play, ve které pokořil své bývalé spoluhráče Bolf. Do konce parádního střetnutí však scházelo dvaadvacet vteřin, které si sparťané pohlídali.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Sparta): "Z naší strany můžeme být spokojeni pouze se třemi body. Jako jsou porážky, za které se chválí, tak jsou vítězství, za která se nechválí. Tohle je jedno z nich. Soupeř byl herně lepší, působil vyzrálejším a sebevědomějším dojmem a my jsme si dost zahrávali. Takže spokojenost s body, ale ne s předvedeným výkonem."

Josef Jandač (České Budějovice): "Diváci si přišli na své, hrál se atraktivní hokej s dobrou kulisou. Z mého pohledu jsme utkání ztratili ve druhé třetině, kdy jsme se dostávali do tlaku, ale neproměnili vyložené šance, zatímco soupeř ano. Cením si, že se mužstvo vrátilo do hry. Myslím, že jsme byli lepší a nějaký ten bod si zasloužili."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila