23. 10. 2007 | Vojtěch Gibiš, Vojtěch Gibiš, Lucie Vítková

LIT - SPA 5:4sn - Sparta urvala na severu bod

15., úterý 23. 10. 2007
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Franěk (21. Hübl) - Koma, Šlégr - Vobožil, Skuhrovec - Punčochář, Tůma - Poživil - Kubinčák, Reichel, Lukeš - Jánský, Branda, Sklenička - Machulda, Benda, Jenáček - Černý, Rindoš, Bednařík.
Sparta: Duba (13. Štefl) - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Hanzlík, Nedvěd, Černošek, Mrázek - Netík, Nedvěd, Sivek - Ton, Langhammer, Štrba - Melichárek, Vaic, Podlešák - Dragoun, Havel, Hromas, Zelenka.
Branky a nahrávky: 4. Jánský (Branda), 6. Vobořil (Lukeš), 13. Benda (Machulda), 39. Reichel (Koma), rozhodující sam. nájezd Jenáček - 14. Dragoun (Havel), 34. Vaic (Zelenka), 57. P. Nedvěd (Ton), 60. Ton (Vykoukal). Rozhodčí: Bolina - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. Diváci: 5525.
Jako špatný sen se pro Pražany začalo vyvíjet utkání v Litvínově. Sparta po třinácti minutách prohrávala o tři branky, navíc střídal gólman Duba. Jenže Holešovičtí se nevzdali a zdánlivě ztracený zápas dotáhli do prodloužení, které v závěru vystříleli ostrostřelci Nedvěd s Tonem. Nakonec duel rozuzlily až samostatné nájezdy, ve kterých byli šťastnější domácí hokejisté.

Komentář

Ve druhé minutě se jako první ke střele osmělil litvínovský Jánský, s jeho střelou z pravého kruhu si Duba poradil. O minutu později se před Fraňkem zjevil osamocený Dragoun, domácí gólman se zaskvěl. Litvínov ve čtvrté minutě rozpoutal okolo branky pravé peklo, z několikáté dorážky se trefil Jánský. Sparťané se ještě nestačili oklepat z rychlého gólu a už prohrávali o dvě branky. Zpoza branky nahrál Lukeš na mezikruží volnému Vobořilovi a ten prostřelil Dubu mezi betony. V sedmé minutě se okolo branky hostů obtáčel Černý, zasáhl jen Dubovy betony. O dvě minuty později uháněl po pravém křídle Branda, Duba si s pomocí lapačky s jeho pokusem poradil. Podobně se vedlo i prudce střílejícímu Bednaříkovi. Osmělovala se i Sparta, z levého kruhu Fraňkovu pozornost prověřil Vykoukal, Nedvědova střela zápěstím zas prosvištěla kousek od levé tyče Litvínova. V čase 12:18 Sparta prohrávala už 0:3. Machulda nahrál v přečíslení Bendovi a ten protlačil puk kolem Dubova betonu. Ve čtrnácté minutě se radovali i Pražané, na Dragounovu střelu zleva byl Franěk krátký. Poté agilní Benda vyzkoušel nového muže v brance Sparty Martina Štefla, ten si proti exsparťanskému střelci povyjel. V sedmnácté minutě střílel Podlešák, ale stejně jako na druhé straně Černý, neuspěl. Poté se začalo i vylučovat, do jediné šance se dostal Netík, Franěk jeho pokus viděl.

Náhradní gólman si zachytal i za Litvínov, zraněného Fraňka vystřídal Jaroslav Hübl. Pražané vstoupili do druhé třetiny mnohem aktivněji, mezírku mezi betony litvínovského gólmana se snažil najít Havel. V pětadvacáté minutě otřel puk o tyčku Langhammer, po pár sekundách střílel znovu, Hübl jeho pokus zastavil. O minutu později pálil od modré čáry Jerofejevs, pak následoval závar před brankou. V osmadvacáté minutě si Sparta zahrála přesilovku, ale k pořádné střele se nedostala. Po uplynutí početní výhody testovali Hübla Ptáček s Dragounem, neúspěšně. Ve třiatřicáté minutě se dvěma pěknými střelami prezentoval Sivek, obě těsně minuly litvínovskou branku. O minutu později Reichlova formace zamkla Spartu před brankou, Kubinčáka Štefl vychytal. Z protiútoku se vyřítil Zelenka, vystřelil a jeho střelu vrátil do sítě Vaic. Velké věci se děly v předposlední minutě druhé třetiny. Do přečíslení ujeli litvínovští Bednařík s Černým, druhý jmenovaný však pouze nastřelil tyčku. Na opačnou stranu se rozjel Vaic, jeho bombu Hübl zastavil. Stále v devětatřicáté minutě šel na trestnou lavici Sivek a domácí přesilovku rychle využili. Hned po buly se dostal puk na modrou čáru, Koma vypálil a Reichel jeho střelu tečoval mimo dosah brankáře Štefla. Sparta po čtyřiceti minutách prohrávala 2:4.

Třetí dvacetiminutovku načal střelou Jenáček, Štefl puk vyrazil. V pětačtyřicáté minutě pálil na druhé straně Štrba, jeho projektil však postrádal na důrazu. Při další z litvínovských přesilovek střílel od modré čáry Vobořil, Štefl sklapl betony včas. S postupujícím časem přidávala Sparta na důrazu. Ve čtyřiapadesáté minutě se snažil Hübla forhendem překonat Melichárek, litvínovského náhradníka nepřelstil. O chvíli později vyslal rychlý puk ze střední vzdálenosti Reichel, ten skončil na výstroji brankáře hostů. V čase 56:16 Pražané zápas zdramatizovali. Po levé straně unikl obráncům soupeře Ton, vypálil prudkou ránu, kterou Hubl jen betonem vyrazil před sebe, a z druhé strany přijíždějící Petr Nedvěd ji zametl do sítě. Po vstřelení kontaktní branky mistr nadále útočil, nechával však otevřená okénka v obraně. Jenáček se řítil s Bendou v přečíslení dvou na jednoho, Bendovu bombu však výborný Štefl vytlačil nad branku. Na druhé straně zas za záda domácího gólmana puk neprotlačil Vykoukal. Na začátku šedesáté minuty se na gólmana Sparty řítil z pravé strany Jenáček, Štefl vyrazil jeho střelu před sebe. Jenže tam dojížděl Reichel, Štefl však vsedě vytáhl bravurní zákrok a kapitán domácích ještě dlouho nevěřil, že neskóroval. V čase 59:30 se Sparta rozhodla pro power play, kterou o čtyři sekundy vylepšil Lukeš, který vyhodil puk za mantinely a za zdržování hry putoval za katr. Zhruba deset sekund před vypršením základní hrací doby vystřelil od modré čáry Vykoukal, Hübl jeho střelu vyrazil. Když už vše vypadalo na výhru Litvínova, vypálil z pravého kruhu Petr Ton a v čase 59:59 vyrovnal. Platnost branky ještě potvrdil videorozhodčí.

V prodloužení šance už počítali prakticky jen sparťané. Hübl si poradil se střeleckými pokusy Sivka, Vaice, Tona a Petra Nedvěda. Po pětašedesátí minutách, které o vítězi nerozhodly, tak přišly ke slovu samostatné nájezdy. V nich se do sparťanského brankoviště vrátil Tomáš Duba a hned inkasoval. V prvním nájezdu jej překonal bekhendovým blafákem Martin Jenáček. Jenáčkův nájezd zůstal jediným využitým, Reichel ani Benda už Dubu nepřekonali, jenže Hübla nepřelstil nikdo z trojice Ton, Petr Nedvěd, Vykoukal. Litvínov se nakonec radoval z výhry 5:4 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Hübl (Litvínov): "Zápas přinesl oboustranně výbornou hru. Měli jsme převahu, hlavně v první třetině, ale bohužel jsme už poněkolikáté nezvládli konec. Naštěstí nám vyšlo prodloužení i nájezdy."

Marian Jelínek (Sparta): "Viděli jsme hokej, který se musel líbit. Po našem nevyvedeném začátku jsme se chytili a dotáhli, i když jsme prohrávali už o tři góly. Samostatné nájezdy - to už je loterie."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek