27. 1. 2008 | Jakub Hlaváč, Vojtěch Gibiš

KLA - SPA 3:2sn - Ach ty nájezdy...

46., neděle 27. 1. 2008
Kladno - Sparta KLA - SPA
Kladno: Orct (na nájezdy Kopřiva) - Nádašdi, Hájek, Trončinský, M. Štěpánek, Ševc, Šmach - Diviš, Patera, Martin Procházka - Z. Nedvěd, Gardoň, Kuchler - Horna, Kalla, Bělohlav - Rudovský, Čurilla, Tomajko.
Sparta: Duba - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Cunik - Melichárek, P. Nedvěd, Sivek - Ton, Langhammer, Netík - Dragoun, Vaic, Vondráček - Hromas, Švagrovský, Podlešák.
Branky a nahrávky: 8. Patera (Ševc), 44. Tomajko (Čurilla), rozhodující sam. nájezd Kalla - 21. Ton (Černošek), 40. Ton (Netík). Rozhodčí: Šír - Kabourek, Bejček. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Diváci: 5023.
Sparta začala na Kladně tak, jak tam v minulém zápase končila. Tedy pod obrovským tlakem, z kterého vytěžil branku Pavel Patera. Ve druhé dvacetiminutovce mistr srovnal krok a skóre dokonce díky ranám Tona obrátil. Jenže díky Tomajkovi se prodlužovalo. Rozhodnutí přišlo až při nájezdech. Sparťané je počtvrté za sebou nezvládli, když Kopřivu překonal jen Nedvěd.

Komentář

V první třetině bylo výrazně lepší domácí Kladno a svou herní převahu vyjádřilo i jednou brankou. Sparta měla největší šanci hned v první minutě. Obránce Ptáček nahodil kotouč na Orctovu klec a nikým nehlídaný Petr Nedvěd na brankovišti tečoval letící kotouč těsně vedle tyče branky. Pak už ovšem začali úřadovat kladenští hokejisté. Navrátilec do sestavy Gardoň nebezpečně pálil do Dubova betonu a jeho spoluhráči zle dotírali na brankoviště. Domácí nezbrzdilo ani vyloučení Horny. V oslabení dokázali dokonce vstřelit branku, ale k velkému štěstí Sparty byla už nějaký čas vychýlena ze svého postavení a gól nemohl být uznán. Do dobré šance se vzápětí probíjelo duo sparťanských dravců Vaic – Vondráček, ale druhý jmenovaný nedokázal přihrát přes posledního beka Kladna. V sedmé minutě se na trestné lavici sešli Dragoun s Netíkem a nabídli Kladnu přesilovou hru pět na tři. Ta byla záhy využita. Po kolotoči přihrávek se dostal k puku Patera a Duba si jeho křižný pas srazil do vlastní svatyně. I nadále Kladno pokračovalo v aktivní hře, Sparta mohla děkovat svému brankáři za to, že ramenem vytěsnil nebezpečnou jedovku Ševce a držel těsný stav. Kalla s Paterou měli další možnosti při vyloučení Vondráčka, ale nepočínali si dostatečně přesně. Přesilovou hru si zahrála i Sparta. Ton svedl dva souboje s Orctem, jenže jednou pálil bekhendem mimo a podruhé proti jeho pokusu vymrštil jistě chytající gólman svůj beton. Do kabin se tedy šlo za stavu 1:0 pro Kladno.

Druhá třetina byla přesným opakem první dvacetiminutovky. Úvodní gólovou šanci měli kladenští. Procházkovi stačilo zvednout puk nad Dubův beton a mohl slavit, ale nestalo se tak a z protiútoku udeřila Sparta. Petr Ton si najel těsně za modrou čáru a přesným projektilem mezi nohama Orcta vyrovnal. Vrátit vedení na stranu Kladna mohl nadvakrát Diviš, brankář hostů byl však famózní. První střelu zlikvidoval vyrážečkou a druhá se odrazila od břevna. Byl to znovu Ton, kdo překonal gólmana v kladenských službách, k jeho smůle se puk vykutálel těsně vedle tyče a odtud ho do bezpečí odpálil obránce. Nedovoleného zákroku se však při stíhání sparťanského expresu dopustil Nádašdi a šel si odpočinout k trestoměřičům. Jeho přestupek mohl potrestat Sivek, nicméně zcela prázdnou branku netrefil. Poté se proti Netíkově dělovce vyznamenal Orct. Sparta byla v tlaku, který mohl korunovat gólem Melichárek. Ten se dostal k odražené Černoškově střele, ale letící puk přesně netrefil. Devětadvacet vteřin před koncem prostředního dějství se podruhé v zápase prosadil Petr Ton. Ve sprinterském souboji předčil beky domácích a bekhendovou střelou nad rameno stanovil stav po dvou třetinách na 2:1 pro Spartu.

Do třetího dějství nastupovali na vlně euforie hosté a hned z první akce opět zahrozil forvard se sedmaosmdesátkou na zádech. Jeho střela švihem si opět našla cestu výstrojí strážce svatyně domácích, ale nakonec vypadla mimo prostor ohraničený třemi tyčemi. Kladno vyrovnalo po velmi zdařilé kombinaci. Čurilla našel hokejku Tomajka, který pálil přesně do rohu branky. Gól musel ještě potvrdit videorozhodčí, ale podezření na posunutí sparťanské klece se tentokrát nepotvrdilo. Pro hosty mohlo být hůře, když nebezpečně zakončoval Horna. Duba však střelu viděl a zasáhl betonem. Stejný chránič vysunul i proti Ševcovi. Poté nastřelil Netík v přesilové hře tyč a tím také ukončil výčet nebezpečných situací v základní hrací době.

V prodloužení se hrálo hodně opatrně a zrodily se jen dvě ošemetné situace. Obě měla Sparta, ale ani jednu nedokázala využít. V té první se ocitl Nedvěd poté, co ho od zadního mantinelu našel Ton, bekhendem poslal kotouč jen do klína Orcta. V druhém případě Vykoukal vymíchal na místě všechny kladenské hráče včetně brankáře, ale Langhammer jeho přihrávku nezpracoval a do odkryté klece ani nevypálil. Rozhodnout musely až nájezdy, Kladno do branky poslalo Kopřivu a nemuselo litovat.

První jel Zdeněk Nedvěd, ale pálil pouze do lapačky Duby.
Vykoukal si najížděl z úhlu, ale trefil Kopřivův beton.
Horna zvolil ránu k tyči 1:0.
Nedvěd nechytatelně vystřelil zápěstím 1:1.
Kalla bezpečně proměnil střelou po ledě 2:1.
Tonovi znemožnil zakončit skokem pod nohy Kopřiva a bylo rozhodnuto…

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller (Kladno): "Byl to výborný zápas s velkým nasazením. My jsme měli dobrou první třetinu, v té druhé se Sparta zvedla. V závěru utkání i v prodloužení jsme ale měli štěstí. Nakonec jsme ty penalty opět zvládli, ale hráče to stálo hodně sil."

František Výborný (Sparta): "Za předvedený výkon bych chtěl mužstvo pochválit. Kladno je rozjeté, má sílu a projevuje se to i na návštěvnosti. Kulisa byla parádní. Myslím si, že v závěru hrací doby i v prodloužení jsme měli šance, které jsme mohli proměnit."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila