19. 9. 2008 | Vojtěch Gibiš

TRI - SPA 2:4 - Ocelové město dobyto

5., pátek 19. 9. 2008
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Vojtek - Sekeráš, Výtisk, Andersons, Malec, Lojek, Gureň - Tomík, D. Moravec, Balej - D. Květoň, Peterek, Martynek - V. Polák, Polanský, Kováčik - Hampl, Piecha, Pavelek.
Sparta: Pöpperle - Ptáček, Cunik, Černošek, Gulaši, Jan Hanzlík, Bolf, Vojta - Látal, D. Výborný, Ručinský - Netík, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Podlešák - Hrdel, Koreis, Hromas - Melichárek.
Branky a nahrávky: 20. Kováčik (Polanský), 49. Balej (D. Moravec) - 8. Ton (Koreis), 10. D. Výborný (Gulaši, Ručinský), 22. Černošek (Broš, Kratěna), 34. Podlešák (Ton). Rozhodčí: Husička - Guth, Křivský. Vyloučení: 10:10. Bez využití. Diváci: 3564.
TŘINEC Hokejisté Sparty zapomněli na dvě prohry a v Třinci si vcelku pohodlně dokráčeli pro tři body. Holešovičtí o své výhře rozhodli během prvních dvou třetin, kdy nastříleli čtyři branky. Pod dvě z nich se podepsal Petr Ton, který vstřelil úvodní gól a na dalším měl velký podíl, když projel celým kluzištěm a připravil ho Martinu Podlešákovi.

Komentář

Sparťané přijeli na sever Moravy s dosti pozměněnou obranou. Kvůli zraněním totiž musela zůstat v Praze hned trojice beků - Jiří Vykoukal, Libor Procházka a Alexandrs Jerofejevs. Poprvé v nové sezoně se naopak na ledě objevil forvard Tibor Melichárek.

Ani to však Pražany nezbrzdilo a začali utkání aktivněji. Ve třetí minutě prověřil brankáře Vojtka centr první sparťanské řady Výborný. Velkou šanci si v šesté minutě však vypracoval Třinec, když Balej namazal pro Tomíka, ten ale trefil jen betony brankáře Pöpperleho. Na konci osmé minuty zazněla v Třinci poprvé gólová siréna. Jakub Koreis vyslal zpoza branky nahrávku, kterou nasměřoval pod břevno Petr Ton. O necelé dvě minuty bylo domácím ještě hůře. Od modré čáry vypálil Gulaší, Vojtkem vyraženou střelu zametl do sítě David Výborný a stanovil vedení Sparty 2:0. Ve třinácté minutě vyslal Hanzlík na gólmana Ocelářů bombu, ten si s ní však poradil. Pak se ke slovu dostali hosté, jež na Pöpperleho vypálili několik nebezpečných střel. Polák, Martynek ani Peterek na něj ale nevyzráli. Přesto se domácí dočkali snížení, když ve dvacáté minutě našel Miroslav Kováčik mezeru v Pöpperleho výstroji - 1:2.

Pražany gól do šatny nerozhodil. Už ve druhé minutě druhé dvacetiminutovky přidali třetí gól, když se nenápadná střela Marka Černoška zastavila až o síť třinecké branky. O tři minuty se do dobré pozice dostal domácí Květoň, jeho rána těsně minula branku. O pár sekund později vyprášil sparťanský navrátilec Melichárek Vojtkovy betony. Jen hruď sparťanského strážce branky zas trefil v devětadvacáté minutě Kováčik. O chvíli později hrozila před Pöpperlem dvojice Polák - Polanský, přičemž druhý jmenovaný nastřelil tyč. Ve čtyřiatřicáté minutě o sobě dal opět vědět Ton. Projel celým kluzištěm, Vojtek jeho střelu jen ztlumil a Martinu Podlešákovi už nečinilo problém dorazit puk do sítě. Sparta měla poté mírnou převahu, ale Vojtek byl jistý, nepřekonal ho Koreis ani Výborný.

Na začátku třetí třetiny byla na Třinci vidět touha po vyrovnání, obrana hostů ale fungovala bezchybně. Třinci se nedařilo ani při přesilovkách, což domácí publikum ocenilo pískotem. V devětačtyřicáté minutě už ale tleskalo, když domácí rozjásal Jozef Balej. Ten krátce po buly vymetl pavučiny v rohu Pöpperleho branky a snížil na 2:4. Pražané ale dál pálili jako u Verdunu, když Vojtkovu pohotovost testovali Výborný, Ptáček a Gulaši. Ve třiapadesáté minutě zakombinoval tandem Ručinský - Výborný, nejlepší gólman loňské sezony ale opět předvedl své kvality. Zbytek zápasu se dohrával v nervózní atmosféře, k čemuž pomohlo i několik faulů. Na skóre utkání to už však nemělo vliv a tak Sparta odjela z "ocelového" města s třemi body za výhru 4:2.

Ohlasy trenérů

Antonín Stavjaňa (Třinec): "Sparta začala dobře a suverénně dala dva góly. V tom byl diametrální rozdíl. My jsme ve stejných pozicích netrefili ani branku. Sparta hrála s jistotou na puku, na nás se naopak lepila nervozita, která se projevila v přesilovkách, kde chyběl klid pro finální přihrávku. Když chcete uspět se Spartou, musí tam být ještě něco navíc a mě dneska u hráčů takové odevzdání se hokeji chybělo."

Marian Jelínek (Sparta): "Byli jsme velice koncentrovaní. Rozhodla paradoxně především oslabení, ve kterých jsme přežili hodně hry ve čtyřech. Uvažovali jsme o více změnách a že rozhodíme i druhý útok, ale nakonec jsme ho nechali, protože si dokázal v minulých zápasech vypracovat šance. Kdežto první lajna hrála hodně po mantinelech, proto jsme tam dali mladého Látala, který splnil očekávání."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila