6. 3. 2009 | Lukáš Krupička, Lukáš Krupička, Pavel Hrdina

ZLN - SPA 1:4 - Pražané jsou krůček od postupu

ČF3, pátek 6. 3. 2009
Zlín - Sparta ZLN - SPA
Zlín: Sedláček - Hamrlík, Galvas, Nosek, Lučka, Míka, Kučný - Balaštík, Leška, Köhler - Rachůnek, Kollár, Andrašovský - Kubiš, Roman Vlach, Záhorovský
Sparta: Přikryl - Pilař, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, S. Hudec - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Hromas, Koreis, Hrdel - Mrňa, Podlešák, Kafka
Branky a nahrávky: 23. Kubiš (Roman Vlach, Záhorovský) - 31. Ton (Vykoukal), 38. Langhammer (Netík), 44. Gulaši (Broš), 54. Netík (Vykoukal). Rozhodčí: Minář, Mikula - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:2. Diváci: 6392. Stav série: 0:3.
Sparta byla půl zápasu ve Zlíně horším týmem. Ale Zlín ze své přesily vytěžil jen jednu branku. Holešovičtí během chvíle dokázali skóre dvěma góly otočit. Ve třetí třetině hosté dovršili výsledek dvěma využitými přesilovkami. Po velmi chytrém výkonu tak Sparta získala možnost v zítřejším utkání sérii ukončit.

Komentář

„Řekli jsme si, že na ně vlítnem.“ Tato slova se dala předpokládat po zápase od některého z členů zlínského útoku, který už od úvodního hvizdu dával sparťanské defenzivě s brankářem Přikrylem za zády pořádně zabrat. Prvních deset minut hosté pořádně ani nevystřelili na bránu, stáhnutí v obranném pásmu čekali na šanci, aby mohli založit rychlý protiútok. Těch se přiliš nevyskytlo, naopak Berani měli hodně příležitostí ke skórování. Největší šanci pak zahodil Jaroslav Balaštík v 7. minutě, kdy se mu nepodařilo propasírovat puk do odkryté brány navzdory překonanému Přikrylovi. V polovině třetiny Zlínští trochu ubrali na vražedném tempu a pustili trochu do hry i svého soupeře. V 18. minutě měl dobrou šanci poslat svůj tým do vedení Kratěna, ale netrefil. A protože RI OKNA následně nevyužily ani půlminutovou dvojnásobnou početní výhodu, skončila první perioda bez branek.

Druhou dvacetiminutovku načal další ze svých spálených šancí Jaroslav Balaštík, jím vedený tým ovšem dál tvrdohlavě útočil. V polovině 23. minuty ofenzivní smršť domácích konečně zabrala, když Vlach našel před brankou Pavla Kubiše. Překonaný sparťanský gólman ležel na ledě a zlínskému útočníkovi stačilo zvednout touš nahoru. Domácí tým vedoucí gól uklidnil a trochu zvolnil, čímž se hra opticky trochu vyrovnala. Sparťané se konečně začali dostávat před Sedláčka a necelou minutu po odehrané polovině zápasu bylo vyrovnáno. Petr Ton se štěstím tečoval Vykoukalovu ránu a do té doby hlučný a po strop zaplněný Stadion Luďka Čajky ztichl, samozřejmě až na enklávu fanoušků v sektoru hostí.

Zlín pak mohl vyrovnat, když se do samostatného úniku dostal aktivní junior Roman Vlach, místo toho ale Pražané otočili vývoj. V 38. minutě se dobře uvolnil Jakub Langhammer, nabruslil si hodně napravo a z ostrého úhlu překvapil Sedláčka, který asi čekal místo rány nahoru střelu po ledě.

Do třetí třetiny Ševci také nevstoupili nejlépe. Po disciplinované druhé třetině bez jediného faulu dostala ve 43. minutě Sparta první přesilovku a už za osm sekund jí využila. Z pravého kruhu napřáhl Michal Gulaši a trefil přesně mezírku mezi Sedláčkovými betony. Sparta v tu chvíli usoudila, že dvougólový náskok je dostatečný a poctivě bránila, bořila zlínské kombinace a hlídala výsledek zaručující třetí vítězství v sérii. Potom však přišla ještě druhá sparťanská početní výhoda a v 54. minutě jí zužitkoval Tomáš Netík. Jeho zakončení znamenalo splnění normy čtyř inkasovaných gólů zlínského gólmana. Ten přitom nastupoval do play off s nejlepšími statistikami v extralize. Sparta zaslouženě porazila i napotřetí Zlín, kterému ani tentokrát kromě obávaných přesilovek nepomohlo ani domácí prostředí.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Zlín): "Začali jsme celkem aktivně, bylo vidět, že mužstvo chtělo vyhrát. Bohužel se prakticky celou sezonu, a dnes je to ještě výraznější, trápíme s koncovkou. Na Spartě jsme dali dvě branky ve dvou zápasech, dnes jsme se tomu snažili pomoci tím, že jsme to nejlepší zredukovali do tří pětek, ale byl z toho jen jeden gól. Největší problém vidím v naší koncovce. Sparta vyhrála zaslouženě, ukazuje se, že má kvalitní zkušené mužstvo. I když je to 3:0 a náš postup by byl hodně velký zázrak, tak to ještě nebalíme."

Marian Jelínek (Sparta): "Soupeř začal velice aktivně, my jsme faulovali a byli jsme v první třetině myslím pětkrát vyloučeni. Hráli jsme ve čtyřech, ve třech. S odstupem času to vidím jako klíčový bod zápasu, protože kdyby šel soupeř do vedení, kdo ví, jak by se to vyvíjelo. Když jsme pak ve druhé třetině přežili zbytek přesilovky, tak jsme inkasovali gól, který nás našlápl. Začali jsme hrát aktivněji, dostali jsme se do vedení a pak jsme zápas relativně kontrolovali. Povedlo se nám dát góly v přesilovce. Vedeme 3:0, ale ještě nic nepovažujeme za rozhodnuté."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek