23. 3. 2007 | Lucie Vítková

SPA - LIB 2:1 - Sparta v sérii poprvé vede!

SF3, pátek 23. 3. 2007
Sparta - Liberec SPA - LIB
Sparta: Duba - Vykoukal, Jan Hanzlík, Ptáček, Stehlík, Černošek, Tabaček, Benýšek - Zelenka, Hlinka, Hlaváč - Ton, Langhammer, O. Kratěna - Netík, Sivek, Podlešák (25. Protivný) - Dragoun, Rob, Hromas.
Liberec: Hnilička - Žabka, Zíb, Čutta, Krstev, Kočí, Rýgl, Holub - L. Čermák, Podkonický, Pletka - Klimenta, Plodek, Víšek - Dušek, Pabiška, Procházka - Vaic, Šachl, Tomajko.
Branky a nahrávky: 11. Hlaváč (Hlinka), 26. Sivek (Hanzlík) - 50. Klimenta (Čutta). Rozhodčí: Minář, Mikula - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 14.237. Stav série: 2:1.
Hokejisté Sparty před více než čtrnáctitisícovou návštěvou potvrdili v play off domácí neporazitelnost a podruhé v semifinále se radují z vítězství. K tomu Pražanům pomohly trefy Hlaváče a Sivka, spolehlivý Duba a především přesvědčivý výkon směrem dozadu. Svěřenci trenéra Výborného dlouho nepouštěli Tygry ke slovu, nakonec za záda Duby propadl jeden puk. Čtvrtý zápas je na programu již v sobotu.

Fotogalerie

Komentář

Domácí hokejisté vstoupili do zápasu před plným hledištěm opatrně, zejména v úvodu měli více ze hry hosté. Pražané se ovšem brzy osmělili a nebezpečně vystrčili růžky nejdříve Hlinkou a krátce poté také Langhammerem. Ten byl po pasu Tona zpoza branky před Hniličkou zcela sám, přesto šanci zmařil. Domácí se nakonec přeci jen dočkali. V 11. minutě proskočil mezi beky s pukem na holi Hlaváč a blafákem do bekhendu nedal Hniličkovi žádnou šanci. Po obdržené brance přidali Tygři na aktivitě a častou střelbou zaměstnávali Dubu. Sparťanský strážce svatyně byl v neustálé permanenci, ošemetnou situaci volající po brance však neřešil. Následně po krátké hře ve čtyřech se v obrovské příležitosti ocitl Zelenka, Hnilička jej ale vychytal. Poradil si rovněž s Hlinkou, který se snažil do sítě dorazit poskakující touš.

Druhé dějství načali Liberečtí přesilovou hrou. Před brankou domácích zle zatápěli Čermák s Víškem, jejich snahu zmařil obětavým pádem Tabaček. Při obranným zákroku se ovšem zranil a se zuby zaraženými do čelisti ze zápasu odstoupil. V pokračující přesilovce ještě do rukavice Duby stihl tvrdě vypálit Zíb. Ve 26. minutě rozehrála Sparta přesilovou hru. Po minutě střílel od modré čáry Hanzlík a před Hniličkou clonící Sivek nasměroval tečí puk nad lapačku libereckého gólmana. Na druhé straně odpovídal jedovatou ránou Procházka, Duba puk z jeho hole pocítil na rameni. Na opačné straně si mohli pohrát s brankářem osamoceni Hlaváč se Zelenkou, jenže v zakončení se unáhlili. V samém závěru třetiny dostali Tygři možnost hry v početní výhodě a vedli si dobře. Plodka však v největší příležitosti vychytal lapačkou sparťanský muž pod maskou.

S minutovou možností hrát proti čtyřem začali domácí poslední dvacetiminutovku. Ovšem výsledek jim velil spíše hlídat si pečlivě zadní vrátka, a tak směrem dopředu si aktivně počínal pouze uzdravený Kratěna. S jeho pokusy si ale Hnilička věděl rady. Poté nastala delší pasáž bez šancí, Sparta si v defenzívě počínala na výbornou a Liberec ke slovu příliš nepouštěla. Sama pak čekala na protiútoky. Jeden z nich neproměnil Hlaváč, když ujížděl s Hromasem do přečíslení dva na jednoho. Z protiútoku v 50. minutě se hosté dočkali branky. Nahození Čutty od modré čáry tečoval za překvapeného Dubu dobře postavený Klimenta. Vrátit domácím vedení o dvě branky mohl okamžitě Ton, v úniku raději hledal lépe postaveného Kratěnu namísto střely. Při Hniličkovi stálo štěstí také o pár chvil později, když po kolotoči Hlaváče s Hlinkou zůstal kotouč tancovat v brankovišti před brankovou čarou. V závěrečných vteřinách si domácí náskok suverénně pohlídali, sami ještě mohli rozhodnout, když v přesilové hře unikal sám Hlinka, ale zuby si vylámal na své forhendové kličce a postřehu Hniličky. Sparta tak na domácím ledě dokonala obrat a v sérii se ujímá vedení.

Ohlasy trenérů

František Výborný (Sparta): "Je to pro nás cenná výhra. My jsme se snažili o aktivní hokej, neboť Liberec hraje venku defenzivně a má rychlý přechod do protiútoku, což jsme se snažili eliminovat. Věděli jsme, že nemají za stavu 1:1 na zápasy co ztratit. Vážili jsme si toho vypracovaného náskoku a jsem rád, že hráči po tom snížení na 2:1 nezpanikařili, když jsme dostali laciný gól a soupeř dostal sílu."

Vladimír Čermák (Liberec): "Myslím, že v dnešním utkání jsme dobře odehráli první a třetí třetinu, druhá se nám nepovedla. Bohužel v té první jsme neskórovali, naopak soupeř nám dal laciný gól po individuální chybě. Ve třetí třetině jsme se dostávali do tlaku. Bohužel se nám nepodařilo srovnat, v závěru jsme udělali zbytečné fauly a umožnili tím Spartě cestu za vítězstvím."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek