7. 12. 2007 | David Pavlíček

SPA - LIB 1:3 - Třetí třetina vzala sparťanům body

29., pátek 7. 12. 2007
Sparta - Liberec SPA - LIB
Sparta: Altrichter - Černošek, Jerofejevs, Vykoukal, Protivný, J. Nedvěd, Jan Hanzlík, od 21. navíc Tabaček - Vaic, P. Nedvěd, Hromas - Ton, Langhammer, Štrba - Netík, Sivek, Melichárek - Zelenka, Vondráček, Dragoun.
Liberec: Pinc - J. Moravec, Jiruš, Hunkes, Krstev, Žabka, Kočí, Holub - Vantuch, Kašpařík, Pletka - Klimenta, Plodek, Víšek - Bartovič, Šachl, Blatný - S. Procházka, Dušek, Pabiška.
Branky a nahrávky: 7. Vaic (Nedvěd) - 45. Klimenta (Plodek), 54. Víšek (Klimenta) 60. Moravec (Jiruš). Rozhodčí: Husička - Bryška, Chytil. Vyloučení: 7:5. Bez využití. V oslabení 0:1. Diváci: 6198.
Po úspěšně zvládnutém duelu s Litvínovem se pražská Sparta postavila týmu, který pro ni měl znamenat daleko tvrdší oříšek – Bílým Tygrům Liberec. Šlágr kola, mezi v tabulce čtvrtými sparťany a třetími Severočechy přilákal do T-Mobile Arény slušnou návštěvu, která dala vzpomenout na loňské bitvy ve vyřazovací části. Zápas začal slibně, aktivní hrou domácí soupeře přehrávali, nicméně nezvládnutá třetí třetina, kdy inkasovali tři branky, znamenala další domácí bodovou ztrátu.

Fotogalerie

Komentář

Utkání začalo dlouhou, takřka čtyři a půl minutovou pasáží bez přerušení. K vidění byla zprvu opatrná partie, kterou narušil až v šesté minutě Petr Ton, který po Štrbově vybídnutí rozezněl tyč Pincovy branky. Hostujícího gólmana hned nato provětral Netík, naopak po Sivkově ráně se Pinc jen ohlédl.
V sedmé minutě už bylo veselo. Petr Nedvěd elegantně, z otočky, našel před brankou najetého Vaice, který si puk nejprve nadzvedl, aby ho mohl baseballově uklidit za Pincova záda – 1:0!
Ve své snaze navázat na vítězství s Litvínovem sparťané neustávali. Tibor Melichárek vypíchl libereckým zadákům puk, který však následně opřel jen do Pincových betonů. Vedle liberecké klece několik okamžiků nato pálil Netík a po něm i Dragoun.
Sparta byla v těchto momentech na hřišti jednoznačným pánem. O náznak libereckého protiútoku se pokusil jen Kašpařík, jehož bekhendový pokus jen dokumentoval marnou útočnou snahu hostí v první třetině.
Ve dvanácté minutě putoval na trestnou lavici Vaic a dal tak Bílým Tygrům možnost početní převahy. Sparťané však svou aktivitou znemožňovali Liberci usadit se v útočném pásmu a přesilovku v klidu přečkali.
Několik vteřin před jejím koncem byl vyloučen opět domácí hráč a početní převaha hostí tak trvala takřka čtyři minuty. V čase 13:37 se hosté radovali. Valdemar Jiruš se na modré čáře opřel do kotouče, který se zastavil až v domácí síti. Gól však, pro postavení libereckého Vantucha v brankovišti, sudí Husička neuznal.
Následovala série dalších vyloučení, kdy si Bílí Tygři vyzkoušeli i půlminutovou přesilovku 4 na 3, avšak bez gólového efektu.
Tečku za prvním dějstvím udělaly dvě sparťanské šance. Nejprve se ve vlastním oslabení dostal do brejku Netík a poslal puk vedle, těsně před koncem třetiny kolem liberecké branky jen prosvištěl projektil z hole Langhammera.

Hned v první minutě druhé dvacetiminutovky se do obrovské šance dostal hostující Milan Bartovič. Sám z prostoru mezi kruhy však Altrichtera nepropálil.
Když v druhé minutě seděl na trestné lavici liberecký Zdeněk Blatný, dostala Sparta možnost svůj náskok navýšit. Blýskl se však hostující Pinc, který zlikvidoval nejprve pokus Melichárka, poté i ránu Jaroslava Nedvěda i dorážku důrazného Sivka.
Strážce liberecké klece byl úspěšný i proti Langhammerovi a Dragounovi, jehož střelu vyrazil se štěstím nad břevno své branky.
Hákování Bartoviče v devětadvacáté minutě znamenalo další přesilovku pro domácí. Od modré pálil dvakrát Jaroslav Nedvěd, Pinc byl však pozorný, stejně jako proti dalším pokusům Melichárka a Vykoukala.
Ve 34. minutě zatrnulo domácím příznivcům. Při bruslařském manévru podklouzl obránce Hanzlík, čímž dal velkou příležitost Bartovičovi. Ten vyslal na Altrichtera střelu, kterou však Hanzlík, který se stačil vrátit, zastavil brilantním brankářským zákrokem.
To jakoby hostujícím Tygrům dodalo sebevědomí. V přesilovce po Protivného vyloučení si před Altrichtera vybruslil Zdeněk Blatný a puk z jeho hole se odrazil od břevna domácí branky. Tím však tlak Liberce nekončil. Dvě vysoce nebezpečné rány vyslal aktivní Bartovič, obě domácí brankář lapil.
Nervy už začínaly pracovat na obou stranách, čehož důkazem byla potyčka mezi Hanzlíkem a Blatným, která se strhla po konci třetiny, když už hráči pomalu mířili do kabin.

Třetí dějství načali domácí další přesilovkou. Sám před Pincem se objevil po Tonově pasu Martin Štrba, kotouč však opřel jen do betonů libereckého brankáře.
A tak se mohli radovat hosté. Jan Plodek vybojoval za brankou puk pro Klimentu, který si vybruslil před brankoviště a bekhendovou střelou po ledě našel skulinku mezi Altrichterovými betony – 1:1.
Gól zápas znovu nastartoval, začalo se více bruslit a hráči byli na obou stranách důraznější.
V následné liberecké přesilovce za faul Petra Nedvěda tlak hostí nepřicházel. Síť totiž málem rozvlnili hráči na druhé straně. Hanzlík vyslal do brejku Netíka, ten však nastřelil pouze Pincovy betony. Po další chybě liberecké obrany se do šance dostal Vaic, puk z bezprostřední blízkosti však netrefil.
Po jednom z rychlých útoků hostí se už skóre měnilo. Klimenta si vyměnil puk s Víškem, který využil nedorozumění v domácí obraně a střelou zápěstím nad Altrichterovu lapačku poslal Liberec do vedení – 1:2.
Možnost vyrovnat promarnil necelou minutu nato Tibor Melichárek. Vybruslil si zpoza branky, neukvapil se se zakončením, zkušeně si počkal a neméně zkušeně poslal puk nad Pincovu klec.
Tlak Sparty se s ubíhajícím časem stupňoval. Marek Černošek pálil od modré čáry, jeho tečovaná bomba však jen těsně minula tyč. V čase 18:52 se domácí radovali z vyrovnání. Bohužel marně, protože puk ze Sivkovy hole skončil v Krstevem posunuté brance.
Liberecký obránce inkasoval dvouminutový trest. Sparťané neváhali a po time outu odvolali Altrichtera. Ve dvojnásobné přesilovce pálil od modré Petr Ton. Puk se od jednoho z hráčů odrazil k libereckým a Jiří Moravec stanovil přes celé hřiště závěrečné skóre – 1:3.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Sparta): My jsme nepodali výborný výkon. Nebyl takový, jaký bychom měli předvést před pauzou. Čekali jsme od hráčů větší nasazení a já můžu soupeři jen pogratulovat, protože byl ve všech činnostech lepší. Liberec sem přijel uvolněný, neměl co ztratit, neměl některé opory. Úvodní tempo nasadil Liberec, my jsme v desáté, dvanácté minutě přebírali iniciativu. Druhá třetina byla úplně jiná. Nevyvinuli jsme závěrečný tlak, tak, jak bychom měli.

Dušan Gregor (Liberec): Hráli jsme proti výbornému soupeři, podali výborný výkon a dosáhli vzácného vítězství. Zápas obsahoval všechno, co mám mít. Nehrál se z obou stran žádný "zanďour", měl šťávu a nasazení, góly a změnu vedení. I přesto, že Sparta předvedla opět výborný výkon, my jsme si to vítězství s trochou štěstí zasloužili. Dvě třetiny jsme ukazovali obrovskou vůli po vítězství a šli jsme za tím. V takových zápasech rozhodují detaily a nám vyšly. Čermák má virózu a v neděli proti Českým Budějovicím by měl nastoupit.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek