17. 1. 2008 | Jakub Hlaváč

SPA - LIB 3:4sn. - Unavená Sparta vyválčila bod

42., čtvrtek 17. 1. 2008
Sparta - Liberec SPA - LIB
Sparta: Duba - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Tabaček - Netík, Langhammer, Sivek - Dragoun, P. Nedvěd, Melichárek - Hromas, Švagrovský, Podlešák - Mrňa, Vaic, Vondráček.
Liberec: Pinc - J. Moravec, Zíb, Hunkes, Krstev, Holub, Kočí, Žabka, Derner - L. Čermák, Kašpařík, Pletka - Bartovič, Pabiška, Víšek - Vantuch, Šachl, Špaček - Rapáč, Dušek, Jech.
Branky a nahrávky: 12. Melichárek (Dragoun), 17. P. Nedvěd (Sivek), 55. P. Nedvěd (Sivek) - 10. Pletka (Zíb), 33. Pletka (Kašpařík), 46. Víšek (Hunkes), rozhodující nájezd Víšek. Rozhodčí: Mandioni (Švýc.) - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 9:7. Využití: 0:3. Diváci: 4869.
Spartě se podařilo ze středeční porážky rychle oklepat a proti Liberci podala bojovný výkon. Do sestavy pražského mužstva se vrátil z marodky Petr Nedvěd a hned se stal hlavní postavou zápasu. Dal dva góly a svou druhou trefou zařídil svěřencům trenéra Výborného bod za remízu v základní hrací době. Prodloužení také nerozhodlo a nájezdová loterie dlouho čekala na úspěšného exekutora. Nakonec rozhodla pátá série, ve které se prosadil liberecký Víšek. Sparta má nyní dva dny volno a v neděli ji čeká derby.

Fotogalerie

Komentář

Před televizními kamerami a solidní návštěvou se představili stříbrný medailista ze Super Six a třetí tým extraligové tabulky. Sparta si v první třetině vybudovala jednobrankový náskok, ten se však nerodil lehce. Nejprve se sice dostal do šance Netík, ale vzápětí převzali otěže utkání do svých rukou liberečtí hokejisté. Víšek pálil nebezpečně z mezikruží a Duba se musel vytáhnout, aby nekapituloval. Hůře pro domácí bylo v desáté minutě, kdy byl na trestné Jerofejevs a opouštěl ji Tabaček. Zíb vybídl přesným pasem ke skórování Pletku, liberecký kanonýr si poradil výborně a dvě vteřiny poté, co domácí ubránili dvojnásobné oslabení, srazil Spartu do kolen. Domácí obdržený gól nastartoval k velkému výkonu. Za svou aktivitu byla Sparta rychle odměněna vyrovnáním. Tibor Melichárek elegantně proklouzl obranným valem hostů a jeho střelu zastavila až síť v Pincově kleci. Obrat dokonal Petr Nedvěd. Po akci Sivka si našel odražený kotouč a na jeho dorážku byl brankář Tygrů krátký. V poslední minutě měl ještě dvě dobré šance Čermák, ale na Dubu nevyzrál.

Druhá třetina byla často kouskována vyloučeními a nabídla stejně vyrovnanou bitvu jako první dvacetiminutovka. Sparta hrála v úvodu přesilovku pět na tři, kterou však útočným faulem ukončil Langhammer a domácí se k ohrožení Pince téměř nedostali. Když se proti pravidlům provinil Podlešák, mohli si hru v početní výhodě vyzkoušet i hosté, jenže ani oni neměli potřebný klid v koncovce. Liberec potrestal až vyloučení Dragouna. Podruhé v zápase se prosadil Pletka a začínalo se od začátku. Nepříjemnou chvilku si prožil Jerofejevs, kterého zasáhl puk do kolene a musel ledovou plochu opustit za asistence doktora. Hra samotná se odehrávala spíše ve středním pásmu a šancí se příliš nezrodilo.

Liberec ve třetím dějství potvrdil skvělou úspěšnost v přesilových hrách a dlouho sahal po třech bodech. Netík odnesl střet s Čermákem dvouminutovým trestem, Hunkes následně tvrdě vypálil od modré, Duba puk vyrazil před sebe a Víšek si se zakončením do odkryté klece věděl rady. Sparta mohla kontrovat taktéž v přesilové hře. Netík se v ní dvakrát dostal do bezprostřední blízkosti branky Tygrů, ale ani jednou si na pozorného Pince nepřišel. Jedenasedmdesátka v dresu domácích byla vidět při každém střídání. V dvaapadesáté minutě se k nájezdu dvou na jednoho utrhl společně se Sivkem, ale nakonec celou situaci neřešil ideálně. Definitivně rozhodnout mohl Čermák, jenže jeho střele stála v cestě tyč. Nedáš – dostaneš, platilo dokonale. Petr Nedvěd se dostal mezi kruhy, kde nikým neatakován vypálil přesně k tyči a poslal utkání do prodloužení.

V něm se hrál velmi útočný hokej a obě mužstva se tlačila před branku soupeře. V největší šanci se objevil po Nedvědově lahůdkové přihrávce Sivek, jenže do poloprázdné klece se netrefil.

Ke slovu přišly samostatné nájezdy: Melichárek už téměř zvedal ruce ke stropu haly v oslavném gestu, ale v poslední chvíli mu utekl kotouč z hokejky.

Pletka mohl vsítit třetí branku v zápase, jenže jeho pokus se mezi tři tyče nevešel.

Nedvěd poslal kotouč do připravené Pincovy lapačky.

Čermák vyprášil beton opory Sparty.

Netík nedotáhl bekhendovou kličku.

Pabiška střílel vedle.

Pletka ve svém druhém nájezdu nastřelil vyrážečku.

Langhammerovi utekl na brankovišti puk.

Víšek se krásně trefil pod břevno branky.

Nedvěd mířil mezi nohy Pince, ten jeho pokus zneškodnil holí.

Ohlasy trenérů

František Výborný: Věděli jsme, že Liberec má konsolidovaný tým a dobrou formu potvrzuje celou sezonu. Po včerejším utkání v Litvínově to pro nás bylo velice těžké. Taky máme nějaké hráče zraněné. Téměř celý duel jsme hráli na tři pětky a hráče, kteří to odehráli, musím pochválit. Měli toho skutečně hodně. Rádi bychom měli alespoň dva body, ale bohužel nám to v penaltách nevyšlo a nedali jsme ani šanci pár vteřin před koncem prodloužení.

Dušan Gregor: Sparta dnes ukázala, že hokej umí hrát. Věděli jsme, že nás nečeká lehký zápas. Možná jsme ztratili tři body, ale Sparta dokázala vyrovnat a v nájezdech jsme měli štěstí. Dva body jsme si ale zasloužili. Mrzí mě ale, že se nám v každém zápase zraňují hráči a i dnes nás toto vítězství stálo dva. Nevím, kdy ta naše marodka bude mít konec. Špaček má poraněné rameno a Derner poraněný hrudník. Ani v jednom případě to nevypadá dobře.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila