4. 3. 2008 | Jan Mráček, Jan Hrabal, Jan Hrabal

LIB-SPA 5:0 - Ani napodruhé to sparťanům v Liberci nevyšlo

ČF2, úterý 4. 3. 2008
Liberec - Sparta LIB - SPA
Liberec: Pinc - J. Moravec, Jiruš, Hunkes, Krstev, Žabka, Kočí, Holub, Zíb - L. Čermák, Pabiška, Pletka - Klimenta, Plodek, Víšek - Dušek, Kašpařík, V. Nedorost - Bartovič, Blatný, Šachl.
Sparta: Štefl (49. Valent) - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Jan Hanzlík, Cook, Černošek, Stehlík - Dragoun, P. Nedvěd, M. Hlinka - Ton, Štrba, Netík - Melichárek, Langhammer, Vaic - Hromas, Švagrovský, Podlešák.
Branky a nahrávky: 13. L. Čermák, 40. Jiruš, 48. Bartovič (Šachl), 49. Žabka (Bartovič), 53. Kašpařík (Zíb). Rozhodčí: Minář, Hradil - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 9:11, navíc Podlešák (Sparta) 10 min. a do konce utkání. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7386. Průběh utkání: 5:0.
S pouze jedinou vstřelenou brankou odjíždí sparťané z dvojzápasu v Liberci. V dnešním druhém utkání čtvrtfinále play off se obhájce mistrovského titulu střelecky neprosadil. Sparta nastoupila s Martinem Šteflem v brance, který nahradil nemocného Tomáše Dubu. Pražané byli hlavně v úvodu utkání aktivnější, ale doplatili na mrzkou koncovku. Třetí zápas série se hraje v pátek 7. března od 17.25 v Aréně HC Sparta Praha.

Komentář

Druhé utkání mezi Bílými Tygry a Spartou začalo větší aktivitou hostujícího týmu. Několikrát musel zasahovat proti útočným výpadům Pražanů výtečný Pinc. K první vážnější akci se domácí hokejisté dostali až v páté minutě. První formace si dokázala vytvořit velký nápor, ale otevřít skóre se jí nepovedlo. Poté si opět vzali slovo hosté, ale ani Vaic a ani Štrba nedokázali své šance přetavit v gól. Liberec se nerozpakoval vyhazovat přes všechny čáry na zakázané uvolnění, když se ocitl pod tlakem.

Třináctá minuta už byla ve znamení změny skóre. Leoš Čermák ve středním pásmu vybojoval puk, nejprve vystřelil od modré, puk jen těsně minul tyč branky Štefla a odrazem od mantinelu se vrátil zpět před gólmana hostí, kde byl první Čermák a vsítil tak první branku zápasu. Liberec mohl své vedení ještě navýšit, když hrál dvě přesilovky za sebou. Sparta ale velmi dobrou aktivní hrou prakticky znemožnila Bílým Tygrům jakkoliv ohrozit branku.

Ve druhé části měli jako první možnost zahrát si přesilovku hosté z Prahy. Přesilovka se Spartě povedla, nicméně úspěšná nebyla i díky výborným zákrokům Pince. Netrvalo dlouho a po nepovedeném vyhození Bartoviče měli Pražané další dvě minuty početní převahy. A mohlo být vyrovnáno, nejprve zazvonila horní tyč po střele Petra Nedvěda, po něm ještě dvakrát promáchl osamocený puk, který stačilo posunout za brankovou čáru Hlinka. O tom že Nedvěd trefil tyč se rozhodčí přesvědčil se svým kolegou u videa. Po zbytek oslabení už domácí celek pozorně bránil a nepřipustil si žádné komplikace.

Na druhé straně tečoval Šachlův centr Bartovič, jeho pokus skončil na betonu Štefla. Po té se do tlaku dostala druhá formace vedená Janem Plodkem, k zakončení ji ale obrana hostí nepustila. Domácí měli v druhém čtvrtfinále evidentně problém s vyhazováním puků ze svého obranného pásma, druhým hříšníkem byl Žabka. Sparta tak měla třetí přesilovku v řadě. Po necelé minutě se síly vyrovnaly, Langhammer dostal dvě minuty za podražení.

O další půlminutu později bylo pro hosty ještě hůř, dvě minuty dostal Štrba za vysokou hůl. Domácí stihly během přesilovky hostí ohrozit branku Sparty pouze jednou, a to ještě ne příliš vážně. Dorážka Víška z úhlu neměla příliš šancí na úspěch. Zbytek oslabení si hosté ve čtyřech v pohodě uhlídali. Po střele Ptáčka od modré se k zemi skácel Jiruš, rozhodčí ihned přerušili hru. Liberecký obránce se pochvíli sám zvedl a s bolestivou grimasou odjel na střídačku. Na konci pětatřicáté minuty se na trestnou poroučel Tygr Čermák za podražení.

Hosté drželi domácí minutu a půl v pásmu, chyběla ale finální přihrávka, nebo přesná střela. Markovi Černoškovi se povedlo také vyhodit mimo hrací plochu z vlastního pásma, na konci druhé části tak domácí hráli přesilovku. Třicet sekund před koncem druhé části se k Černoškovi posadil Jerofejevs. Netrvalo dlouho a bílá Tipsport arena se radovala z druhé branky, od modré se přesně k tyči trefil Valdemar Jiruš. Sparta pak ještě přišla o jednoho hráče. Konkrétně Martin Podlešák dostal za nesportovní chování desetiminutový trest a trest do konce utkání.

Třetí část začala dohrávkou přesilovky Liberce ze druhé třetiny. První formace Liberce měla hodně blízko ke třetí brance. Nejprve Pletka minul v dobré příležitosti puk, po něm se dorážkou neprosadil Pabiška, celá akce skončila posunutou brankou Sparty. Přesilovka rozdělená přestávkou tak zůstala nevyužita. Ve dvaačtyřicáté minutě šel na trestnou Jan Plodek za podražení, Sparta tak hrála další přesilovku. Hostům se opět podařilo zamknout domácí v pásmu, nedokázali ale vážněji ohrozit branku, a tak ani tato výhoda nebyla využita.

Hosté věděli, že musí všechny své síly směřovat do útoku a na ledě to podle toho vypadalo. Liberec se často zmohl jen na vyhození do středního pásma. V sedmačtyřicáté minutě šel za vysokou hůl na trestnou Kašpařík, což pro Spartu znamenalo už devátou přesilovku. A gól v ní padl. Padl ale na druhé straně, když domácí vyhodili puk dojel Petr Šachl a zpětnou přihrávkou našel Milana Bartoviče, který nadvakrát překonal Štefla.

V devětačtyřicáté minutě se na trestnou odebral Hlinka a Bílí Tygři dokázali rychle přesilovku využít. Křížnou přihrávkou přes celé pásmo našel Milan Bartovič Borise Žabku, který tvrdou ranou zvýšil už na 4:0. Hosté vystřídali gólmany a do branky se tak postavil Michal Valent. Sparta začala ztrácet nervy a faulovat. K Nedvědovi se za nedlouho posadil Cook. Sparta se ocitla v ohni střel, který měla na svědomí druhá formace formace Liberce. Nový muž v brance ale odolal všem pokusům domácích.

Čtyři sekundy před návratem Hlinky se ale přece jen Bílým Tygrům podařilo puk do branky dopravit, celou situaci musel ještě posoudit rozhodčí Minář s kolegou u videa a konečný verdikt byl jasný 5:0 střelcem páté branky Bílých Tygrů byl Pavel Kašpařík. Od té doby se Liberec uchýlil k obranné hře a kouč Dušan Gregor nechal některé hráče sedět. Zápas se už jen dohrával a šlo jen o to zda se domácímu brankáři Markovi Pincovi podaří udržet čisté konto. I to se nakonec povedlo a Liberec tak v pohodě dokráčel k druhé výhře ve čtvrtfinálové sérii se Spartou. Ta bude pokračovat v pátek na ledě Arény HC Sparta Praha.

Ohlasy trenérů

Vladimír Čermák (Liberec): "My jsme dnes nezačali dobře, ale díky štěstíčku, které se přiklonilo na naši stranu, a hlavně výbornému výkonu brankáře Marka Pince, jsme to utkání dovedli do vítězného konce. Jsme rádi, že vedeme 2:0."

František Výborný (Sparta Praha): "Dnes jsme paradoxně odehráli lepší utkání než v pondělí, ale výsledek je stejný. Série se přesouvá do Prahy. Liberec si svoji úlohu splnil na sto procent, my ne, takže teď je rukavice na naší straně. Uvidíme, jak se s tím popereme. Rozhodujícím momentem zápasu byl asi třetí gól Liberce při naší přesilovce, ale hodně důležitým i druhý devět vteřin před koncem druhé třetiny."
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek