8. 3. 2008 | Jakub Hlaváč

SPA - LIB 3:5 - Sparta po boji končí

ČF4, sobota 8. 3. 2008
Sparta - Liberec SPA - LIB
Sparta: Duba (40. Štefl) - Ptáček, Jerofejevs, Jan Hanzlík, Cook, Černošek, Stehlík - Netík, P. Nedvěd, Sivek - Ton, Štrba, M. Hlinka - Melichárek, Langhammer, Vaic - Dragoun, Podlešák, Hromas.
Liberec: Pinc - J. Moravec, Jiruš, Hunkes, Krstev, Žabka, Kočí, Derner, Zíb - L. Čermák, Podkonický, Pletka - Klimenta, Plodek, Víšek - Pabiška, Kašpařík, S. Procházka - Bartovič, Blatný, Šachl.
Branky a nahrávky: 16. Štrba (Vykoukal), 32. Ton z trest. střílení, 54. Vykoukal (Štrba) - 1. L. Čermák (J. Moravec), 21. L. Čermák (Pletka), 35. Pletka (J. Moravec), 40. Pabiška (Blatný), 60. L. Čermák (Jiruš). Rozhodčí: Šindler, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 10:6, navíc P. Nedvěd (Sparta) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 11.328.
Sparta neporazila Tygry ani napočtvrté a se sezónou 2007/08 se loučí. Do holešovické arény přišlo sparťanské bojovníky opět podpořit více než deset tisíc fanoušků a vytvořili parádní atmosféru. Zápas se rozhodl v druhé třetině, ale sparťané se nevzdávali a bojovali do posledního dechu. Bohužel kýžené vyrovnávací branky se nedočkali a Liberci se otevřela brána do semifinále.

Fotogalerie

Komentář

Diváci ještě nevstřebali zážitky z efektního nástupu gladiátorů a Liberec již vedl 1:0. Horší nástup do zápasu si Sparta asi nepředstavovala ani v nejhorších snech. Čermák se s dravostí sobě vlastní natlačil do útočné třetiny, jeho první střelu odrazili chrániče obránce Ptáčka zpět na hokejku libereckého kapitána a ten se napodruhé nezmýlil. Puk zamířil do horního růžku branky a Duba neměl nejmenší nárok na zákrok. Poté převzala iniciativu Sparta a Liberec se schoval zpět do neprostupné obranné ulity. Z té vyrážel k nebezpečným protiútokům. V jednom z nich se objevil Procházka, ale jeho ostrou ránu vytěsnil gólman vyrážečkou. Po faulu Sivka na Čermáka dostali Severočeši první početní výhodu. Sparťané obětavě bránili a nepustili svého soka do výraznějších šancí. Více než jedenáct tisíc hrdel v hledišti hnalo své mužstvo do útoku a jejich oblíbenci se snažili toto přání naplňovat. Jerofejevs nahodil puk do hloučku před brankou a ten skončil na tyči Pincovy branky. Vyrovnáno bylo až v čase 15:05. Vykoukal vytáhl jeden ze svých geniálních kousků a vyslal za obranu soupeře Martina Štrbu. Domácí bojovník důrazným zakončením poprvé v utkání rozvlnil síť v kleci hostů. Hned vzápětí mohl otočit vývoj zápasu Vaic, ale těsně před brankářem nedokázal zamířit přesně. V závěru první dvacetiminutovky pronikal do pásma kanonýr Ton a Kočí si musel pomoci faulem. Ale ani z této přesilovky gól nepadl a do kabin se šlo za vyrovnaného stavu.

Do druhé třetiny zaznamenal Liberec ještě bleskovější nástup, než do té první. V šestatřicáté sekundě druhé části si Čermák pohrál s Jerofejevsem a podruhé v zápase vyzrál na Dubu. Sparta se nedokázala do zápasu vrátit ani v přesilové hře, kterou zahrávala po Dernerově faulu na Vykoukala. Stejně tak Liberec v početní výhodě, kterou mu nabídl nedovoleným zákrokem Štrba, nic světoborného nevymyslel. Na ledě se začalo pořádně jiskřit a poté, co Netík za brankou narazil do Pince, vypukl doslova ohňostroj emocí. Mladý forvard byl vyloučen, ale Sparta se bravurně ubránila. Diváky dostala do varu potyčka Šachla s Podlešákem, kterou oba kohouti zaplatili dvojicí trestných minut. Domácí dokázali podruhé vyrovnat v čase 11:59. Ton opět pláchl obraně Severočechů a Jiruš ho musel chtě nechtě faulovat. Sudí nařídil trestné střílení, které Ton zkušeně proměnil oblíbenou kličkou do bekhendu. To však bylo ze strany Sparty vše. Pražané doplatili na svou nedisciplinovanost. Zkušený obránce Vykoukal oplácel faul na svoji osobu, byl vyloučen a Liberec tento přečin potrestal. Pletka se zmocnil puku po závaru před brankovištěm a zasunul puk podél bezmocného gólmana do sítě. Vyrovnat mohl Sivek, jenže podtrhl sparťanské trápení, když nedokázal zavěsit do odkryté klece. Aby toho na fanoušky domácích nebylo málo, přidali hosté ještě jednu branku. Necelou minutu před koncem pykal u trestoměřičů Ptáček a Pabiška střelou pod Dubovou rukou upravil stav na 4:2 pro Liberec. Trenéři Sparty sáhli ke střídání gólmanů a mezi tři tyče se postavil Štefl.

Třetí třetina nabídla drama hodné zfilmování. Prvních deset minut posledního dějství se neslo ve znamení platonického tlaku Sparty, která se však nedokázala přes dobře organizovanou obranu Liberce příliš prosazovat. Vše se změnilo až na začátku čtyřiapadesáté minuty. Vykoukal se zmocnil odraženého puku a dělovou ranou, prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 3:4. V hale se v tu chvíli rozpoutalo hotové peklo. Jedenáct tisíc fanoušků hnalo rudé koně do útoku a Liberec začal panikařit. Tona pustili obránci Severočechů za svá záda dokonce ve vlastní přesilovce. Ostrostřelec domácích se dostal až před Pince, ale tentokrát vystřelil těsně vedle tyče. Na druhé straně mohl rozhodnout Kašpařík, ale ani on se neprosadil. A rudý nápor pokračoval. Na brankovišti osamoceného Štrbu vychytal Pinc a Vykoukalovu střelu od modré čáry zablokovali obránci. Devět vteřin před koncem skóroval do prázdné branky Čermák a bylo rozhodnuto.

Ohlasy trenérů

František Výborný: Před sérií jsem říkal, že Liberec je po základní části favoritem, má velice kompaktní tým a výborného gólmana, což se v sérii prokázalo. My jsme propadli v prvním utkání v Liberci, ve druhém přesto, že si myslím, že jsme hráli dobře, tak jsme dostali 5:0, ale oba domácí zápasy kluci sehráli se ctí. Jsem rád, že publikum to ocenilo, i když je to slabá náplast po dvou titulech. Řekl bych ale, že je to i daň těm titulům, protože nám odešli střelci, kteří se starali o góly. Potýkali jsme se s tím celou sezonu a Liberec, i když byl hratelný, tak na důležitých postech byl lepší a zaslouženě vyhrál.

Dušan Gregor: Podařilo se nám udělat jeden krok v play off proti velmi kvalitnímu soupeři. Uspěli jsme takovým skórem, v jaké jsme ani nevěřili, ale tento tým to dokázal. Myslím si, že zaslouží absolutorium. Sparta se i dnes za nepříznivého stavu 0:3 na zápasy rvala o vítězství až do konce. Jsme nesmírně šťastní, že jsme to zvládli a těšíme se na další zápasy.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek