30. 9. 2008 | Tomáš Kubánek, Jitka Čechová

MBL-SPA 1:2 - Výhra vystřelená za pět vteřin dvanáct

10., úterý 30. 9. 2008
Mladá Boleslav - Sparta MBL - SPA
Mladá Boleslav: Chábera – Marušák, Kočí, Mocek, Bauer, Holub, Schnabel, Brňák, Posmyk – Nouza, Král, Handlovský – Benda, Sýkora, Tomas – Čech, Barinka, Boháč – Kubeš, Štrba, Pajič.
Sparta: Duba - Ptáček, Gulaši, Vykoukal, Hanzlík, Procházka, Černošek, Cunik - Látal, Výborný, Ručinský, Netík, Broš, Kratěna, Ton, Langhammer, Podlešák, Hromas, Hrdel, Mrňa, Dragoun.
Branky a nahrávky: 41. Handlovský (Král) - 47. Výborný (Ton, Vykoukal), 60. Broš (Hanzlík). Rozhodčí: Šír - Čížek, Prchal. Vyloučení: 6:6, Procházka (SPA) 5 minut + DKU. Využití: 1:1. Diváci: 4100.
V Mladé Boleslavi se už všechno připravovalo na prodloužení, to ale sparťanští hokejisté odmítli. A udělali dobře! Čtyřicet sekund před koncem využil Michal Broš zaváhání domácích v obranném pásmu a přesnou střelou dokonal obrat, díky němuž se Sparta stále udržuje na dostřel vedoucí trojice.

Komentář

Na začátku utkání lépe popadli dech hosté, ve 2. minutě zahrozil Langhammer, puk ale Cháberovu svatyni o pár centimetrů přeletěl. V 5. minutě dostali Boleslavští možnost první početní výhody, stejně jako v minulých utkáních se jim ale nedařilo vytvořit tlak trvalejšího rázu. Tomas se sice snažil zakončit do téměř odkryté brány, překážkou se mu ale v poslední chvíli stalo obětavě padající tělo jednoho ze sparťanských obránců.

Slibnou příležitost měl ještě před polovinou první dvacetiminutovky také Pajič, který byl povolán na zkoušku z Vrchlabí, jeho střelu zápěstím si Duba ovšem pohlídal lapačkou. Na první gól zápasu měl napřáhnuto o Podlešák, jenž se snažil využít zmatku před Cháberou, označkoval ale jen levou tyčku jeho branky. Po jednom z přechodů Boleslavi do útoku fauloval sparťanský Procházka Tomáše Sýkoru, který zůstal ležet bezvládně na ledě a Pražan za to odešel předčasně do kabin. V nastalé přesilové hře asi nejvíc zahrozili Nouza s Králem a Kočím před bránou, ani jejich pokus "natřikrát" úspěch nezaznamenal.

Sparta nastupovala do prostřední třetiny s jedním hráčem v poli navíc, aktivněji ale překvapivě působil domácí tým. Bezmocně se musel cítit Boháč, který se mohl na puk ležící před Dubou jen dívat, protože jeho hokejka zůstala zaklíněna hned mezi třemi sparťanskými bránícími těly. Na druhé straně se přeci jen do útoku prokličkoval Broš, s jeho střelou z otočky ale neměl Chábera, který neměl nikým ani ničím zakrytý výhled, žádný problém.

Ačkoli z toho branka nebyla, pohlednou akcí se blýskl Nouza, který nejprve vystihl rozehrávku Ručinského, poté naznačil přihrávku na Handlovského a nakonec sám střílel. V polovině zápasu hra trochu "zamrzla" a přemístila se do středního pásma, kde se střídavě nastřelovalo do té a pak zase oné útočné třetiny. V závěru druhé dvacetiminutovky dostala Boleslav obrovskou příležitost ke skórování a to hned nadvakrát. Nejprve hrála 51 vteřin pět na tři a poté ještě jednou 49 vteřin. Ani minutu a půl dvojnásobné přesilovky se jim ale nepodařilo využít, ačkoli střelu Barinky už všichni domácí fanoušci viděli v síti, Duba ji v poslední chvíli ovšem vyrazil ramenem.

Sparta si mohla popel sypat na hlavu i na začátku třetího dějství, kdy Mladé Boleslavi díky vyhození za mantinel darovali v pořadí už třetí dvojnásobnou přesilovku. A jak se říká do třetice všeho dobrého, tentokrát to domácímu týmu vyšlo rychle. Lukáš Handlovský předvedl skvělou souhru s boleslavským kapitánem a první branka zápasu byla na světě. Tlak Středočechů pokračoval i v klasické přesilovce, kterou Sparta vyřešila jak jinak než dalším faulem. Ze čtvrté hry pěti proti třem ale branka Boleslavi nevzešla, ačkoli teč Kočího clonícího před bránou Duba chytal snad poslepu.

Boleslav se ze svého vedení neradovala nijak dlouho. Sotva byli sparťané v plném počtu, odešel na trestnou lavici Čech a přesilovka hostí našla patřičnou odezvu. Kapitán Pražanů David Výborný správně tečoval střelu Tona od modré a rázem bylo vyrovnáno. Sparta se po vstřeleném gólu zvedla a domácí měli rázem spoustu práce v obranné třetině. Elánu měli hosté dost i v další početní výhodě o pár minut později. Boleslavští ale byli v obraně důslední, a tak byl k vidění například jen Netík málem nalepený na mantinelu za Cháberovou bránou. Nicméně ta chyba přišla a přišla ještě v základní hrací době. Dvacet vteřin před koncem se po minele v rozehrávce chopil kotouče Michal Broš a zakončil svou akci vítězným gólem.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek