18. 2. 2011 | Tereza Velikovská

SPA - VIT 2:4 - Po dobré první třetině Sparta polevila

51., pátek 18. 2. 2011
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Pöpperle - Philipp, Gulaši, Macholda, Jan Hanzlík, O´Brien, Husák, Zacpálek - Ton, Broš, S. Treille - Kratěna, D. Výborný, Bartánus - Žálčík, Karpov, Luňák - Kafka, Dragoun, Hromas. Trenéři: M. Hořava st. a Rulík.
Vítkovice: Málek - Vosátko, Malík, Ovčačík, Trnka, Punčochář, Rehák, Voráček - Szturc, Burger, Huna - Šedivý, Húževka, J. Sýkora - Klimek, Vrána, Pohl - Ujčík, Káňa, Tomas. Trenéři: Trličík a Moták.
Branky a nahrávky: 11. Luňák (Karpov), 13. Ton - 26. Burger (Vosátko, Huna), 27. Pohl (Klimek, Vrána), 36. Pohl (Ujčík, Klimek), 53. Káňa (Huna). Rozhodčí: Homola, Hribik - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:2. Diváci: 3634.
P r a h a - Do první třetiny domácí vlétli a Vítkovice jasně přehráli, po brankách Luňáka a Tona šli do šaten spokojenější. Do druhé třetiny ale hosté nastoupili jako vyměnění a skóre otočili. Čtvrtou branku do sparťanské sítě přidal ještě v závěru Káňa.

Fotogalerie

Komentář

První pozdrav Málkovi vyslal obránce Gulaši, který si najel do pravého kruhu, ale vítkovický gólman jeho pokus kryl. Zapotil se i při akci sparťanské lajny mladíků Karpov – Luňák – Žalčík. Ostravané měli v první třetině potíže s disciplínou, krátce po sobě byli vyloučeni Húževka a Tomas. A při trestu druhého jmenovaného navíc fauloval i Trnka a domácí hráli půl minuty v pěti proti třem. Prosadili se ale až proti čtyřem hostujícím hráčům. Lukáš Luňák si dobře najel, kličkou přelstil soupeře a procedil puk skrze Málka, který si na něj sice sáhnul, ale propadl mu a doklouzal za brankovou čáru.

O minutu a deset vteřin později Sparta vedla již 2:0. Petr Ton ujel všem bránícím hráčům, Trnka ho zezadu fauloval, ale sparťanský kanonýr přesto dokázal Málka přehodil kličkou do backhandu. Ani čtvrtá domácí formace nechtěla zůstat pozadu a srdnatě bojovala ve skrumáži, která vznikla před vítkovickou brankou. Bránící hráči nakonec puk zalehli. V závěru prvního dějství se osmělili i hosté a Lukáš Klimek se dvakrát po sobě objevil ve slibné šanci. Ani jednou se neprosadil a v 19. minutě ještě musely Vítkovice hasit požár na druhé straně. Ton se probil do šance a Vosátko ho dokázal zastavit pouze za pomoci dalšího faulu.

Do druhé části nastoupily Vítkovice jako vyměněné. Aktivní Pohl měl dost místa pro střelu a ještě ji mohl dorazit, ale Pöpperle puk stihl přikrýt lapačkou. Ve 26. minutě už byl ale krátký na kapitána Jiřího Burgera, který po skrumáži v brankovišti snížil. A o minutu později inkasovala opařená Sparta podruhé, když nechali obránci svého brankáře trestuhodně na holičkách. Petr Pohl se dostal hned dvakrát k dorážce a podruhé se mu povedlo dostat puk do branky.

Po vyrovnání následovaly další šance Vítkovic, utlumení domácí je vůbec nestíhali. Další skrumáž před Pöpperlem vyřešili jen za pomoci Karpovova faulu. Třetí branku měl v početní výhodě na holi Káňa, ale puk nakonec zůstal ležet vedle betonu sparťanského brankáře. Ten nakonec při dalším vyloučení Sparty kapituloval potřetí. Klimkův backhandový pokus se odrazil k Ujčíkovi, který ho ve vzduchu trefil a nasměroval ho k Petru Pohlovi, který se prosadil i podruhé.

V přesilové hře na začátku třetí části mohl srovnat Luňák, ale jeho střela zápěstím mířila těsně mimo. Po nebezpečné akci Klimka se na druhé straně dral do šance Dragoun, ale Málek jeho pokus se štěstím vykryl. Po vysoké holi Pöpperleho, jehož trest jel odsedět Macholda, si Vítkovice pojistily vítězství. K Janu Káňovi se dostal před brankou puk a útočník dokázal vleže přehodit beton sparťanského gólmana. Poslední minuty tak mohli hosté v poklidu dohrát a odvézt si tři body.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Sparta): "Sehráli jsme dobře jen první třetinu, která se nám podle mého celkem vydařila. Měli jsme dobrý pohyb, dali jsme i dva góly, ale po první třetině mužstvo postupně odpadalo. Byl to podobný zápas jako s Českými Budějovicemi, kdy jsme vedli dokonce 3:0, ale zápas jsme nakonec prohráli. Postupně jsme začali dělat stejné chyby, dostali jsme čtyři góly kolem brány a objevily se naše staré neduhy. Přišlo mi, že jsme odešli i kondičně. Vítkovice nás přebruslily, byly lepší a zaslouženě vyhrály."

Mojmír Trličík (Vítkovice): "Dlouho jsme venku nevyhráli, hrávali jsme špatně a úplně stejně jsme odehráli i první třetinu jako v těch minulých zápasech venku. Bylo tam množství vyloučených, minimální tlak na kotouč i do brány a zaslouženě jsme prohrávali 0:2. Po vichřici v přestávce, kterou si však udělali hlavně hráči mezi sebou, nastoupilo úplně jiné mužstvo a oplývalo aktivitou a množstvím zakončení do brány. Myslím, že zaslouženě jsme vývoj, hru i celý zápas otočili. Pokračovali jsme i ve třetí třetině, kdy jsme přidali další gól. Myslím, že za těch 40 minut dobrého hokeje jsme si zasloužili vyhrát a jsme strašně šťastní a rádi, že jsme si uhráli šestku a přímý postup do play off."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila