11. 10. 2011 | Marcela Volfová, Lucie Štěrbová, Marcela Volfová

SPA - VIT 4:2 - Letos poprvé doma za tři body

6., úterý 11. 10. 2011
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Pöpperle - Milam, Sersen, Kasík, Jan Hanzlík, Kučný, Philipp - Tenkrát, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Pacovský - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Lapšanský, Luňák, Žálčík. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.
Vítkovice: Šindelář - Malík, Kudělka, Ovčačík, Voráček, Punčochář, Trnka, Rehák - Ujčík, Burger, J. Káňa - Pohl, Húževka, Walker - Szturc, Strapáč, J. Sýkora - Svačina, Štefanka, T. Káňa - M. Hlinka. Trenéři: Trličík a Moták.
Branky a nahrávky: 8. Lapšanský (Foster, Kučný), 18. Pacovský (Bližňák), 30. Ton (Tenkrát, Bližňák), 48. Y. Treille (Foster, Kučný) - 25. Burger, 40. Burger (Káňa). Rozhodčí: Pešina, Souček - Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 3:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3708. Střely na branku: . Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2.
P r a h a - Sparta prolomila domácí smůlu a poprvé v letošní sezony bere tři body z domácího utkání,když porazila Vítkovice 4:2. Svou první brankou v extralize skóre otevřel Adam Lapšanský. Po dvou bodech si potom do tabulky produktivity připsali Mario Bližňák a Jiří Kučný.

Fotogalerie

Komentář

Sparta do utkání s loňským finalistou doslova vlétla. Jen několik vteřin po úvodním buly se do vážné šance dostal Broš, jehož střelu se ještě snažil dorážet Ivan Rachůnek. Vítkovického Šindeláře o chvíli později ohrožovali i Bližňák s Pacovským. Vítkovice poprvé zahrozily střelou Ovčačíka, která směřovala pouze do Pöpperleho lapačky. Sparta se poté opět zabydlela v obranném pásmu soupeře, když jí byla nabídnuta přesilová hra, kterou se snažila využít. Milamovu tvrdou střelu od modré zastavila tyč, Tonovu následnou šanci zase Šindelářova lapačka. Neuspěl ani Kasík, který v závěru početní výhody pouze vyklepal betony vítkovického brankáře.

Ihned po návratu z trestné lavice projel sparťanskou obranou Štefanka, jeho střelu však vychytal pozorný Pöpperle. V polovině třetiny se poprvé měnilo skóre. Při signalizované výhodě nechali vítkovičtí bez dozoru puk, kterého se hbitě ujal Adam Lapšanský a dopravil ho za Šindelářova záda. O vyrovnání se pokusil Ovčačík, který zpoza branky zkoušel zaskočit Pöpperleho. Úspěšný nebyl ani Punčochář, jehož střelu sparťanský brankář vyrazil ramenem. Skóre se znovu měnilo až ke konci první části. Bližňák objel vítkovickou branku a z otočky poslal krásnou přihrávku Dominikovi Pacovskému, který bez problémů doklepl puk do odkryté branky.

Druhá třetina začala oproti první části trochu vlažněji. Ačkoli Sparta hrála dvojnásobnou přesilovku, do vážnější šance se nedostala. Až při plném počtu hráčů na ledě se domácí dostali do přečíslení tří na jednoho. Šanci však promarnili a z následné protiakce se gólově prosadily Vítkovice, když se k odraženému puku dostal Jiří Burger a snížil na 1:2. V další přesilové hře Sparty mohli hosté dokonce vyrovnat, když se do úniku dostal Strapáč. Jeho střela minula sparťanskou branku a při následné protiakci domácí využili početní výhodu. Po parádní přihrávce Tenkráta od mantinelu se z třetího gólu v sezoně radoval Petr Ton.

Sparta se po brance zabydlela v útočném pásmu, ale ani přes několik vážných šancí se jí nepodařilo zvýšit brankový náskok. Aktivní byli domácí i při vlastním oslabení. Nejprve se do úniku dostali Treille s Fosterem. Francouzský útočník vyslal na Šindeláře jedovatou střelu, dorážka Fostera jen těsně minula vítkovickou branku. Poté soupeřům unikl Tomáš Rachůnek, kterého zastavil až faulem Burger. Rozhodčí nařídil trestné střílení, které však Rachůnek neproměnil. Skóre se ale měnilo na druhé straně, když při vlastním oslabení prostřelil Pöpperleho mezi betony druhým gólem v utkání Jiří Burger.

Poslední část utkání začali aktivněji hosté z Vítkovic, když se při oslabení dostal Strapáč až před Pöpperleho, sparťanský brankář ale jeho úmysl vystihl. Poté kralovaly obrany a ani jeden tým se do vážnější šance nedostal. Fanoušky zvedla ze sedadel až Sparta v polovině poslední části. Zpoza vítkovické branky přihrál Foster na Yoricka Treilleho, který střelou zblízka zvýšil sparťanské skóre. Sparta poté dostala podruhé v utkání možnost dvojnásobné početní výhody, ale ani tentokrát ji nedokázala využít. Další gól nepřidali ani Bližňák s Tonem, a tak utkání skončilo výhrou Sparty 4:2.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (Sparta): Začali jsme jako v utkání s Třincem, měli jsme aktivní vstup do zápasu. Dostali jsme soupeře pod tlak. Narozdíl od Třince jsme se dostali do vedení 2:0. Celkově si myslím, že jsme podali velmi dobrý výkon jako mužstvo. Ale my si tak neuvěřitelně dokážeme zkomplikovat zápas, který bychom mohli mít pod kontrolou. Sehrát klidné utkání a odskočit třeba na tři branky, ale vždy dostaneme takové góly, že jdeme tři na jednoho a místo toho abychom dali gól, nebo proměnili trestné střílení, tak dostaneme gól na 2:1. A když dáme na 3:1, tak pět vteřin před koncem dostaneme ve vlastní přesilovce gól na 3:2. V tu chvíli se zápas hraje jinak, než kdybychom hráli s větším brankovým rozdílem. Tohle trochu kalí náš výkon.

Zdeněk Moták (Vítkovice): Na začátku utkání měla Sparta hodně pohybu, měli jsme problémy ve středním pásmu a velké problémy jsme měli samozřejmně v obranném pásmu. Druhou třetinu jsme trochu vylepšili, ale nepodařilo se nám navázat těsnější kontakt, abychom mohli ještě pracovat v poslední třetině. Opravdu celý zápas byli domácí lepší. Negativem je velký počet vyloučení z naší strany, pozitivem je, že jsme je dokázali ubránit.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek