19. 10. 2014 | Lucie Mužíková, Tereza Velikovská

PLZ - SPA 2:5 - Rozhodla pětigólová třetina

14., neděle 19. 10. 2014
Plzeň - Sparta PLZ - SPA
Plzeň: Machovský (39. Mensator) - Kadlec, Moravčík, Kubka, Pulpán, Mozík, Jeřábek, od 52. navíc Boháč - Balej, Divíšek, J. Sýkora - Dvořák, T. Sýkora, Hollweg - Kratěna, Lev, Kubalík - Indrák, Simon, Schleiss, od 49. navíc Beran. Trenér: Milan Razým.
Sparta: Novotný - Hrbas, Barinka, Piskáček, Polášek, Ďaloga, Mikuš, Pilař - Kumstát, Pech, Rolinek - Přibyl, Hlinka, Buchtele - Klimek, Cingel, Sabolič - Dvořáček, Volek, Černoch. Trenér: Josef Jandač.
Branky a nahrávky: 13. Kubalík (Simon), 37. Mozík (Kadlec) – 21. Pech (Ďaloga), 30. Přibyl (Hlinka, Polášek), 32. Polášek (Hlinka, Přibyl), 35. Cingel (Sabolič, Polášek), 39. Cingel (Ďaloga). Rozhodčí: Hribik, Kaukokari – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:5, navíc Mozík (PLZ) 10 minut - Sabolič (SPA) 10 minut. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 5040. Střely na branku: 25:25. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4, 2:5. Nejlepší hráči utkání: Kubalík - Ďaloga.
Spartě se povedl vítězný start do druhé čtvrtiny základní části, kterou odstartovala duelem na ledě Plzně. Domácí šli sice do vedení jako první, ale sparťané ve druhé třetině otočili vývoj utkání a dokázali během dvaceti minut nastřílet hned pět branek. Ve třetí části tak už jen hájili pohodlný tříbrankový náskok a ze západu Čech vezou tři body.

Komentář

Přestože indiáni získali jako první možnost přesilové hry, hostující Pražané byli ve svém oslabení natolik aktivní, že si vybojovali následný faul Mozíka, takže úvod zápasu obstarala hra ve čtyřech na obou stranách. Více prostoru na ledové ploše opticky více vyhovovalo modrobílým, ale Novotný byl pozorný. Na první velkou příležitost si ČEZ Aréna počkala na sklonek 7. minuty, kdy se aktivní Kratěna, který v Holešovicích strávil dlouhých 11 sezon, probojoval ke dvěma dorážkám. Ty však kýžené otevření skóre nezařídily.

Novotného kouzlo přestalo fungovat v 13. minutě. Sparta hrála další oslabení a plzeňský Dominik Kubalík dělovkou rozvlnil síťku v brance Pražanů. Hosté měli velikou šanci ke srovnání minutu a půl před první sirénou. Klimek ujel s Ďalogou do rychlého protiútoku, prvně jmenovaný přesnou nahrávkou na druhou tyč vybídl sparťanského beka ke skórování, jenže tomu střela zle nevyšla. Skončila v ochranné síti, a tak indiáni odešli do kabin jednu trefu spokojenější.

18:26
takový časový úsek dělil první a pátý sparťanský gól

Vedení však vzalo záhy po úvodním vhazování druhé části za své. Ďaloga poslal ukázkovou nahrávku za obranu přímo na hůl Lukáše Pecha, který střelou zápěstím srovnal skóre duelu. Hosté i nadále hýřili aktivitou. V 28. minutě nahrál Kumstát do vyložené příležitosti Pechovi, ale proti němu se vytáhl spolehlivý Machovský. O dvě minuty později už Pražany neproměněná šance mrzet nemusela. Při odpískaném nedovoleném bránění Pulpána hosté roztočili před plzeňským brankovištěm kolotoč – Machovský dokázal dvěma dorážkám sám odolat, ale na Daniela Přibyla už byl krátký.

To však nebylo z repertoáru hostů všechno. V další přesilovce vyšla nacvičená situace, když Hlinka nahrál na z modré čáry sjíždějícího Adama Poláška, jenž trefil přesně k tyči. O tři minuty později přidali Holešovičtí čtvrtou trefu. Sabolič vybídl v další krásné akci ke skórování Lukáše Cingela, který neměl problém puk odklidit do zívající části plzeňské klece. Druhá část přinesla ještě dvě trefy; po přesilovkové dělovce Vojtěcha Mozíka se indiáni dostali ke svému soupeři na rozdíl dvou gólů, jenže hosté si do kabin stejně tříbrankový náskok odnesli. Machovského z branky vyhnal Lukáš Cingel.

V porovnání s předchozí dvacetiminutovkou se ta závěrečná odehrávala ve značně poklidnějším tempu. Sparťané si poctivě střežili získaný náskok a indiáni s obtížemi překonávali nástrahy středního pásma. Situaci měli usnadněnou v 50. minutě, když byl Buchtele přistižen při hře vysokou holí a dostal menší trest. Domácí si však příležitost alespoň ke zdramatizování duelu nepřipravili. A když už ano, v cestě jim stály finální nepřesnosti. To dokumentoval v 55. minutě Balej, jenž se dostal k vyraženému puku po Mozíkově střele, a cílil do odkryté klece. Jenže puk se jen prohnal brankovištěm a zamířil ven. Pražané si tak z plzeňského ledu odvezli přesvědčivou výhru 5:2.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): Odehráli jsme dobře první třetinu, kde jsme se gólem v přesilovce dostali do vedení. Bohužel nám nevyšel vstup do druhé třetiny, kdy jsme za deset vteřin po chybě ve středním pásmu inkasovali na 1:1. Tam jsme úplně vypadli z role. Poté jsme Spartě nabídli dvě přesilovky a ta je využila. Naším druhým gólem jsme se mohli vrátit do zápasu, ale laciný pátý gól zápas definitivně rozhodl. Kluci se snažili a bojovali pro diváky do poslední chvíle i ve třetí třetině, ale Sparta má zkušené mužstvo a výhru si už pohlídala.

Josef Jandač (HC Sparta Praha): O našem vítězství rozhodly dva důležité momenty. Prvním bylo naše rychlé vyrovnání na 1:1 na začátku druhé třetiny a potom dvě přesilové hry využité krátce po sobě. V této částí druhé třetiny jsme položili základ dnešního výsledku. Plzeň sice na náš gól na 4:1 odpověděla brankou v přesilovce, ale laciným pátým gólem jsme je srazili a ve třetí třetině už jsme si výhru pohlídali. Máme teď dobré přesilovky, ale zase se nám nedaří hra v oslabení, kde dostáváme dost gólů.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila