2. 11. 2014 | Tereza Velikovská

SPA - SLA 0:1 - Rozhodla poslední minuta

18., neděle 2. 11. 2014
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Staňa – Ďaloga, Mikuš, Polášek, Piskáček, Hrbas, Barinka (A), Švrček, Pilař – Kumstát, Pech (A), Rolinek (C) – Réway, Hlinka, Buchtele – Bahenský, Cingel, Sabolič – Dvořáček, Volek, Černoch. Trenér: Josef Jandač.
Slavia: Furch – Kolařík (A), Krejčí, Knot, Štich, Novák, Beňovič, Barák – Stránský, Vas, J. Doležal – Sklenář, Bednář (C), Tomica (A) – Klhůfek, Školiak, T. Doležal - Veselý, Poletín. Trenér: Ladislav Lubina.
Branka a nahrávky: 60. Bednář (Sklenář, Tomica). Rozhodčí: Šindler, Pavlovič - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 2:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 9929. Střely na branku: 31:15. Průběh utkání: 0:1. Nejlepší hráči utkání: Ďaloga - Furch.
Zatímco v prvním derby sezony padlo sedm branek, v tom druhém na půdě Sparty, které v Tipsport areně sledovalo téměř deset tisíc diváků, se na úvodní branku čekalo až do poslední minuty zápasu. Když už to vypadalo, že zápas za stavu 0:0 dospěje do prodloužení, zmrazil sparťany v čase 59:19 Jaroslav Bednář. Bilance derby v tomto ročníku je tak srovnaná na 1:1.

Fotogalerie

Komentář

Do druhého derby sezony a celkově už 103. v nejvyšší soutěži vstoupili sparťané aktivně a první minutu nepustili soupeře z jeho obranného pásma. I následující minuty se odehrávaly jasně v režii hráčů v rudém a zvláště první sparťanský útok dělal slávistům velké problémy u jejich branky. Žádnou vyloženou šanci si ale sparťané nevytvořili. A to ani v první přesilové hře v polovině úvodní dvacetiminutovky, kdy Réwaye řítícího se na Furcha zastavil přísně posouzený ofsajd.

Krátce nato si vyzkoušeli hru v početní výhodě i sešívaní, ale k ničemu se v ní nedostali. Sparťané naopak zahrozili díky Saboličovi, ale jeho pas na Ďalogu byl moc dlouhý. Druhá přesilovka se slávistům vyvedla už o poznání více, ale chybělo jim štěstí, to když Krejčí zlomil při střele hokejku. Téměř hned po té slávistické následovala početní výhoda domácích, ve které akci po ose Rolinek – Pech zastavil až Furch svým betonem. Po první třetině se tak pražští rivalové rozešli smírně a bez branek.

Branky se téměř deset tisíc diváků v Tipsport areně nedočkalo ani v úvodu druhého dějství, kdy bylo pomálu i šancí. Až po šesti minutách to v hale konečně zahučelo, a to při přečíslení Sparty. To zakončoval na pravém křídle bruslící obránce Ďaloga, kterého Furch vychytal lapačkou. Další vzrušení přišlo ve sparťanské přesilovce, kdy už měli domácí ke vstřelení úvodní branky zápasu opravdu blízko, ale Furcha se jim stále nedařilo překonat.

Slávisté zahrozili ojedinělou šancí Sklenáře s Bednářem, ale zelené světlo se nerozsvítilo ani tentokrát. Festival neproměněných šancí pokračoval i dál, tentokrát se v jedné obrovské ocitl opět aktivní obránce Ďaloga, ale Furch byl proti a zastavil puk na brankové čáře. Přestože Holešovičtí ve druhé třetině přestříleli svého soupeře vysoko 14:2, svítil i během druhé přestávky na tabulích stav 0:0.

Sparťanský tlak pokračoval, ale byla to stále stejná písnička, všechny kotouče zastavil Furch. I Buchteleho střelu v pádu, kterou ukryl v náručí. Na druhé straně našlápl ve středním pásmu Tomáš Doležal a jeho střela zápěstím jen těsně minula roh Staňovy branky. Oba týmy už se s ubývajícími minutami do konce třetí třetiny dostávaly do křeče v marném snažení konečně vstřelit gól.

Pohlednější souhry se diváci dočkali alespoň při šancích Tomici a na druhé straně Poláška. Opět ale bez gólového efektu. V 56. minutě přihrával Pech před branku úplně volnému Kumstátovi, kterého ale vychytal Furch rychlým přesunem ke své pravé tyči. Pouhých 39 vteřin před koncem třetí třetiny sparťanské publikum zmrazil Jaroslav Bednář, jehož trefu musel ještě potvrdit videorozhodčí. Z utkání, ve kterém se na první gól čekalo 59 minut a 19 vteřin, se tedy radovala ze zisku tří bodů Slavia, která tak srovnala bilanci derby v této sezony na 1:1.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Špatně se mi to hodnotí, protože nám sérii vítězných utkání přerušila zrovna Slavia, kterou jsme chtěli hodně porazit. Bylo to takové urputné, typické derby s minimem počtu branek. Mrzí nás to o to víc, že konečně přišla trošku návštěva. Zápas jsme měli rozhodnout ve druhé třetině, kdy jsme měli poměrně dost střel. Z toho tlaku jsme měli něco dát, ale bohužel to tam nespadlo. Když už se to na konci chýlilo k remíze, tak jsme bohužel dostali gól.

Ladislav Lubina (HC Slavia Praha): Jsem rád, že se nám týden se třemi zápasy povedlo dotáhnout do více než úspěšného konce. Po první třetině v úterý (proti Litvínovu), která se nám nepovedla, jsme se zlepšovali. V dnešním zápase byla Sparta více než dvě třetiny opticky lepší bez nějaké velké vyložené šance. Paradoxně od 50. minuty se hra trošku více vyrovnala, možná jsme tam měli něco navíc my, ale umožnili jsme Spartě asi největší šanci zápasu, kdy jsme nechali neobsazeného hráče před brankou. Pak se nám takovou trpělivou hrou, kterou jsme předváděli celý zápas, podařilo v poslední minutě dát branku a jsme za ní moc rádi. Jsou to pro nás velice cenné tři body.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila