16. 11. 2014 | Lucie Štěrbová

SPA - ZLN 3:4p - Proti Zlínu opět neúspěšní

21., neděle 16. 11. 2014
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Novotný – Pilař (A), Polášek, Ďaloga, Mikuš, Švrček, Barinka, Hrbas – Réway, Hlinka (A), Klimek – Buchtele, Cingel, Sabolič – Kumstát, Pech, Rolinek (C) – Dvořáček, Bahenský, Chlapík. Trenér: Josef Jandač.
Zlín: Hromada – Marušák (A), Řezníček, Kotvan, Horák, Žižka, Valenta – Okál, Leška (A), Köhler – Holík, Vlach, Říčka – Svoboda, Čajánek (C), Veselý – Ondráček, Sedláček, Kubiš. Trenér: Rostislav Vlach.
Branky a nahrávky: 15. Réway (Buchtele, Mikuš), 19. Buchtele (Hlinka, Réway), 56. Cingel (Sabolič) – 4. Vlach (TS), 24. Marušák (Leška), 56. Kotvan (Veselý), 61. Čajánek (Žižka). Rozhodčí: Homola, Pešina – Bláha, Špůr. Vyloučení: 8:10. Využití: 3:1. Diváci: 5623. Střely na branku: 32:20. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4. Nejlepší hráči utkání: Buchtele - Marušák.
Sparta ani podruhé v sezoně neporazila poslední Zlín. Zápas, který byl plný emocí, lépe rozehráli hosté, Sparta ale dokázala ještě v první třetině skóre otočit ve svůj prospěch. Zlín ve druhé části srovnal, ve třetí pak Lukáš Cingel poslal Spartu znovu do vedení. Vyrovnání hostů na 3:3 přišlo po 30 vteřinách a v prodloužení druhý bod pro Zlín vystřelil Petr Čajánek.

Fotogalerie

Komentář

Žádné oťukávání, ale pořádně ostrý úvod měl duel se Zlínem. Už ve druhé minutě dostal dobrou přihrávku do jízdy Okál, ale netrefil branku. Na druhé straně podobně šanci spálil Bahenský. A třetí minuta potvrdila, že zápasy se Zlínem nebývají klidné. Kubiš u mantinelu sestřelil Klimka a po následné potyčce rozhodčí vylučovali na obou stranách. Zlínský Roman Vlach si pak vynutil faul v gólové šanci a hned vzápětí proměnil trestné střílení, které rozhodčí nařídili. Od čtvrté minuty Sparta prohrávala 0:1.

Sparta si vytvářela víc šancí, nicméně ty neměly gólovou tečku. V první přesilovce se Pilař probil až mezi kruhy, ale střela mu nesedla. Vyrovnat se Spartě podařilo až v další přesilové hře v 15. minutě. Polášek přihrál Buchtelemu na hranici brankoviště, ten ale puk zadovkou poslal na Martina Réwaye, který se nemýlil. Mladé sparťanské pušky pak znovu zahrozily o dvě minuty později a v závěru třetiny pak Spartu poslaly i do vedení. V 19. minutě se prosadil Jan Buchtele. Toho při následné oslavě gólu fauloval Marušák.

Sparta tak druhou třetinu začala v početní výhodě a tuto herní situaci si během druhé třetiny, která byla bohatá na vyloučení, nepřesnosti a už méně na velké gólové šance, vyzkoušela ještě několikrát. Stejně tak ale hru v oslabení. Hned ve 24. minutě putoval na trestnou lavici Sabolič a Jiří Marušák překvapil střelou od modré gólmana Novotného – 2:2. Hned vzápětí se vylučovalo i na druhé straně, Pech s Mikušem si sice vytvořili šanci, gólem ale neskončila.

Tři ze tří

Sparta všechny tři branky proti Zlínu vstřelila v přesilových hrách.

V dalším oslabení v polovině zápasu musela Sparta čelit velikému tlaku, přesilovková formace vedená Leškou a Čajánkem ale Novotného nepřekonala. Ve velké šanci se Čajánek objevil i v další přesilovce po vyloučení Buchteleho ve 34. minutě. S jeho střelou z mezikruží si ale Novotný poradil. Stejně tak se střelou z otočky, kterou na něj ve 37. minutě poslal Říčka.

Třetí třetinu v oslabení začínala Sparta. Hlinka od konce druhé třetiny seděl na trestné lavici za sekání. Zlín ale tuto přesilovku nevyužil. Naopak sparťanští fanoušci slavili ve 44. minutě. Bohužel předčasně, puk, který skončil za Hromadou, do branky sparťané podle sudích úmyslně kopli. V 50. minutě by blízko vedoucí brance Ďaloga. Jeho střelu z jízdy ale Hromada efektně lapil. Do vedení šla Sparta jen o chvilku později. Sabolič našel Lukáše Cingela stojící mezi kruhy a ten mezi betony propálil Hromadu.

Z vedení se domácí ale radovali jen 30 vteřin. Oldřich Kotvan po přihrávce Veselého přesně pálil z pravého kruhu a na začátku 57. minuty bylo opět vyrovnáno. A na tomto stavu nic nezměnila ani Cingelova střela z 58. minuty. V prodloužení pak zlínskému Petru Čajánkovi stačilo pouhých 41 vteřin na to, aby překonal z nulového úhlu Novotného a získal tak pro Zlín druhý bod.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Bohužel ztrácíme utkání po našich vlastních chybách. Buď pramení ze hry nebo jsou to vyloučení. Ukázalo se to dnes i v předešlých utkáních. Nedáváme góly, kdybychom dali nějaké zkraje hry, určitě by se gólmanovi a obráncům hrálo lépe a mohli bychom na to navázat. To se bohužel neděje a dostáváme se pak do situací, kdy to řešíme špatně. Lukáš Klimek jel do nemocnice na vyšetření, snad by to měl být jen lehký otřes mozku, ale nejsem nyní schopen říct diagnózu.

Juraj Jurík (PSG Zlín): Sparta si v první třetině vytvářela velký tlak, kterému jsme někdy se štěstím odolávali. Byla tam spousta oslabení. Naštěstí jsme dali z trestného střílení první gól a tím jsme to trošku otupili. Pak jsme ale dostali při dvou přesilovkách soupeře dva góly. Nám se povedl vstup do druhé třetiny, kdy jsme srovnali na 2:2. Hra se vyrovnala, Sparta vypadala optické lépe, ale hrozila jen z přesilovek. My jsme hráli dobře do obrany a podpořil nás brankář Hromada. V poslední třetině bylo jasné, že kdo dá gól, tak už může vyhrát. Když jsme ho dostali, tak už to s námi vypadalo špatně, ale pak se k nám přiklonilo štěstí, srovnali jsme na 3:3 a v prodloužení padají šťastné góly. My jsme ho dali a jsme rádi, že vezeme ze Sparty dva body.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek