25. 11. 2014 | Tomáš Lichnovský, Tereza Velikovská

VIT - SPA 2:3sn - První nájezdy Spartě vyšly

24., úterý 25. 11. 2014
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Maxwell – Čerešňák, Klok, Zíb, Malec, Stehlík, Kovář, Štencel, Pastor – Svoboda, Burger, Olesz – Huna, Roman, Svačina – Vandas, Húževka, Szturc – Němec, Kolouch, Kucsera. Trenér: Ladislav Svozil.
Sparta: Staňa – Piskáček, Polášek, Mikuš, Ďaloga, Barinka, Pilař, Švrček – Rolinek, Hlinka, Réway – Buchtele, Pech, Sabolič – Klimek, Cingel, Kumstát – Dvořáček, Chlapík, Volek. Trenér: Josef Jandač.
Branky a nahrávky: 18. Svačina, 28. Huna (Malec, Zíb) – 30. Piskáček (Hlinka, Barinka), 40. Hlinka (Réway), rozhodující sam. nájezd Réway. Rozhodčí: Šír, Hradil – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:10. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5189. Střely na branku: 37:20. Průběh utkání: 2:0, 2:3. Nejlepší hráči utkání: Malec - Hlinka.
Už posedmé v řadě dokázali sparťané zvítězit na ledě soupeře, úspěšnou venkovní sérii prodloužili v Ostravě. Vítkovice sice v polovině zápasu vedly 2:0, ale Sparta zásluhou Jana Piskáčka a Jaroslava Hlinky srovnala. Vůbec poprvé v sezoně došlo v zápase Sparty na samostatné nájezdy a šlo o premiéru vítěznou, jediným úspěšným exekutorem byl totiž Martin Réway.

Komentář

V ostravské ČEZ Aréně si odbyl extraligovou premiéru vítkovický brankář Brandon Maxwell, ale v úvodu první třetiny neměl příliš práce, stejně jako jeho protějšek Rastislav Staňa. Po třech minutách nepřesností vybojoval kotouč za brankou domácích Dvořáček, vybruslil si před Maxwella, ale přestřelil. Na druhé straně se podobně pokoušel prosadit Svoboda, jenomže jeho střelu z úhlu Staňa vyrazil. Ve velké šanci se ocitl po přihrávce Romana vítkovický útočník Svačina, jeho střelu z mezikruží Staňa zlikvidoval švihem lapačky. Při následném vyloučení Romana neuspěli svými pokusy Sabolič ani Barinka.

200.
tolikátý zápas v dresu Sparty odehrál v Ostravě obránce KAREL PILAŘ

Vítkovice využily v 18. minutě svou druhou přesilovku v zápase, když se kuriózně prosadil Vladimír Svačina. Ostravský útočník střílel z levého kruhu, Staňa kotouč vyrazil nad sebe, odkud ho omylem srazil do vlastní branky Piskáček. Skóre mohl navýšit Olesz, ale jeho střelu z pravé strany Staňa vyrazil ramenem. Šestnáct sekund před koncem první části dostal dvě minuty Kovář a Sparta si početní výhodu přenesla do druhé třetiny.

Při přesilovce nejdříve padl do Poláškovy střely Szturc a poté střílel Mikuš nad vítkovickou branku. Sparta pokračovala v tlaku i po přesilovce, ale gól zatím nevstřelila. Po zmatku ve sparťanském brankovišti trefil Němec tyč a na druhé straně kluziště se po špatné Maxwellově rozehrávce opřel do odražené střely Rolinek, ale o půl metru minul ostravskou klec. Následovaly těžké chvíle pro Spartu, protože nejdříve dostal Polášek za dvojnásobný faul čtyři minuty a krátce poté usedl na trestnou lavici za vyseknutí hole soupeři Cingel. V čase 27:59 využil převahu dvou mužů v poli Rudolf Huna, který v brankovišti tečoval střelu Malce. Dvoubrankový náskok ale domácím nevydržel dlouho.

První extraligovou branku dostal Maxwell ve 30. minutě od Jana Piskáčka, který snížil z dorážky na 1:2 po předchozím pokusu Hlinky. O chvíli později se z nenápadné akce protlačil až před Staňu Olesz, ale brankář hostů jeho tlaku odolal za pomocí svých betonů. Po faulech Klimka a Rolinka šla Sparta opět do tří, ale tentokrát se ubránila. Naopak ve 40. minutě srovnala na 2:2 zásluhou Jaroslava Hlinky, jemuž přihrával do ideální pozice před brankou Réway.

V úvodu třetí třetiny prověřil Maxwella nahozeným kotoučem od modré čáry Ďaloga, nicméně americký brankář potvrdil, že na nováčka soutěže působí velmi jistě. Na druhé straně trefil Čerešňák po pěkné akci pravou tyčku Staňovy branky a o chvíli později musel sparťanský brankář likvidovat také střelu Svačiny, který po menším zmatku v mezikruží našel nejrychleji odražený kotouč. Spartu brzdila zbytečná vyloučení, kvůli nimž se do tlaku dostávaly především Vítkovice.

Deset minut před koncem základní hrací doby se do úniku dvou na jednoho dostal Rolinek s Hlinkou, přičemž druhý jmenovaný nedokázal zasunout na hranici brankoviště kotouč za Maxwella. Po střele Szturce na druhé straně se dokonce muselo kontrolovat video, ale ukázalo se, že vítkovický hráč nastřelil od pravého mantinelu pouze vzdálenější tyč. Vítězství mohl strhnout na stranu Sparty Réway, když dorážel puk z předbrankového prostoru, ale jeho střelu zblokovali obránci.

Utkání dospělo za stavu 2:2 do pětiminutového prodloužení, ve kterém si po faulu Pilaře zahrály Vítkovice přesilovou hru. V té Staňa lapil nejdříve Svačinovu střelu z vrcholu levého kruhu a poté sevřel své betony proti střele Olesze. Sparta tlak ustála a následovaly samostatné nájezdy, ve kterých jí vystřelil vítězství a bod navíc jediný úspěšný exekutor Martin Réway.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (HC Vítkovice Steel): Předvedli jsme velmi dobrý výkon v první třetině, kdy jsme do puntíku splnili taktiku. Ale i pak jsme hráli slušně a musíme hráčům poděkovat, protože celkový výkon dnes snesl přísnější měřítka. Bohužel se musíme zlepšit v přesilovkách. Většina utkání se rozhoduje v nerovnovážných situacích. My jsme v nich sice dva góly dali, ale mohlo jich být více.

Josef Jandač (hC Sparta Praha): V dnešním zápase jsme byli horším týmem. Dva body jsou pro nás nechci říct zlaté, protože určité postavení v tabulce máme, ale za předvedenou hru jsme si je nezasloužili. Možná snad za obětavost v oslabeních, kterých jsme hráli hodně. Máme problémy v koncovce, dneska byl soupeř lepší.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek