18. 1. 2015 | Daniel Ježek, Tereza Velikovská

TRI - SPA 5:4 - Třinec předvedl velký obrat

39., neděle 18. 1. 2015
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Hrubec – Hrabal, Klesla (C), Galvas, Linhart, Nosek, M. Doudera, Foltýn – Jašek, Kreps, Orsava – Dravecký, Polanský (A), Adamský – Matuš, Plíhal, Rákos – Cienciala, Růžička, Chmielewski. Trenér: Jiří Kalous.
Sparta: Novotný – Eminger, Polášek, Ďaloga, Mikuš, Švrček, Barinka – Réway, Hlinka (A), Klimek – Kumstát, Černoch, Rolinek (C) – Forman, Buchtele, Sabolič – Procházka, Volek, Dvořáček. Trenér: Josef Jandač.
Branky a nahrávky: 35. Adamský (Nosek, Plíhal), 42. Kreps (Orsava, Klesla), 42. Adamský (Dravecký, Hrabal), 49. Orsava (Klesla, Hrabal), 57. Dravecký (Polanský) - 2. Réway (Hlinka), 30. Procházka (Barinka, Volek), 30. Réway (Klimek), 53. Polášek (Réway, Hlinka). Rozhodčí: Hribik, Hejduk - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:13, navíc Dravecký a Polanský (oba TRI) 10 minut. Využití: 3:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 5200. Střely na branku: 34:22. Průběh utkání: 0:3, 4:3, 4:4, 5:4. Nejlepší hráči utkání: Adamský - Réway.
Po dvou tříbodových výhrách Sparta poprvé v této sezoně prohrála s lídrem z Třince. Ale bylo to pořádné drama! Do vedení poslal Spartu už ve třetí minutě Martin Réway, další dva góly přidali ve druhé třetině Martin Procházka a znovu Réway. Oceláři ale ukázali svou sílu a dokázali otočit skóre na 4:3. Sparťané ještě zvládli srovnat díky Adamu Poláškovi, ale v 57. minutě trefil pátý gól a zároveň výhru pro domácí Vladimír Dravecký.

Fotogalerie

Komentář

Do šlágru devětatřicátého kola mnohem lépe vstoupila hostující Sparta. Pražané si úvodní aktivitou vybojovali rychlou přesilovku, tu dokázali využít po třiceti vteřinách. Réway nahrával Hlinkovi na druhý kruh, zkušený centr se neukvapil a kotouč vrátil na hokejku nehlídaného Martina Réwaye, který neměl problém doklepnout kotouč do odkryté třinecké branky. Hra i nadále pokračovala ve vysokém tempu. V deváté minutě mohl srovnat Chmielewski, polský útočník v třineckém dresu ale nedokázal přesně usměrnit Růžičkův pas. Duel poté poznamenalo několik vyloučení, dlouho se hrálo v nerovnovážném stavu hráčů na ledě. Toho mohl využít třinecký Nosek, jeho rána ale skončila jen na tyči Novotného klece.

Do prostřední části tak hosté šli s jednobrankovým vedením, to po osmatřiceti vteřinách prostřední části mohl smazat Hrabal, jeho ránu ale blokoval Eminger. Na druhé straně pak dobře zasáhl Linhart, třinecký bek znemožnil skórovat Hlinkovi. Další větší rozruch nastal v polovině zápasu. Sparťané nejprve nedokázali využít přesilovku, ve třicáté minutě se už Holešovičtí radovali.

Martin Procházka ujížděl spolu s Volkem v přečíslení, první jmenovaný vše vzal na svá bedra a dorážkou vlastní střely poslal hosty do dvoubrankového vedení. Černá minuta Ocelářům zdaleka nekončila. Hned za dalších dvacet tři vteřin se hosté opět radovali, druhý gól v zápase zaznamenal Martin Réway - 0:3.

Domácí lavička na nepříznivý vývoj reagovala oddechovým časem a to se třineckým trenérům vyplatilo. Oceláři přidali na tempu, ve zbývajících deseti minutách druhé třetiny donutily Spartu k pěti nedovoleným zákrokům. Slezané dlouho hráli v přesilovce pěti proti třem. Tu zužitkovali v minutě pětatřicáté, když Martin Adamský z kruhu pro vhazování propálil dosud bezchybného Novotného.

Třinecký tlak rozdělila druhá přestávka, po ní ale Oceláři ještě přidali a během půlminuty srovnali stav zápasu. O první trefu se přesnou ranou postaral Kamil Kreps, za dvacet šest vteřin ho od modré napodobil Martin Adamský. Sparťané si pak mohli od třineckého náporu chvíli oddechnout, Polanského faul ale potrestat nedokázali. Domácí hráči pak hostům názorně předvedli, jak využít přesilovku. Ve čtyřicáté deváté minutě Sparta hrála v šesti, nabídnutou přesilovku po pěti vteřinách využil Jakub Orsava. Třinecký forward šikovně tečoval Kleslovo nahození mimo dosah brankáře Novotného.

Vedení Slezanů ale nemělo dlouhého trvání. Také Třinečtí nabídli svému soupeři dvojnásobnou početní výhodu a Sparta ji dokázala využít. Střelu Adama Poláška nešťastně tečoval Klesla. Hrubec byl v tuto chvíli bezmocný. Divácky atraktivní duel vrcholil v minutě sedmapadesáté. Polanský zpoza branky našel nehlídaného Vladimíra Draveckého, který střelou z první nedal Novotnému šanci a potom se mu vysmál, za což dostal trest do konce utkání za nesportovní chování. Do konce zápasu byl vyloučen i Polanský, Rolinek pak dostal čtyři minuty. V samotném závěru se hosté ještě pokusili o srovnání, zkusili i hru bez brankáře, ale marně.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): Výsledek utkání se mi hodnotí dobře. Polovinu duelu jsme ale tahali za kratší konec. Jsme nesmírně rádi, že naši hráči, za relativně rozhodnutého stavu a s půlkou zápasu do konce, nic nevzdali a bojovali až do konce. Zpátky do zápasu nám pomohly přesilovky. Myslím si, že toto utkání mělo všechny atributy. Vyhrocené osobní souboje, šance na obou stranách. Také krásné góly, pár padlo se štěstím. Ještě jednou chci ocenit přístup našich kluků, že nic nevzdali. Navíc proti Spartě, otočka zápasu z 0:3 na 5:4 je velmi cenná.

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Měli jsme dobrý začátek. První třetinu a začátek druhé jsme hráli výborně. Vedli jsme 3:0, náskok jsme mohli zvýšit na 4:0, později i šanci dát gól na 4:1. To se nám ale nepovedlo. Velkým problémem z naší strany byly častá vyloučení. Zápas se nehrál v plných počtech, spíše v přesilovkách a oslabeních. Na začátku třetí třetiny jsme dostali dva góly, povedlo se nám ještě reagovat na čtvrtý gól domácích. Na ten pátý už bohužel ne.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek