15. 2. 2015 | Lucie Štěrbová

SPA - ZLN 7:6p - Přestřelku rozhodl Forman

47., neděle 15. 2. 2015
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Novotný (41. Janus) – Pilař (A), Polášek, Ďaloga, Mikuš, Piskáček, Barinka – Forman, Hlinka (A), Klimek – Sabolič, Buchtele, Vondrka – Kumstát, Pech, Rolinek (C) – Volek, Přibyl, Dvořáček. Trenér: Josef Jandač.
Zlín: Kašík (Štůrala) – Marušák (A), Urbanec, Matějíček, Žižka, Kotvan, Řezníček, Stuchlík – Svoboda, Čajánek (C), Veselý – Holík, Vlach, Říčka – Okál, Leška (A), Kubiš – Ondráček, Fořt, Köhler. Trenér: Rostislav Vlach.
Branky a nahrávky:14. Kumstát (Pech), 20. Sabolič (Buchtele, Piskáček), 21. Klimek (Forman, Pilař), 26. Pech (Pilař, Polášek), 36. Rolinek (Kumstát, Pech), 49. Rolinek, 61. Forman (Buchtele) – 24. Okál (Leška), 32. Čajánek (Žižka, Okál), 35. Čajánek (Veselý, Svoboda), 37. Holík (Vlach), 38. Žižka (Matějíček, Svoboda), 53. Kotvan (Ondráček). Rozhodčí: Hribik, Svoboda – Bláha, Špůr. Vyloučení: 9:7, navíc Žižka (ZLN) 10 minut. Využití: 1:4. V oslabení: 1:0. Diváci: 6396. Střely na branku: 41:35. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3, 5:3, 5:5, 6:5, 6:6, 7:6. Nejlepší hráči utkání: Rolinek - Čajánek.
Třináct branek. Právě tolik jich diváci viděli v zápase se Zlínem. Sparta v něm v průběhu druhé třetiny vedla už 4:1, houževnatý soupeř ale utkání nevzdal a na konci druhé třetiny bylo skóre vyrovnané 5:5. Oba týmy pak přidaly po jedné brance i ve třetí části a utkání bohaté na góly muselo rozhodnout až prodloužení.V něm se po 30 vteřinách hry trefil Miroslav Forman, a zajistil tak Spartě dva body za výhru 7:6 po prodloužení.

Fotogalerie

Komentář

Zápas domácí Sparty a Zlína patřil k těm s pozvolnějším začátkem. Sparta sice byla v prvních minutách mírně aktivnější, nicméně k výraznější šanci se v prvních deset minutách nedostala. Stejně tak na druhé straně Zlín, jehož útočné snahy reprezentovala jen střela Petra Čajánka ze šesté minuty, kterou Novotný bez problémů vyrazil.

Rozhodčí v zápase poprvé vylučovali ve 13. minutě a Sparta první přesilovku využila. Pech vystřelil z kruhu, puk se nejprve odrazil od Petra Kumstáta a ten ho vzápětí šikovně doklepl do branky Zlína. Pro sparťanského útočníka šlo o jubilejní 250. gól v nejvyšší soutěži a v reprezentaci, který mu zajistil čestné místo v Klubu hokejových střelců deníku Sport. Do dvoubrankového vedení poslal Spartu ve 20. minutě ve vlastním oslabení Robert Sabolič. Ten si perfektně obhodil zlínského Matějíčka, vyjel od mantinelu před branku a efektně zavěsil pod víko.

Tak jako Spartě vyšel závěr první třetiny, zvládla i vstup do druhé části. Lukáš Klimek si vyjel zpoza branky, potáhl si puk, poslal ho ke vzdálenější tyčce a v čase 20:47 poslal Spartu do vedení 3:0. Zlínu se ale podařilo snížit. V přesilovce ve 24. minutě snížil Zdeněk Okál, kterému zpoza branky namazal Leška. Sparta ale hned vzápětí odskočila opět na rozdíl tří branek – ve 26. minutě využil ponechanou výhodu Lukáš Pech, který po přihrávce Karla Pilaře poslal Spartu do vedení 4:1.

Zlínští ale nesložili zbraně. Ve 32. minutě vstřelil branku na 2:4 z pohledu Zlína obránce Tomáš Žižka, který ujel společně s Okálem do přečíslení dvou na jednoho. A o další tři minuty později snížili hosté na rozdíl jediné branky. Sparťanská obrana nedostatečně pokryla dvojici Čajánek, Veselý a právě kapitán Zlína Petr Čajánek snížil na 3:4 z pohledu hostů. Svým dílem do divoké přestřelky přispěl i Tomáš Rolinek, který ve 36. minutě usměrnil za záda Kašíka střelu Kumstáta. Ve zbytku třetiny už se ale gólově prosazovali jen hosté – na 4:5 z pohledu Zlína snížil ve 37. minutě Petr Holík a jen o 42 vteřin později na 5:5 vyrovnal Tomáš Žižka.

Do třetí třetiny nastoupil v brance Sparty Jaroslav Janus. Sparta byla v prvních minutách aktivnější. Ve 47. minutě měl obrovskou šanci v přesilové hře Tomáš Rolinek, který ale netrefil odkrytou branku. Sparťanský kapitán ale všechno napravil hned vzápětí, když prošel obranou Zlína a z prostoru mezi kruhy prostřelil Kašíka – Sparta vedla 6:5. Hned na to se vytáhl gólman Janus, který ukázkově zlikvidoval samostatný únik Okála, jež se vracel z trestné lavice.

Na přesilovkovou střelu obránce Oldřicha Kotvana od modré čáry byl ale sparťanský gólman krátký a v 53. minutě Zlín opět vyrovnal. Vítěznou branku měl na hokejce v 56. minutě Hlinka, Kašík ale skvěle vykryl prostor u tyčky. Další branka do konce základní hrací doby nepadla, a tak rozhodovalo prodloužení. V něm se už po 30 vteřinách hry prosadil Miroslav Forman, který za záda Kašíka poslal přihrávku od Buchteleho.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Myslím, že to byly rozdílné dva poločasy. První byl z naší strany dobrý, ten druhý špatný, protože jsme si za jasného stavu nechali dát góly v oslabení, kdy jsme hráli špatně. Neřekl bych, že soupeř byl všude o krok později, má naopak nesmírnou sílu a hraje velmi organizovaně. Vyškrábali se z toho po tom vstupu, který neměli dobrý, ale teď už hrají parádní a ten jejich účelný hokej. Bylo to bláznivé utkání, tolik gólů v jednom zápase je hodně a je to zase na nějaký rozbor, ale myslím, že rozdílový bod máme zaslouženě.

Juraj Jurík (PSG Zlín): Jestli chcete na Spartě pomýšlet na nějaký dobrý výsledek, tak musíte být v optimální formě. Na nás bylo vidět, že po té dlouhé vítězné šňůře a po tom pátečním zápase jsme byli všude o krok později. Působili jsme horším dojmem. Sparta šla zaslouženě do vedení a když to vypadalo, že ten zápas bude hotový, tak jsme šli na kontakt a hráči tomu začali věřit. Za tu druhou půlku poté, co jsme to dotáhli, si myslím, že jsme si ten bod zasloužili. A určitě jsme za něj rádi.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek