16. 3. 2015 | Tereza Velikovská

MHK - SPA 3:4 - Sparta je v semifinále!

ČF4, pondělí 16. 3. 2015
Mountfield HK - Sparta MHK - SPA
Mountfield HK: Kantor - Pláněk, Vydarený (A), Čáp, Jank, Dietz, Vašíček - Kudrna, Mertl, Šimánek (C) - Dej, Tvrdík, Knotek - Vantuch, Kukumberg (A), Červený - Valcourt, Troliga, Kopta. Trenér: Peter Draisaitl.
Sparta: Novotný - Ďaloga, Mikuš, Pilař (A), Polášek, Piskáček, Barinka - Kumstát, Pech, Rolinek (C) - Réway, Hlinka (A), Buchtele - Sabolič, Cingel, Vondrka - Forman, Přibyl, Dvořáček. Trenér: Josef Jandač.
Branky a nahrávky: 10. Tvrdík (Červený, Vantuch), 22. Šimánek (Knotek, Jank) 36. Valcourt (Kopta, Troliga) - 9. Buchtele (Réway, Pilař), 10. Mikuš (Rolinek, Kumstát), 26. Forman (Přibyl), 56. Kumstát (TS). Rozhodčí: Pešina, Šír – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:5, navíc Kukumberg (MHK) 10 minut a do konce utkání - Forman (SPA) 10 minut. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 5926. Střely na branku: 30:15. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4. Nejlepší hráči utkání: Tvrdík - Mikuš. Konečný stav série: 0:4.
V nejkratší možné době ukončili sparťané čtvrtfinálovou sérii s Hradcem Králové! Mountfield měl ve druhém domácím utkání nůž na krku a předvedl nejlepší výkon ze všech čtyř čtvrtfinálových duelů, ale ani tentokrát vyhrát nedokázal. O vítězství se gólově zasloužili Jan Buchtele, Juraj Mikuš, Miroslav Forman a Petr Kumstát, který v 56. minutě vstřelil z trestného střílení vítězný a zároveň postupový gól.

Fotogalerie

Komentář

Domácí měli v tomto zápase nůž na krku, a tak na Pražany nastoupili od samého začátku, už po půl minutě si vynutili faul. Kantora, který nastoupil poprvé v sérii do branky Hradce, jako první překvapil Buchtele a jeho nahození, které se od zadního mantinelu nečekaně odrazilo do brankoviště. Po mele na druhé straně před Novotným se dokonce prohlíželo video. Krátce nato přišel Hradec o útočníka Kukumberga, který se bezdůvodně vztekal, dostal osobní desítku a po mlácení hokejkou do plexi také osobní trest do konce utkání. To se ještě počet hráčů na ledě neměnil, o chvíli později už ano. Vydarený vyhodil puk za mantinel, navíc byl poté hodně přísně vyloučen i Pláněk.

Sparťané tak hráli přes minutu v pěti proti třem a dostali se do vedení, když Jan Buchtele poslal odražený puk z mezikruží za Kantora. Hosté dokázali využít i pokračující klasickou přesilovku. Kumstát našel zpoza branky nepokrytého Juraje Mikuše, který zblízka pálil k tyči. Hradeckým ale trvalo jen 12 sekund, než se prosadili také, po špatné rozehrávce se dostal k puku Michal Tvrdík a nemýlil se. Blízko vyrovnání byli domácí hned dvakrát ve vlastním oslabení, kdy se dostali do šance nejprve Vantuch a poté Červený.

Nakonec se ho dočkali v úvodu druhé třetiny v početní výhodě. Knotek poslal křižný pas na kapitána Jiřího Šimánka, který zůstal nepokrytý u Novotného pravé tyčky. Sparťané si ale vzali jednogólové vedení rychle zpátky. Střílející Sabolič a dorážející Ďaloga ještě neuspěli, poté už se prosadil čtvrtý útok. Zatím Přibyl se přetlačoval se svým soupeřem na buly před královéhradeckou brankou, kotouč zůstal ležet na bodu pro vhazování. Tam si dojel Miroslav Forman, chladnokrevně ho sebral a střelou švihem se trefil přesně mezi Kantorovy betony.

Oba dva členové čtvrté útočné formace zahrozili i při svém dalším střídání. Dlouho motali soupeřovy beky okolo jejich branky, ale gól to nakonec nepřineslo. Ve 36. minutě se branková síť rozvlnila naopak na druhé straně, a přinesla Mountfieldu vyrovnání na 3:3. Kopta střílel od modré čáry a Collin Valcourt jeho pokus tečoval mimo Novotného dosah. Do konce prostředního dějství si domácí vytvořili několik dalších gólových šancí, ale do vedení se nedostali.

Do třetí periody vstupovali sparťané s výhodou jednoho muže, největší šanci si nicméně vytvořili až po jejím skončení. Akce na jeden dotek po ose Cingel – Sabolič – Vondrka ale skončila na Kantorovi. Po šanci Šimánka přišel protiútok prvního útoku, kdy Réway viděl u druhé tyčky Buchteleho, ale domácí obránce dokázal puk ztečovat do bezpečí. Po sparťanském oslabení, které bránící čtveřice zvládla s velkým přehledem, se dění na ledě poprvé trošku uklidnilo.

Ovšem je do chvíle, kdy Kumstát přebruslil Janka a domácí obránce ho zahákoval. Petr Kumstát následně se štěstím proměnil trestné střílení, když se kotouč prošoural mezi betony Kantora až za brankovou čáru. Stejně jako v závěru třetího čtvrtfinále, i tentokrát tak přišel na řadu závěrečný tlak Mountfieldu ztrácejícího jeden gól. Minutu a 10 sekund před sirénou odjel Kantor na střídačku a domácí hráli v šesti. To už jim ale k ničemu nebylo, sparťané si závěr zápasu i postup do semifinále v nejkratší možné době pohlídali.

Ohlasy trenérů

Peter Draisaitl (Mountfield Hradec Králové): Měl jsem pocit, že jsme se v průběhu série zlepšovali. Myslím si, že se nakonec malinko větší individuální kvalita Sparty projevila. Můžeme mluvit o procentech využití přesilovek sem a tam. Měli jsme v přesilovkách tolik šancí jako Sparta, ale tam se ta individualita svým způsobem ukáže. Góly, které jsme dostávali ve hře pět na pět, byly divné. Dvakrát po buly, skákalo to tam. Jinak mě mrzí hlavně první zápas. Kdybychom v něm hráli něco takového jako dneska, tak bychom možná bod z Prahy mohli přivézt a možná by se s tím dalo udělat malinko víc. Nicméně Sparta byla dobře připravená, dobře koučovaná a zasloužené sérii vyhrála.

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Myslím si, že o dnešním utkání rozhodl nástup, kdy jsme vedli 2:0 a v celém zápase jsme neprohrávali. Věděli jsme, že soupeř do toho dá všechno. Bylo to bojovné utkání, kluci ho ubojovali a díky nim se to dostalo do situace, kdy jsme vyhráli takhle nechci říct hladce, ale rychle. Vítězství 4:0 na zápasy je pro nás super. Teď si odpočineme a připravíme se na semifinále.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek