25. 10. 2015 | Karolína Vysloužilová, Tereza Velikovská

OLO - SPA 1:3 - Druhá výhra nad Olomoucí

14., neděle 25. 10. 2015
Olomouc - Sparta OLO - SPA
Olomouc: Konrád – Vyrůbalík (C), Rašner, Jaroměřský, Valenta, Ondrušek, Staněk, Houdek – Laš, Knotek, Buc – Mikúš, Zeman, Kafka – Vodný, Řípa, Eberle – Kucharczyk, Herman, Pekr. Trenér: Zdeněk Venera.
Sparta: Lukáš – Barinka, Čajkovský, Polášek, Eminger, Mikuš, Hrbas – Kumstát, Pech, Sabolič – Buchtele, Hlinka (C), Přibyl – Klimek, Cingel, Hamilton – Dragoun, Černoch, Kudrna. Trenér: Josef Jandač.
Branky a nahrávky: 5. Herman (Ondrušek, Kucharczyk) - 16. Eminger (Cingel, Hamilton), 44. Hrbas (Hlinka, Přibyl), 59. Hlinka (Přibyl). Rozhodčí: Mrkva, Šír – Tošenovjan, Hlavatý. Vyloučení: 1:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5500. Střely na branku: 33:22. Průběh utkání: 1:0, 1:3. Nejlepší hráči zápasu: Herman - Lukáš.
Sparťané vstoupili do druhé čtvrtiny základní části tříbodovým vítězstvím! Po domácí výhře v úvodním kole si s Olomoucí poradili také na jejím ledě. Jako první šli sice do vedení Hanáci, ale Sparta góly obránců Vladimíra Emingera a Marka Hrbase otočila skóre a výhru si pojistila v samém závěru utkání. Po chybě v olomoucké rozehrávce zvýšil na konečných 3:1 kapitán Jaroslav Hlinka.

Komentář

V první třetině byli aktivnější domácí hráči a zvýšená aktivita se jim vyplatila. V páté minutě nejprve na sparťanského gólmana vystřelil Kucharczyk. Lukáš puk sice vyrazil, ale jen před sebe, kde se jej ujal zcela volný Jakub Herman, který už hostujícího brankáře překonal. Olomoucký útočník nejen že poslal Hanáky do vedení, ale připsal si také první trefu v letošním ročníku extraligy.

Domácí hnáni nejenom jednobrankovým vedením, ale také vyprodanou plecharénou, na své aktivitě nijak neubrali, právě naopak. Ve čtrnácté minutě dostal Valenta pas na levé křídlo, objel si hostujícího obránce, tváří v tvář pražskému brankáři ovšem sparťanskou svatyni minul. A Sparta zaváhání trestala. Necelé čtyři minuty před koncem úvodní dvacetiminutovky vyslal tvrdou střelu od modré Vladimír Eminger, a vyrovnal tak na 1:1.

Do druhého dějství vlétly oba celky ještě s větším odhodláním a gólmani se museli mít na pozoru. Nejprve prověřil pozornost olomouckého brankáře Buchtele, Konrád se ale překvapit nenechal. Ovšem i Lukáš musel být na pozoru – nejprve vykryl v pětadvacáté minutě střelu svého jmenovce Jaroměřského, o několik málo okamžiků později nedokázali jeho svatyni trefit ani Zeman, ani Vodný.

První vyloučení utkání bylo pískáno až v devětadvacáté minutě. Na trestnou lavici byl za zdržování hry poslán Buchtele. Mora ovšem nabízenou přesilovou hru v gól přetavit nedokázala. Druhé vyloučení přišlo v sedmatřicáté minutě a opět to znamenalo výhodu pro domácí. Za stejný prohřešek jako Buchtele byl potrestán hostující brankář, který vytlačil svou branku z její pozice. Ani tuto přesilovou hru ale domácí nevyužili, a tak se do šaten šlo za nerozhodného stavu.

Sparťané šli do závěrečné třetiny oslabeni o Hlinku, který se na konci druhého dějství provinil podražením. Pražané nátlak Olomouce ustáli a byli to naopak oni, kteří se radovali ze vstřeleného gólu. Ve čtyřiačtyřicáté minutě zavěsil puk do pravého rohu Konrádovy brány Marek Hrbas a svým gólem poslal Spartu do vedení.

Hosty branka nakopla, avšak ani Hanáci hokejky nesložili. V třiapadesáté minutě mel vyrovnání na hokejce olomoucký Mikúš, podařilo se mu trefit pouze břevno. V závěru dostala Olomouc možnost vyrovnat. Kumstát oslabil svůj celek, když udeřil loktem domácího hráče a byl za to poslán na dvě minuty na trestnou lavici. Lukáš však ukázal své kvality a žádnou z olomouckých střel za svá záda nepustil. A jak se říká, nedáš - dostaneš. Necelé dvě minuty před závěrečným hvizdem potvrdil výhru Pražanů Jaroslav Hlinka.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Byl to dobrý zápas, i z naší strany. Proti Třinci se nám dařilo střelecky, proti Spartě to nevyšlo. Měli jsme přes třicet střel, musíme být produktivnější. Nasazení i bruslení bylo od kluků velmi dobré, ve druhé třetině bylo šancí hodně, bohužel to dnes nevyšlo. Sparta byla v koncovce lepší, ale když budeme takto hrát v dalších duelech, budeme body sbírat. To, že jsme nyní nahoře, nijak neřešíme. Bodů bude třeba ještě hodně, na první desítku nějakých 75. Nyní je to zásluha Braňo Konráda, my budeme muset bojovat každý zápas o body dál.

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Viděli jsme bojovné utkání s dobrým koncem pro nás. Základ vítězství byl ve druhé části, kdy jsme byli pod tlakem, ustáli jsme přesilovky a hodně nás dnes podržel brankář Lukáš. Tomáš Pöpperle měl ty hrubky, nechytal špatně, chtěli jsme mu odlehčit. Honza Lukáš dostal šanci a dnes ji využil. Vždy, když chytal, tak byl nervózní, ale dnes to zvládl. Chytal by i jinde, nešlo o to, že chytal v Olomouci, kde s hokejem začínal a byl tu až do juniorů. U hráčů to bývá, že svému týmu dají gól, on podal proti Olomouci v brance velmi dobrý výkon.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek