20. 10. 2015 | Tereza Velikovská

SPA - LIT 2:3sn - S Litvínovem opět prohra

19., úterý 20. 10. 2015
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Pöpperle – Čajkovský, Barinka (A), Piskáček, Eminger, Hrbas, Mikuš, Polášek – Kumstát (A), Pech, Sabolič – Buchtele, Hlinka (C), Přibyl – Hamilton, Cingel, Réway – Klimek, Černoch, Kudrna. Trenér: Josef Jandač.
Litvínov: Janus - Chaloupka, Kubát, Pavlík, Frolo, Gula, Pavelka, Sklenička - Jánský, Hübl (A), Lukeš - Martynek, Hanzl, Trávníček (C) - Jurčík, Piroš (A), Hořava - Kučera, Smolka, Gerhát. Trenér: Radim Rulík.
Branky a nahrávky: 18. Čajkovský, 32. Přibyl (Buchtele, Hlinka) - 23. Gerhát, 60. Hanzl, rozhodující sam. nájezd Lukeš. Rozhodčí: Pešina, Horák - Skopal, Zavřel. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5567. Střely na branku: 36:22. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3. Nejlepší hráči zápasu: Buchtele - Kubát.
Druhý duel s obhájcem mistrovského titulu měl podobný vývoj, jako ten první. Sparťané šli dvakrát do vedení zásluhou Michala Čajkovského a Daniel Přibyla, ale Litvínovu se povedlo dvakrát srovnat. A to v obou případech po hodně šťastných brankách. V samostatných nájezdech byl pak jediným úspěšným exekutorem František Lukeš, který rozhodl o druhém bodu pro svůj tým.

Fotogalerie

Komentář

Hned v úvodu zápasu si sparťané vynutili faul, ale žádnou velkou šanci si nevypracovali ani během přesilové hry, ani v následujících minutách. V útočném pásmu se sice pohybovali častěji než soupeř, ale jejich snaha končila na nepřesných nahrávkách. Nejvýraznějším momentem první desetiminutovky tak byl střet Piskáčka s Kučerou. Sparťanský bek po něm narazil kolenem do brankové konstrukce, odkulhal do kabiny a zápas pro něj bohužel skončil.

V početní výhodě Litvínova si připsal největší šanci Jánský, který tečoval střelu od modré čáry v hodně nebezpečné pozici, ale jen vysoko nad Pöpperleho branku. Na druhé straně mohl Janus zůstat v klidu při šanci Buchteleho, který přestřelil. Dramatické chvíle přišly až na konci prvního dějství. Nejprve trefil Pavelka v přesilovce tyčku za Pöpperlem, poté poslal Spartu do vedení svým prvním gólem v extralize obránce Michal Čajkovský. Januse propálil ránou z pravého kruhu.

Ve druhé třetině si brzy vynutil přesilovku naopak Litvínov, ale vyrovnat se mu povedlo až po jejím skončení a poměrně šťastně. František Gerhát nahazoval puk, který chtěl Pöpperle přikrýt lapačkou, ale místo toho si ho ke své smůle nasměroval mezi betony a do branky. V polovině prostředního dějství si sparťané vypracovali slušný tlak. Nejprve Buchtelemu samotnému před odkrytou brankou přeskočil puk hokejku, poté Kumstát v přesilovce tečoval ránu od modré čáry jen těsně nad břevno.

V pokračující početní výhodně už to vyšlo! Souhru druhého sparťanského útoku zakončoval u pravé Janusovy tyčky Daniel Přibyl, který už po nabídce Buchteleho podél brankové čáry dorazil kotouč do odkryté klece. Krátce nato si Pražané vynutili další faul a více než minutu okupovali obranné pásmo Severočechů v signalizované výhodě se šesti bruslaři na ledě. Následná přesilovka se jim už ale tolik nevydařila.

Do třetí části tak sparťané vstupovali s hubeným jednogólovým náskokem, který mohl zvýšit Kudrna, ale Janus byl po jeho vyjetí zpoza brány na svém místě. Skóre 2:1 se neměnilo ani v přesilových hrách obou týmů a Litvínovu se čas na vyrovnání pomalu krátil. V poslední minutě se černožlutí odhodlali ke hře bez brankáře a nakonec se jim povedlo poslat zápas do prodloužení jen 12 sekund před sirénou. Gólman Pöpperle chtěl vyhazovat, ale kotouč jen posunul na před sebou stojícího Robina Hanzla, který už střílel do prázdné branky.

V prodloužení byli nebezpečnější domácí, ale Janus všechny jejich pokusy spolehlivě pokryl. Až v posledních minutě nastaveného času puk neudržel a obrovskou šanci měl střílející Eminger a poté i dorážející Buchtele, který už zvedal ruce nad hlavu. Rozhodčí ale po konzultaci s kolegou u videa gól neuznal, protože puk zůstal zaklíněný mezi tyčkou a Janusovým betonem. I napodruhé tak došlo v duelu s Litvínovem na dovednostní soutěž. V té se prosadil pouze František Lukeš, a vystřelil tak svému týmu druhý bod.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Pro nás to bylo už čtvrté utkání, které jsme hráli obden. A myslím, že jsme ho zvládli docela dobře. Hráli jsme proti silnému soupeři a je jedno, kde se teď nachází v tabulce, je to obhájce titulu a jsme si vědomi jeho síly. Přistoupili jsme k tomu zodpovědně a táhli to do vítězného konce, bohužel v tom závěru se stala velká chyba, která nás stála body.

Ondřej Weissmann (HC Verva Litvínov): Obě mužstva hrála ze zabezpečené obrany. První třetina se mi zdála vyrovnaná, ve druhé už byla Sparta podle mě lepší; měli více střel, byli důraznější. A to pak pokračovalo i ve třetí třetině. My jsme měli v závěru velké štěstí a v nájezdech to samé. Zatím se nám v nich daří, tak doufám, že to vydrží i nadále.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek