3. 1. 2016 | Robin Mana

SPA - LIB 5:2 - Sparta má skalp lídra

33., neděle 3. 1. 2016
Sparta - Liberec SPA - LIB
Sparta: Pöpperle – Polášek, Eminger, Švrček, Čajkovský, Mikuš, Hrbas – Buchtele (A), Přibyl, Forman – Sabolič, Klimek, Hamilton – Kumstát (A), Pech, Netík (C) – Kudrna, Dragoun, Procházka. Trenér: Josef Jandač.
Liberec: Lašák – Ševc, Šimek, Derner, Mojžíš, Výtisk (C), Vitásek, Plutnar – Birner, Vampola (A), Řepík – Radivojevič (A), Bulíř, Bakoš – Krenželok, Jelínek, Valský – Vlach, Jonák, Stránský. Trenér: Filip Pešán.
Branky a nahrávky: 9. Čajkovský (Sabolič, Netík), 25. Sabolič (Švrček, Hamilton), 28. Hamilton (Mikuš, Hrbas), 32. Buchtele (Přibyl, Eminger), 59. Sabolič (Klimek, Hamilton) – 2. Valský (Jelínek, Krenželok), 43. Bakoš (Bulíř, Derner). Rozhodčí: Hodek, Hejduk – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 11105. Střely na branku: 22:41. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 5:2. Nejlepší hráči zápasu: Sabolič - Bakoš.
Pravou nohou vrkočili hokejisté Sparty do roku 2016, když uštědřili pověstného "bůra" extraligovému lídrovi z Liberce, a ukončili tak jeho desetizápasovou sérii výher. Sparťané rozhodli o svém úspěchu ve druhé třetině, kterou ovládli jednoznačně o tři branky. Definitivní podobu výsledku pak dal minutu před koncem trefou do prázdné branky Robert Sabolič, který tak zaznamenal svoji druhou branku zápasu.

Fotogalerie

Komentář

Nedělní odpoledne načali lépe hostující hráči. Už ve druhé minutě zaskočil nepřipravenou obranu Pražanů Jakub Valský, který sice poněkud krkolomně, zato však efektně prokličkoval mezi domácími hráči a skrytou střelou po ledě zaskočil gólmana Pöpperleho. Sparťané se v úvodu dostávali do útočného pásma jen velmi obtížně, a tak se v další velké šanci ocitli opět Bílí Tygři, konkrétně obránce Mojžíš, který nepokrytý pálil z pravého kruhu, ale strážce domácí svatyně si tentokrát věděl rady.

V osmé minutě zastavil rodící se sparťanskou šanci faulem právě střelec branky Valský a sparťané svoji první přesilovou hru zápasu využili prakticky vzápětí. Michal Čajkovský dostal na modré čáře chvilku prostoru a času, nerozpakoval se, puk nahodil na Lašáka, který přes clonu neměl šanci jeho dráhu přes clonící hráče vidět.

Vyrovnání opět probudilo hostující tým, který se následně začal ještě více tlačit do útoku. Neujala se však ani šance Birnera, jenž z pravého kruhu minul domácí klec, ani obrovská šance Řepíka, jenž tísněn minul přihrávku, do které již stačilo před odkrytou brankou jen vložit hůl. Když potom nevyšla hostujícímu Bakošovi krásná individuální akce, po které sice obešel Mikuše, ale ztroskotal na Pöpperlem, šlo se do kabin za vyrovnaného stavu.

Do druhé části vstoupili opět aktivněji Liberečtí. Řepík šikovně obkroužil branku a snažil se překvapit domácího gólmana, ten se však u tyčky zaskočit nenechal. Gólově se neurodilo ani v následující přesilovce hostů, a tak z nenápadné akce udeřili domácí. Po vyhraném buly vypálil od modré čáry obránce Švrček, Lašák puk sice zasáhl, ten mu však vypadl a pro Roberta Saboliče už nebyl problém jej doklepnout do opuštěné branky. Neuplynuly ani tři minuty, a hostující gólman Lašák lovil puk ze své sítě znovu. Tentokrát pálil po dalším úspěšném vhazování Hrbas a puk do branky nasměrovala teč Curtise Hamiltona.

Liberec následně na dlouhé vteřiny uzavřel Spartu v jejím pásmu, na což domácí reagovali dokonce oddechovým časem, jenže paradoxně to byli opět sparťané, kdo gólově udeřil. Hosté po ojedinělém sparťanském výpadu zapomněli před brankou na Jana Buchteleho, toho přesnou přihrávkou od mantinelu našel Přibyl, a pro Buchteleho již nebyl problém bekhendovou kličkou pohodlně zakončit. Severočeši dál stupňovali svoji útočnou snahu, ale skórovat nedokázal v samostatném úniku Valský a následně ani Řepík, jehož dorážku do odkryté klece vyrazil betonem bleskově reagující Pöpperle. Sparťané pak měli v závěru třetiny šanci navýšit skóre v přesilovce pět na tři, véce než minutu a půl dlouhou výhodu ale nevyužili.

Hosté se dostali zpět do hry v úvodu třetí třetiny. Nejprve sice při vyloučení Emingera nevyužil velkou příležitost Krenželok, který z bezprostřední blízkosti minul odkrytou branku, o chvilku později ovšem si ovšem Bulíř pohrál s domácí obranou, předložil bekhendovou zadovkou puk Martinu Bakošovi, který nemohl minout.

Zhruba do poloviny třetiny pak Pražané čelili dalšímu tlaku hostů, poté však již zpřesnili hru ve středním pásmu a Liberec se dostával na dostřel stále méně. Pět minut před koncem zakončil domácí Forman akci dva na jednoho střelou do Lašáka a krátce na to již slovenský gólman zamířil na střídačku a na ledě jej nahradil šestý liberecký hráč. Domácí pak několikrát minuli opuštěnou klec, když se v pádu zastřeloval Hamilton nebo později Netík. Definitivu dal sparťanům 71 vteřin před koncem svoji druhou trefou Robert Sabolič.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (Sparta): "Na začátku jsme nebyli moc dobří, myslím, že jsme měli ze soupeře spíš respekt. Po tom poměrně rychlém gólu jsme ale začali vyrovnávat hru a ve druhé třetině jsme zápas po standardních situacích rozhodli. Ubránili jsme přesilovky, což bylo také důležité. Výborný výkon předvedl Tomáš Pöpperle, soupeř nás prakticky dvojnásobně přestřílel, ale my jsme byli efektivní. Liberec hraje v laufu a věří si, což je na hráčích vidět. My jsme se jim však vyrovnali a zvládli to."

Filip Pešán (Liberec): "Do utkání jsme vstoupili slušně a plnili jsme taktiku, kterou jsme tu chtěli hrát. Sparta nastoupila velmi ostře do zápasu a měli jsme co dělat s jejich forčekinkem. Ve druhé třetině jsme paradoxně měli vážnější šance my, ale Sparty z vhazování a předbrankového prostoru nám dala tři góly a prakticky tak rozhodla zápas. V závěru jsme ještě chtěli vše zdramatizovat, což se nám málem povedlo, ale Sparta gólem do prázdné brány pečetila svou zaslouženou výhru."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek