31. 1. 2016 | Daniel Ryl

VIT - SPA 2:3 - Výhru vystřelil opět Netík

42., neděle 31. 1. 2016
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Dolejš – Kovář, Kudělka, Štencel, Philipp, Sloboda, Klok – Olesz, Balán, Szturc – Vandas, Kolouch, Kucsera – Zdráhal, Burger, Hovorka – Tomi, Strapáč, Kafka P. Trenér: Ladislav Svozil.
Sparta: Pöpperle – Eminger, Polášek, Čajkovský, Švrček, Hrbas, Mikuš, Kalina – Netík, Přibyl, Buchtele – Hamilton, Klimek, Sabolič – Forman, Hlinka, Kumstát – Procházka, Pech, Dragoun. Trenér: Josef Jandač.
Branky a nahrávky: 5. Vandas (Kolouch, Kucsera), 35. Balán (Štencl) - 17. Pech, 23. Kumstát (Forman, Hlinka), 51. Netík (Polášek, Eminger). Rozhodčí: Baluška, Müllner - Bryška, Lukš. Vyloučení: 4:7, navíc Hovorka (VIT) 10 minut. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6228. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3. Nejlepší hráči zápasu: Vandas - Hlinka.
Cesta vlakem na extraligové utkání zřejmě přináší Spartě štěstí. Svěřenci Josefa Jandače totiž dokázali zvítězit na ledě Vítkovic 3:2, když nejprve obrátili nepříznivý vývoj zápasu a po vyrovnávací trefě Ostravanů vstřelili rozdílovou branku. Tu obstaral devět minut a třicet vteřin před koncem útočník Tomáš Netík, který tak po duelu s Olomoucí rozhodl druhé utkání za sebou.

Komentář

Už úvodní minuty zápasu ukázaly, že Spartu nečeká nic lehkého, protože jedenácté Vítkovice potřebují do boje o play off každý bod. V první početní výhodě Slezanů a zkrácené přesilovce Sparty gól ještě nepadl, ale v páté minutě zápasu už ano. Kolouch vyvezl kotouč po levé straně hřiště přesnou přihrávkou našel za obránci najíždějícího Michaela Vandase, kterému se podařilo zavěsit pod břevno Pöpperleho branky.

V následujících minutách sledovala zaplněná Ostravar Arena několik střeleckých pokusů na obou stranách, žádný z projektilů ovšem neměl gólové parametry. Do přestávky se však stav utkání ještě jednou měnil. Na útočné modré zachyboval jeden z domácích hráčů a Lukáš Pech mohl jet sám na branku a na konci svého úniku překonal brankáře Dolejše.

Vítkovický brankář kapituloval také na startu prostřední části. Dolejš sice nejprve vyrazil Formanovu střelu, ale odražený kotouč skončil na hokejce připraveného Petra Kumstáta a osamocený sparťan už pouze doklepl kotouč do odkryté klece. Další průběh zápasu se velmi podobal dění v první třetině.<úp>

Oba brankáři si připsali několik lehkých zákroků, přesto jeden z nich opět inkasoval. V čase 34:09 zakončil přečíslení dvou na jednoho Stanislav Balán, jenž zužitkoval Štenclovu přihrávku. Po necelých třech minutách mohl dokonat druhý obrat v utkání Petr Kafka, ale bývalý sparťan ve velké šanci selhal. Více než šest tisíc diváků na tribunách hnalo domácí tým kupředu, třetího zásahu v brance Sparty se však do konce druhé třetiny nedočkalo.

A třetí úspěšná trefa nepřišla ani v poslední dvacetiminutovce, přestože si Vítkovice několik slibných příležitostí vytvořily. Po necelých sedmi minutách hry ovšem neuspěli Zdráhal s Hovorkou a naopak mohla udeřit Sparta. Kapitán Jaroslav Hlinka, mimochodem po utkání zvolený jako nejlepší hráč svého týmu, se snažil dotlačit do branky poskakující kotouč. V blízkosti brankové čáry ale neuspěl.

Mrzet ho to tolik nemuselo, protože už po třech minutách nastřelil Polášek kotouč za branku Vítkovic a u odraženého kotouče byl první Tomáš Netík. Křídelník elitní formace nakonec se štěstím propasíroval kotouč za Dolejšova záda a rozhodl o výhře svého týmu. Ten se musel ještě v závěru bránit, když zamířil na trestnou Hamilton a Vítkovice odvolaly svého brankáře, ale svůj těsný náskok nakonec uhájil a z Ostravy si odvezl výhru 3:2.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (Vítkovice): "Bylo to vyrovnané utkání, které bohužel rozhodly naše vyložené neproměněné šance Zdráhala a Kafky za stavu 2:2. Hráče ale musíme pochválit za přístup. Sparta nám ve druhé polovině první třetiny dělala problémy, ale jinak jsme to zvládali. Bohužel jsme se nevyvarovali chyb a tři góly jsme soupeři doslova darovali. S naší střeleckou potencí proti takovým soupeřům z čelní čtyřky pak nemůžeme myslet na vítězství. Musíme se už dívat pod sebe, naši pronásledovatelé dnes naplno zabodovali."

Zdeněk Moták (Sparta): "Bylo to vyrovnané utkání. Domácí do něj dobře vstoupili, byli agresivní v pohybu, v bruslení. My se do zápasu dostali až někdy kolem desáté minuty první třetiny, ale ve druhé třetině nás zastavila série vyloučení. Nemohli jsme hrát v pěti a ta třetina byla z naší strany taková rozháraná. V třetí třetině se nám naštěstí podařilo vstřelit branku, která se ukázala jako vítězná."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek