27. 9. 2016 | Jakub Borovský

MHK - SPA 2:3 - Výhru zařídil Ihnačák

7., úterý 27. 9. 2016
Mountfield HK - Sparta MHK - SPA
Mountfield HK: J. Pavelka (28. Kacetl) – Štajnoch, Gregorc, Čáp, Dietz, Pláněk, Vydarený, Plášil – Bednář, Džerinš, Dej – Jarůšek, Potulny, Šimánek – Köhler, Kukumberg, Červený – Bulík, T. Knotek, Dvořák. Trenér: Václav Sýkora.
Sparta: Pöpperle – Kalina, Čajkovský, Nedomlel, Eminger, Piskáček, Hrbas, Mikuš, Švrček – Forman, P. Vrána, Uher – Netík, Černoch, Ružička – Ihnačák, Pech, Kumstát – Kudrna, Cingel, O. Procházka. Trenér: Jiří Kalous.
Branky a nahrávky: 48. Dietz (Potulny), 58. Červený (Džerinš, Dietz) – 20. Ihnačák, 27. Ihnačák (Pech, Kumstát), 28. Černoch (Ružička, Forman). Rozhodčí: Hradil, Pavlovič – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5453. Střely na branku: 16:20. Průběh utkání: 0:3, 2:3. Nejlepší hráči utkání: Stanislav Dietz - Brian Ihnačák.
Již s Jiřím Kalousem na střídačce vyjeli sparťané do Hradce Králové k sedmému kolu Tipsport extraligy. Po sérii tří porážek v řadě se jim tentokrát podařilo vybojovat tři body. Vedení o tři branky sice soupeř dokázal zkrátit na rozdíl jediného gólu, více se ale Hradeckým nepodařilo a Sparta slaví již třetí výhru v sezoně. Tentokrát díky dvěma gólům Briana Ihnačáka a Jiří Černocha zvítězila 3:2.

Komentář

Utkání začalo ve vysokém tempu, když první přerušení přišlo až po dvou minutách hry. Do zápasu vstoupili lépe sparťané, do první velké šance se dostal kapitán Petr Vrána, ovšem jeho pokus, ani akce Andreje Kudrny však gólem neskončila. A otevřít skóre mohl také na druhé straně Jarůšek. Po faulu od Kumstáta bylo nařízeno trestné střílení, ten se pokusil o střelu, Pöpperle ale kotouč za svá záda nepustil a nadále platilo bezbrankové skóre. A to i po zblokované střele Miroslava Formana.

Následovala dvě vyloučení, nejdříve pykal za vysokou hůl Jiří Černoch, hru ve čtyřech na obou stranách zajistil na druhé straně Jiří Šimánek. Po příchodu Černocha měla Sparta zkrácenou přesilovku a po chybě hradecké obrany ji využil Brian Ihnačák, ještě v minulé sezóně hráč domácího týmu, který blafákem překonal Jaroslava Pavelku a třináct sekund před sirénou otevřel gólem do šatny skóre zápasu.

Druhou část začali lépe hráči Moundfieldu. Střelu Rastislava Deje ale pokryl Pöpperle, neprosadili se ani při vyloučení Dominika Uhera, a tak udeřili na druhé straně svěřenci Jiřího Kalouse. Petr Kumstát vyvezl kotouč do mezikruží, nahodil ho na bránu, kde se velmi dobře zorientoval Brian Ihnačák a svému dřívějšímu zaměstnavateli dal již druhý pádný důvod, proč by měl litovat, že ho pustil právě do týmu soupeře. Po necelých dvou minutách se radovala Sparta znovu. Štefan Ružička našel přesnou přihrávkou osamoceného Jiřího Černocha, který svým prvním gólem v sezóně vyhnal z branky Pavelku, místo něhož naskočil Ondřej Kacetl.

Ten ihned po příchodu musel hasit dvě velké sparťanské akce, Štefan Ružička trefil v těžké situaci pouze tyčku prázdné branky a dorážku mu hradecký gólman nedovolil, který o chvíli později Pechovu střelu přikryl lapačkou. Pražané po dvou rychlých gólech ožili a soupeře do svého pásma téměř nepouštěli. Do další šance se dostal Juraj Mikuš, jehož střela byla ale zblokována dříve, než se dostala ke Kacetlovi. Necelou minutu před koncem třetiny dostali hosté příležitost při vyloučení Zdeňka Čápa. Sparťané se dostali do několika slušných šancí, ale gól nepadl, a tak se početní převaha přenesla do třetí třetiny.

Více než minutová přesilovka čekala sparťany na začátku třetí periody. Velmi blízko hattricku byl Ihnačák, jeho střelu si ale Kacetl pohlídal. Početní převahu hosté nevyužili, naopak po vyloučení Tomáše Netíka museli bránit. Kromě šance Tomáše Gregorce, kdy zasáhla obětavá obrana Sparty, se ale do šancí domácí příliš nedostávali. Sparťané sice zápas dále měli pod kontrolou, sami si ale zavařili. Za držení byl vyloučen Mikuš, ještě před koncem tohoto trestu odešel na trestnou lavici Lukáš Pech a Hradečtí měli dvacet tři sekund přesilovku pěti proti třem. Tu sice dokázali Pražané ubránit, při hře 5 na 4 se však už domácí radovali. Dvanáct minut před koncem základní hrací doby využil přesilovku Stanislav Dietz, jehož střela od modré doletěla až za záda Pöpperleho, který přes clonící hráče puk neviděl.

Sparťané však vyrovnání připustit nechtěli, o chvíli později o tom přesvědčila akce Ihnačáka a Formana, skóre zůstalo ale stejné. A neměnilo se ani na druhé straně, kde zahrozil Roman Bednář, který však svůj únik nezakončil. Pražané si nadále vedení hlídali, často drželi kotouč v útočném pásmu, tedy co nejdále od vlastní branky, a Hradečtí se do větších šancí nedostávali. Až necelé tři minuty před koncem domácí snížili na rozdíl jediného gólu. Dietzovu střelu Pöpperle ještě vyrazil, k odraženému kotouči se dostal Andris Džerinš, který posunul kotouč na Rudolfa Červeného a ten uklidil puk odkryté brány. Hradec to ještě zkusil na konci v šesti hráčích, sparťané si ale výhru pohlídali a vezou si domů tři body.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora (HK Mountfield Hradec Králové): „Úvodní dějství bylo vyrovnané. Myslím si, že jsme v první třetině měli šance jít do vedení, stal se bohužel opak po naší hrubé chybě v závěru, několik vteřin před koncem první třetiny. Ve druhé třetině jsme dostali dva rychlé góly, myslím si, že to byly velmi laciné góly, při jednom jsme špatně střídali, při druhém jsme dobře nerozebrali hráče při protiútoku soupeře. Samozřejmě ta třetí branka s námi otřásla, pak jsme se nějakou dobu vůbec nemohli dostat do zápasu. Třetí třetina z naší strany byla nejlepší, navzdory tomu, že jsme utkání prohráli, tak bych chtěl ocenit a vidět to pozitivum, že jsme se snažili až do konce s tím zápasem něco udělat, alespoň vyrovnat. Dali jsme dva góly na 3:2, ale bohužel už bylo málo času a nedotáhli jsme to do konce.“

Jiří Kalous (HC Sparta Praha): „Samozřejmě jsme hodně rádi, že se nám podařilo získat tři body. Hradec doma hraje výborně a je to velmi nepříjemný soupeř. Myslím si, že to bylo vyrovnané utkání. Nám se podařilo vstřelit tři branky a ten závěr byl samozřejmě dramatický, ale jsem rád, že se nám to povedlo uhájit, i když se Hradec dostával hodně do tlaku. Myslím si, že jsme tomu pomohli i naším oslabením, zbytečně jsme se nechali vylučovat a posadili jsme vlastně Hradec v závěru na koně, nicméně jsem rád, že jsme to nakonec uhájili.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek