11. 12. 2016 | Kryštof Rossmann, Jakub Borovský

LIB - SPA 1:3 - Sparťané zkrotili Bílé Tygry

29., neděle 11. 12. 2016
Liberec - Sparta LIB - SPA
Liberec: Will – Ševc, Šimek, Jánošík, Vitásek, Derner, Pyrochta – Lakatoš, Jelínek, Krenželok – Svačina, Bulíř, Radivojevič – Stránský, Bližňák, Bartovič – Vlach, Vantuch, Ordoš. Trenér: Filip Pešán.
Sparta: Pöpperle – Mikuš, Piskáček, Kalina, Švrček, Gernát, Nedomlel, Barinka, Eminger – Hlinka, Vrána, Klimek – Komárek, Cingel, Uher – Kumstát, Ihnačák, Forman – Havel, Černoch, M. Procházka. Trenér: Jiří Kalous.
Branky a nahrávky: 9. Vantuch (Vlach) – 19. Hlinka (Vrána), 36. Cingel (Gernát, Uher), 55. Černoch (Švrček, Uher). Rozhodčí: Bulanov, Hejduk – Frodl, Zavřel. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 309. Střely na branku: 15:24. Průběh utkání: 1:0, 1:3. Nejlepší hráči utkání: Radim Šimek - Petr Kalina.
Devětadvacáté kolo Tipsport extraligy odehráli sparťané v Liberci. Bílí Tygři šli před téměř vyprodaným stadionem v deváté minutě do vedení, pak už se ale činili pouze Pražané. Ještě do první přestávky vyrovnal kapitán Hlinka a ve druhé třetině vstřelil rozhodující gól Cingel. Pět minut před koncem přidal navíc ještě pojistku Černoch a svěřenci Jiřího Kalouse slaví zaslouženou výhru 3:1.

Komentář

Utkání se mezi Libercem a Spartou bývají vždy vyrovnané a jinak tomu nebylo ani tentokrát. Hned od úvodních minut se oba celky předháněly ve velkých příležitostech. Ve třetí minutě musel řešit Will střelu Vrány z pravé strany a následnou dorážku Mikuše. Na druhé straně naopak tečoval Ševcovo nahození šikovně Jelínek. Puk nakonec zamířil jen těsně vedle tyče.

Zanedlouho už se Tygři radovali. Lukáš Vantuch vlétl do útočného pásma a svižnou ranou zápěstím vymetl šibenici Pöpperleho branky. Jenže hosté dokázali ještě do konce třetiny vyrovnat. Po akci Krenželoka v oslabení, která neskončila brankou, změnil směr Vránovy dělovky od mantinelu Jaroslav Hlinka.

Prostřední dějství bylo o poznání opatrnější než úvodní, a tak se diváci prvního většího rozruchu dočkali až ve třicáté minutě. Po kvalitní defenzivní práci obou mužstev se ocitl v dobré palebné pozici Forman, jenž z pravé strany vyslal nepříjemnou ránu. Will betonem ránu usměrnil mimo tři tyče. Jenže tlak Sparty se stupňoval a na další kombinaci už maskovaný muž nedosáhl. Lukáš Cingel skóroval svou dělovkou ke vzdálenější tyči v šestatřicáté minutě.

Šelmy mohly odpovědět, k dispozici měly dokonce zkrácenou dvojnásobnou početní výhodu. Největší šanci měl na holi Bulíř. Ten obdržel přesný pas přes celou šíři brankoviště. Právě jeho nástroj mu však zabránil rozvlnit síť, když se v kritickém momentu zlomil. V samotném závěru, těsně před pauzou, se snažil překvapit sparťanského gólmana u pravé tyče Petr Jelínek, leč neúspěšně.

Do poslední části vlétli Tygři aktivně, do úniku se propracoval Ševc, ale jeho dobře umístěnou ránu Pöpperle fantastickým zákrokem vytěsnil. Další příspěvek do kolonky šancí obstaral zanedlouho Radivojevič. Ten se zmocnil volného kotouče, najel si do útočného pásma a nápřahem vystrašil gólmana celku z hlavního města. Střela však nakonec prolétla pouze nad břevnem.

V 54. minutě přišlo vyloučení Ševce, které umocnil další faul Vitáska a sparťané při ponechané výhodě přestupky potrestali. Jiří Černoch nejprve vystřelil, poté se dostal k dorážce, kterou roztažený Will zlikvidoval, jenže útočník Sparty se ke kotouči dostal znovu a tentokrát již skóroval. V závěru duelu Tygři vyzkoušeli dlouhou téměř čtyřminutovou hru bez gólmana, ale snížit se jim nepodařilo. Sparťané tedy slaví výhru 3:1.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): "Po celý zápas jsme tahali za kratší konec, Sparta byla lepším týmem. Scházel nám lepší pohyb a větší důraz. Zejména ve druhé třetině nás Sparta přehrávala a mohla odskočit na větší gólový rozdíl. Ve třetí třetině jsme si vypracovali nějaké šance, bohužel proti takovému soupeři, jako je Sparta, je musíme proměnit. Soupeř vyhrál zaslouženě."

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): "Podali jsme velmi dobrý bojovný a koncentrovaný výkon. Měli jsme dobrý pohyb, byli jsme důrazní a proměnili šance. Myslím si, že jsme byli aktivnější a zaslouženě si odvážíme tři body."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek