30. 12. 2017 | Tereza Velikovská

OLO - SPA 2:5 - Sparta má třetí výhru v řadě

35., sobota 30. 12. 2017
Olomouc - Sparta OLO - SPA
Olomouc: Konrád – Staněk, Jaroměřský, Rutar, Houdek (A), Čáp, Dujsík – Laš, Knotek (C), Eberle – Burian (A), Vlach, Sundher – Strapáč, Mráz, Ostřížek – Holec, Herman, Jergl.
Sparta: Aittokallio – Švrček, Piskáček, Mikuš, Kalina, Nedomlel, Pavelka, M. Jandus – Říčka, Vrána (A), Kudrna – Reichenberg, Hlinka (C), Jarůšek – Klimek, Pech, Forman – Rousek, Pšenička, Uher.
Branky a nahrávky: 42. Houdek (Herman, Holec), 47. Strapáč (Burian, Vlach) – 13. Klimek (Piskáček), 28. Říčka (Kudrna, Vrána), 46. Vrána (Říčka, Kudrna), 49. Piskáček (Formanm, Pech), 55. Jarůšek (Hlinka). Rozhodčí: Pešina, Mrkva – Jindra, Zíka. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 500. Střely na branku: 31:24. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:5. Nejlepší hráči utkání: Petr Strapáč - Jan Piskáček.
Sparťané zakončili rok 2017 tříbodovým vítězstvím na ledě Olomouce. Do vedení je poslal v první třetině Lukáš Klimek, v té druhé zvýraznil náskok Robert Říčka. Ve třetí části se prosadili i domácí hráči a dvakrát dotahovali sparťanský náskok, ale góly Petra Vrány, Jana Piskáčka a Richarda Jarůška potvrdily plný bodový zisk.

Komentář

Úvod utkání byl z obou stran opatrnější, první větší šanci si připsal až domácí Eberle, jehož střelu Aittokallio pokryl vyrážečkou. Sparťané se do útočného pásma příliš nedostávali, protože Olomoučtí před ním vystavěli pevný obranný val. Ten poprvé nalomila přesilová hra, do vyloženého tlaku se ale Pražané dostali až v jejím závěru. První velká šance tak přišla až v polovině první třetiny, a to na straně domácích. Kotouč putoval při jejich přečíslení z levého křídla na pravé, kam si nabruslil Strapáč, ale Aittokallio jeho střelu pokryl.

Úspěšný byl i při další šanci Jergla s Holcem, zejména dorážka druhého jmenovaného přitom byla hodně nebezpečná. První gól tak přišel na druhé straně z ojedinělé šance Sparty. Lukáš Klimek si po nabídce Piskáčka najel po pravé straně, obešel padajícího soupeře a prostřelil olomouckého brankáře Konráda. Těsně před přestávkou měli opět více ze hry Hanáci, ale na Fina ve sparťanské brance si nepřišli.


V úvodu druhé části už se sparťané zatlačit nenechali a po ne zrovna povedené rozehrávce Dujsíka před vlastní branku se vrhali za kotoučem Forman i Pech. Domácí ovšem tuhle situaci zvládli uhasit. V další šanci vypíchl Konrád puk najíždějícímu Pšeničkovi. Zvýšená sparťanská aktivita přinesla ve 28. minutě své ovoce v podobě druhé branky, a to po kombinaci elitního útoku Pražanů. Vrána posílal z rohu puk na vrchol kruhu, odkud ho Kudrna poslal na branku. Konrád jeho střelu jen vyrazil před sebe a ke gólové dorážce dostal Robert Říčka. Ten si připsal svůj desátý gól v sezoně.

Domácí hráči měli šance ke korigování nepříznivého skóre zejména ve dvou přesilových hrách po vyloučeních Reichenberga a posléze Nedomlela. Během první početní výhody měla Olomouc slušný tlak a svírala bránící čtveřici, ale málo střílela. Ve druhé přesilovce jednu ze střel schytal blokující Říčka a z ledu se zvedal jen hodně těžko, ale jeho spoluhráči zvládli zbytek oslabení ubránit bez inkasování.


Do třetího dějství sparťané vstoupili faulem Mikuše a tentokrát už Olomouc nabídnutou přesilovou hru dokázala využít. Tomáš Houdek napřáhl po nabídce Hermana na modré čáře a puk se zastavil až v síti. Snížení Hanáky nabudilo a vzápětí nebezpečně pálil také Jergl, proti němuž úspěšně zasáhl Aittokallio. Na druhé straně hned dvakrát ohrozil Konráda Petr Vrána. Nejprve neúspěšně, podruhé už se dokázal prosadit, když po nahrávce Říčky zakončoval přečíslení první útočné formace.

Odpověď Olomouce ale byla blesková, za 19 vteřin už byl rozdíl opět jen jednogólový. Burianovu střelu Aittokallio jen vyrazil a k dorážce do odkryté části branky se dostal Petr Strapáč, kterého neubránil Mikuš. Tím ovšem brankostroj, který se rozjel ve třetí třetině, stále ještě nekončil. Forman totiž ve hře čtyři na čtyři přihrávkou od mantinelu našel zcela nehlídaného obránce Jana Piskáčka, který si najel mezi kruhy a krásnou střelou tahem vymetl pavučinky v růžku Konrádovy branky.

O necelé čtyři minuty později přišel pátý sparťanský gól, který dal definitivní razítko na třetí tříbodové vítězství Pražanů v řadě. A nevstřelil ho nikdo jiný než Richard Jarůšek, který se tak prosadil popáté z posledních tří zápasů. Tentokrát po přihrávce kapitána Hlinky, který sebral kotouč po chybě Olomouckých na jejich modré čáře a předložil ho svému spoluhráči ze druhé formace doslova na zlatém podnose.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Olomouc): "Dostali jsme lekci z efektivity zakončení. Po celý zápas jsme si vytvořili dostatek střeleckých příležitostí i brankové šance, které jsme neproměnili. Pustit Spartu tolikrát do přečíslení se nevyplatilo. Všechno dotáhli do zakončení, což byl rozhodující faktor. Pět chybějících obránců, to není obvyklé, ale musíme se s tím popasovat. Noví hráči mají možná trochu méně zkušeností, ale tak to prostě je."

Jaroslav Nedvěd (Sparta Praha): "Navázali jsme na poslední dva herně povedené zápasy. Všechno si sedlo, výborný výkon předvedl gólman i defenziva. Dařilo se nám i ve středním pásmu a pak proměňovat protiútoky. Byl to vynikající týmový výkon. Máme tam takový dieselový stroj, který se pomalu rozjížděl. Z kabiny teď cítím nadšení, které mužstvo potřebuje, aby se zápasy překlápěly k vítězství."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek