30. 1. 2018 | Tereza Velikovská

SPA - KOM 3:4p - Utkání zvratů urvala Kometa

45., úterý 30. 1. 2018
Sparta - Kometa Brno SPA - KOM
Sparta: Aittokallio – Michálek, Pavelka, Mikuš, Kalina, Švrček, Ďaloga, Nedomlel – Forman, Pech (A), Klimek – Řepík, Černoch, Buchtele – Jarůšek, Vrána (C), Kudrna – Uher, Rousek, Kumstát (A).
Kometa Brno: Čiliak – O. Němec (A), Krejčík, Štencel, Gulaši, Bartejs, Malec – Erat (A), Holík, Zaťovič – Haščák, Hruška, Vincour – Zohorna, Nečas, Mallet – Vondráček, Čermák (C), Dočekal – Horký.
Branky a nahrávky: 26. Vrána (Mikuš, Jarůšek), 51. Černoch (Pavelka, Řepík), 53. Jarůšek – 7. Nečas (Zohorna, Mallet), 46. Zohorna (Erat), 60. Erat (Zaťovič, Zohorna), 61. Nečas (Erat). Rozhodčí: Fraňo, Šír – Lederer, Gebauer. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 11 054. Střely na branku: 46:19. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:4. Nejlepší hráči utkání: Richard Jarůšek - Hynek Zohorna.
V posledním domácím utkání před dlouhou olympijskou pauzou hostili sparťané brněnskou Kometu. Hosté šli během prvních dvou třetin dvakrát do vedení, Sparta zásluhou Petra Vrány a Jiřího Černocha v obou případech srovnala. A v 53. minutě šla díky gólu Richarda Jarůška poprvé do vedení. Když to vypadalo, že domácí těsný náskok uhájí, přišla studená sprcha. Sedm sekund před sirénou totiž Kometa vyrovnala a hned po čtvrtminutě prodoužení urvala i druhý bod.

Fotogalerie

Komentář

Start exponovaného duelu proti Kometě Brno byl věnován bývalému sparťanskému kapitánovi, který získal v klubu svého srdce čtyři mistrovské tituly. Dvaačtyřicetiletý František Ptáček se před touto sezonou vrátil po ukončení aktivní kariéry do Sparty a působí zde jako mládežnický kouč. Zároveň byl doposud s 1 209 starty sparťanským rekordmanem v počtu odehraných zápasů v nejvyšší soutěži. V úvodu zápasu se na jedno střídání zapojil do hry, čímž zaokrouhlil počet svých startů v nejvyšší soutěži na 1 210 utkání.


Sparťané si už po minutě půl vynutili přesilovou hru, ale z početní převahy nic nevytěžili. První šance tak přišla až ve hře v pěti, kdy Buchtele před brankou odebral kotouč brněnskému obránci. Snažil se rychle zakončit a po střele upadl přes hráče soupeře. K dorážce se ještě prodral Řepík, ale i on přepadl přes stejného hráče Komety. To hosté dokázali hned z první šance skórovat, když Zohorna přesně našel nehlídaného Martina Nečase. Tomu stačilo jen správně nastavit čepel hole a kotouč od ní putoval za Aittokallia.

Sparťané měli možnost odpovědět v dalších dvou dalších přesilových hrách. Ani jednu však využít nedokázali. Jejich nejvýraznějším momentem tak bylo to, že brněnský Dočekal při vlastním oslabení férově odvolal vyloučení Buchteleho s tím, že faulován nebyl. V závěru první třetiny si v početní výhodě poprvé zahrála i Kometa. Její hráči dokázali bránící čtveřici ukázkově uzamknout v obranném pásmu a Aittokallio se musel v brankovišti pořádně otáčet.


Úvod prostřední dvacetiminutovky byl z obou strach opatrnější, až po pět minutách přišly první výraznější příležitosti. Nejprve se zničehonic objevil před Čiliakem Pech, poté brněnský gólman schoval v lapačce dobrou Buchteleho střelu. Z další šance už sparťané dokázali srovnat skóre, když Mikušovu střelu od modré čáry tečoval mimo Čiliakův dosah clonící Petr Vrána. Krátce nato navíc ujel sám na branku Černoch, ale byl zezadu přibrzděn obráncem a jeho zakončení nemělo potřebnou razanci.

Po vstřeleném gólu byli sparťané na ledě lepší, Kometa se dostávala do šancí výrazně méně. Průnik Holíka byla ovšem hodně nebezpečný. Gólman Čiliak ale svůj tým držel, i když ho jeho obránci občas nechávali ve štychu. V jednu chvíli okolo něj byli dokonce tři neobsazení sparťané, ale střílející Buchtele ani jeho dorážející spoluhráči slovenského gólmana nepřekonali. A nepovedlo se to ani když ve vlastním oslabení ujeli Klimek s Formanem. Druhý jmenovaný nestihl zpracovat finální nahrávku a pořádně zakončit.


Na začátku třetí části zvonila po teči Buchteleho tyčka brněnské branky. V přesilové hře byli blízko gólu i hosté, Hačšák ale ve stoprocentní šanci po křižné nahrávce netrefil branku. Poté už ale Kometa sparťanské vyloučení potrestala, když dostal Hynek Zohorna kotouč mezi kruhy a prostřelil Aittokallia. Po povedené akci Kumstáta si sparťané vynutili přesilovku a možnost znovu dotáhnout rozdíl ve skóre. Michálek v ní trefil tyčku, která zvonila již podruhé v krátkém sledu.

V 51. minutě se na sparťany konečně usmálo štěstí, když po velké skrumáži před brněnskou brankou nakonec procpal puk za čáru Jiří Černoch. Po dalších dvou minutách šli domácí poprvé v utkání do vedení, když Richard Jarůšek vystihl špatnou rozehrávku soupeře, popojel si do útočného pásma a zamířil přesně k tyči. V dalších šancích mohli přidat pojišťující čtvrtou trefu Klimek či Řepík, ale Kometa držela naději. O dvě minuty v samém závěru sice přišla vinou Zohornova vyloučení, ale pouhých sedm sekund před koncem třetiny se dokázala prosadit díky Martinu Eratovi.


Prodloužení nemělo dlouhého trvání. Prakticky ihned totiž ujel sám na branku Martin Nečas, překonal Aittokallia střelou pod víko a rozhodl o zisku druhého bodu pro svůj tým.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Nedvěd (Sparta): „Ukázali jsme, že můžeme hrát s top týmy. Hráli jsme s Plzní o gól, dnes jsme se dostali z nepříznivého stavu až do vedení, které jsme bohužel netaktickou hrou v posledních vteřinách ztratili. Pak jsme nešťastnou shodou okolností inkasovali i rozhodující gól. Hráč Brna zlomil hokejku, šel střídat a ten, který jej nahradil, nám zůstal za zády a nebyl pokrytý. Během dvaceti vteřin jsme ztratili vyhraný zápas, což je škoda, protože kluci chtěli, byli koncentrovaní a bojovali.“

Kamil Pokorný (Brno): „V první třetině jsme dali gól, ale měli jsme zbytečná vyloučení. Musím ale kluky pochválit, oslabení dnes hráli výborně. Ve třetí jsme sehráli výborně přesilovku, dostali se do vedení, ale pak přišly dvě chyby a Sparta se dostala do vedení. Na klukách ale bylo cítit, že chtějí uspět. Myslím, že díky tomu se nám podařilo odjet a šest vteřin před koncem vyrovnat. A poté i strhnout vítězství na svou stranu v prodloužení. Je to důkaz toho, že mužstvo má charakter.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek