4. 3. 2018 | Petr Pavlík, -red-

CHM - SPA 4:2 - Sparťané prohráli s Piráty

52., neděle 4. 3. 2018
Chomutov - Sparta CHM - SPA
Chomutov: Lukeš – Dietz, Flemming, Knot, Valach, Szathmáry, Slovák, Mrázek – Sklenář, Růžička, Vondrka – Koblasa, Skokan, Tomeček – Poletín, Huml, Vantuch – Lauko, Šťovíček, Hlava.
Sparta: Laco – Pavelka, Voráček, M. Jandus, Mikuš, Jeřábek, Švrček, Eliáš – Jarůšek, Klimek, Kudrna – Kumstát, Pšenička, Říčka – Uher, Černoch, Kropáček – Procházka, Komárek, Wojnar.
Branky a nahrávky: 2. Flemming, 46. Šťovíček (Hlava, Slovák), 52. Šťovíček (Lauko, Dietz), 59. Lauko (Vantuch, Flemming) – 34. Voráček (Jarůšek, Kudrna), 37. Kropáček (Černoch). Rozhodčí: Pešina, Svoboda – Brejcha, Zíka. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3 825. Střely na branku: 19:25. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2. Nejlepší hráči utkání: Martin Šťovíček - Vojtěch Kropáček.
V posledním utkání základní části na ledě Chomutova už sparťané neměli možnost posunout se z desátého místa tabulky, a tak na sever Čech vyrazila značně omlazená sestava s mnoha juniory. Piráti šli jako první do vedení, ale sparťané díky přesilovkému gólu Tomáše Voráčka srovnali a po trefě teprve sedmnáctiletého debutujícího Vojtěcha Kropáčka šli dokonce do vedení. Chomutovu se nakonec povedlo ve třetí třetině přiklonit vedení zpět na svou stranu a zisk tří bodů potvrdil zásahem do prázdné branky.

Komentář

Sparťané odcestovali do Chomutova ve výrazně omlazené sestavě a nervozita se ze začátku utkání projevila. Domácí obránce Brett Flemming si najel do útočného pásma po levé straně, využil zmatků v defenzivě soupeře a svou přesnou střelou nahoru rozvlnil síť za Jánem Lacem. Chomutov byl nadále aktivnějším týmem a svým rychlým pohybem dělal hostům problémy.

Na první velkou šanci si tak početný sparťanský kotel musel vyčkat až do půlky první třetiny. Pšenička v situaci dva na jednoho zvolil střelu, kterou chomutovský brankář vyrazil svými betony. Pak se v dobré šanci před Lukešem ocitl Říčka, jenž výrazně znepříjemňoval práci domácím bekům, ale puk se po tvrdé ráně Švrčka od modré dokutálel jen vedle levé tyčky. V závěru úvodního dějství se pokusil zahrozit Huml, výborně se však vrátil obránce Jandus a chomutovského Piráta čistě odzbrojil. Na opačné straně zase zkoušel štěstí Uher, který v přečíslení nejprve vystřelil a poté promáchl dobrou možnost na dorážku.


Sparťané v první třetině svého soka přestříleli a na svůj počin chtěli navázat ve druhé dvacetiminutovce. Do dobré střelecké pozice si vybruslil Komárek, jeho nadějné střele ale předcházel faul Procházky, a rozhodčí tak svým hvizdem píšťalky přerušil hru. V přesilové hře Pirátů byl Sklenář sám na pravé straně, jeho střela z první jen proletěla kolem sparťanské branky. V rovnovážném počtu hráčů si Sparta držela mírnou převahu, svými dlouhými přihrávkami si však na chomutovskou defenzivu nepřišla.

Pražané si zahráli první početní výhodu až ve druhé půlce utkání a hned ji přetavili v gól. Svůj hokejový přehled ukázal Tomáš Voráček, který trefil mezírku mezi Lukešovými betony a vyrovnal skóre. A než se domácí stačili vzpamatovat z inkasované branky, museli čelit další pohromě. Černoch využil zaváhání chomutovského brankáře, předložil puk sedmnáctiletému Vojtěchu Kropáčkovi a ten už měl snadnou práci. Při premiéře v A-týmu si tak připsal i první gól. Po druhé třetině tak odcházeli do kabiny spokojenější hosté.


Ve třetí třetině sparťané dohrávali svoji přesilovku, která byla navíc ještě o jednoho muže vylepšená. Dvojnásobnou a poté ani tu klasickou sparťané nevyužili. Po chvíli se role obrátily a v přesilové hře si zahráli také domácí. Chomutovští v předchozích třech případech neuspěli, napočtvrté to už vyšlo. Hlava vypálil z levého kruhu a jeho střelu se podařilo tečovat Martinu Šťovíčkovi, od jehož hole puk zaplachtil do branky mino dosah brankáře Laca.

Pirátům od této chvíle narostla křídla a snažili se překlopit zápas na svoji stranu. Šťovíček v přečíslení dva na jednoho hledal u druhé tyče Mrázka. Domácí obránce přihrávku nečekal a puk nezachytil. Následně se sparťanům dostavila možnost přesilové hry, při níž však paradoxně udeřil soupeř. Laukovi se povedlo přebruslit Švrčka a pak našel před brankou najetého Martina Šťovíčka. Chomutovský forvard udělal kličku do forhendu a zakončil do prázdné branky. V závěrečných minutách šel ještě na trestnou lavici pykat Vantuch a sparťané zkusili variantu šest na čtyři. Tento tah trenérům nevyšel a naopak Jakub Lauko už po Vantuchově návratu na led uklidil kotouč do opuštěné klece.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička starší (Chomutov): "Bylo cítit zklamání, že jsem se nedostali do předkola play off, protože jsem o to chtěli se Spartou bojovat. Sparta nastoupila s mladšími hráči a nechala odpočívat zkušenější. Pro nás to bylo strašně těžké utkání, raději bychom hráli proti kompletní Spartě, protože mladí kluci čekají na šanci. Podle toho se zápas také vyvíjel, Sparta hrála výborně a my jsem rádi, že nakonec bereme tři body."

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Celý rok jsem se chystali, že budeme hrát na trochu více mladých kluků, což se nám bohužel povedlo až v posledním zápase základní části, protože jsem v předchozích 51 kolech tahali nějaké kaštany z ohně. Jsme moc rádi, že si kluci zahráli a odehráli utkání se ctí. Nehodnotím zápas, ale jsem rád za kluky, kteří mi od mladšího dorostu prošli rukama. Alespoň v závěru sezony dostali možnost zahrát si před vlastním play off extraligu. Gratuluji Chomutovu k vítězství, v závěru byl zkušenější."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek