6. 3. 2018 | Robin Mana, Tereza Velikovská

LIB - SPA 3:2p - Liberec jde v předkole do vedení

předkolo 1, úterý 6. 3. 2018
Liberec - Sparta LIB - SPA
Liberec: Will – Pyrochta, Ševc (C), Maier, Šmíd (A), Jánošík, Derner – Jašek, Jelínek (A), L. Krenželok – Bakoš, Redenbach, Ordoš – Bulíř, Filippi, Kvapil – Lakatoš, Vlach, Dlouhý.
Sparta: Aittokallio – Pavelka, Michálek, Ďaloga, Kulda, Voráček, Mikuš – Řepík (C), Vrána, Hlinka – Forman (A), Pech, Buchtele – Jarůšek, Klimek, Kudrna (A) – Kumstát, Černoch, Říčka.
Branky a nahrávky: 7. Redenbach (Ordoš, Šmíd), 24. Redenbach (Jašek, Ševc), 63. Filippi (Bulíř, Kvapil) – 18. Vrána (Řepík, Hlinka), 25. Mikuš (Pech, Řepík). Rozhodčí: Hradil, Kika – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 1:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 920. Střely na branku: 38:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči utkání: Tyler Redenbach - Juraj Mikuš. Stav série: 1:0.
Do předkola Generali play off Tipsport extraligy vstoupili úspěšněji Bílí Tygři, kteří na své půdě urvali první bod za těsnou výhru. Dvakrát šli v úvodních 40 minutách do vedení, sparťané díky Petru Vránovi a Juraji Mikušovi v obou případech srovnali. Na řadu tak přišlo prodloužení, ve kterém Liberec po dvou minutách využil přesilovku a dostal se v sérii do vedení.

Fotogalerie

Komentář

Lépe vstoupili do zápasu domácí Bílí Tygři. Hned v první minutě se ocitl na brankovišti sám Ordoš, ale z bezprostřední blízkosti ani nadvakrát nedokázal puk dostat za záda Aittokallia. I v dalším průběhu třetiny to byli Severočeši, kteří se prezentovali lepším pohybem a mohli jít brzy do vedení. Bakoš vystřelil z levého křídla, hostující strážce branky puk vyrazil znovu k dojíždějícímu Ordošovi a už to vypadalo, že ten dokáže bez problému puk zasunout za brankovou čáru. V rozhodující chvíli mu v tom však Aittokallio holí zabránil, a tak se na první branku zápasu muselo čekat dál. Konkrétně do sedmé minuty, kdy si sparťanská obrana při vlastní rozehrávce počínala hodně lehkovážně, Ordoš na modré čáře získal puk, posunul jej do strany Tyleru Redenbachovi a ten rychlou střelou švihem trefil přesně horní roh branky.

Sparta se poprvé do náznaku šance dostala v polovině první třetiny. To po křídle ujížděl domácí obraně Kudrna, ale zakončil jen do středu branky, kde Will neměl problém. Jakoby tím však slovenský útočník předznamenal změnu herního projevu svého mužstva. Sparta se začala více dostávat do hry a přišly další šance. Tu největší měl Ďaloga, který dostal od Hlinky přesnou přihrávku od mantinelu, na lepší zakončení byl však už příliš blízko branky a domácí gólman si poradil. Sparťané však nakonec přece jen skórovali. Michal Řepík zpoza branky naservíroval puk na přední tyč Petru Vránovi, který z první propasíroval puk za Willa a do kabin se šlo za stavu 1:1.


V úvodu druhé části měla Sparta příležitost hrát přesilovou hru, ale neujala se ani Buchteleho dorážka odraženého puku z mezikruží, ani Hlinkova šance, při které zakončoval zády k brance, ale nedokázal obhodil Willův běton. Bohužel pro hosty si Liberec o chvíli později při vlastní přesilovce počínal o poznání lépe. Po vítězném vhazování hosté bleskově dostali puk k Tyleru Redenbachovi, jenž ranou z první propálil vše, co mu stálo v cestě, a svým druhým golem večera vrátil Libereckým vedení. Liberecká radost však trvala jen padesát vteřin. V útočném pásmu Pražanů byl nejdůraznějším hráčem u mantinelu Pech, vydoloval puk z chumlu hráčů a předložil jej na osu hřiště úplně volnému Juraji Mikušovi, který příklepem nedal Willovi šanci.

Liberec měl sice dál častěji puk na svých holích, ale Sparta dokázala ohrožovat domácí z ojedinělých protiútoků. V nejnebezpečnějším z nich nahrál při akci dvou na jednoho Forman volnému Pechovi, ale tomu v rozhodující chvíli přeskočil puk hokejku. Závěr prostřední části pak ovlivnila dvě sparťanská vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě, Liberec ale nedisciplinovanost hostů potrestat nedokázal. A to přesto, že v jednom z trestů museli sparťané kvůli ztracené holi hrát dokonce ve třech.


Třetí třetinu odstartoval nepřesný střelecký pokus Hlinky. Jinak oba týmy ale předvedly asi nejopatrnější vstup do hry. Liberečtí se soustředili na obranu a Spartě se nedařilo překonat jejich defenzivní val. Výjimkou byl snad jen únik Formana, který však zakončil svým pokusem jen do připraveného Willa. Obě mužstva ve třetí části vystřelila na branku v součtu pouhých osm střel, a tak nebylo nikterak překvapivé, že první utkání předkola došlo až do prodloužení.


A to netrvalo dlouho. Po minutě a půl se totiž faulu dopustil Buchtele a v následné přesilovce sice nejprve Bakoš nevyužil svoji první šanci, pak ale objel branku, našel neobsazeného Tomáše Filippiho, který se před odkrytou klecí nemýlil. První bod si tak v sérii hrané na tři vítězná utkání připsal Liberec. Odveta je na programu ve středu od 18:20.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Liberec): "Byl to velice těžký vstup do utkání. Sparta byla nebezpečná v brejcích, což jsme si častokrát nepohlídali. V tom budeme zítra lepší. Podržel nás velmi výrazně Roman Will a jsem rád, že jsme naší aktivitu během celého zápasu přetavili ve vítězný gól v prodloužení. Disciplína je velice důležitá jak na ledě, tak na střídačce. Jsem hrozně rád, že jsme to dnes drželi."

František Výborný (Sparta): "Je to škoda. Zápas byl vyrovnaný, jak jsme předpokládali. Šance byly na obou stranách. V úvodu jsme se srovnávali s náporem Liberce, ale potom jsme to solidně pokrývali a z brejků jsme začali hrozit. My jsme tam měli v prodloužení střelu Kuldy a dorážku, kterou jsme nedali. Přišlo vyloučení a prohráli jsme, nedá se nic dělat. Musíme se zmobilizovat a jít do toho zítra znovu. Myslím, že hráči podali dobrý výkon. Míra Forman má zlomenou ruku, to je pro nás velká ztráta. Budeme se muset rozhodnout, koho tam zařadíme."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek