7. 10. 2018 | Jakub Borovský

SPA – ZLN 1:5 – Sparťané jsou doma bez bodu

8., neděle 7. 10. 2018
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Machovský (51. Honzík) – Gregorc, Košťálek, Blain, Dvořák, Kalina, Delisle – Říčka, Vrána (C), Kudrna – Buchtele, Klimek, Jarůšek – Kumstát, Pech (A), Forman – Smejkal, Sill, Černoch – Beran.
Zlín: J. Sedláček – Freibergs, Řezníček, Žižka (C), Gazda, Nosek (A), Valenta, Ferenc – Kubiš (A), Fořt, Kulda – Šlahař, Herman, Ondráček – Poletín, Fryšara, Karafiát – Werbik, P. Sedláček, Popelka.
Branky a nahrávky: 24. Beran (Kalina, Vrána) – 20. Fryšara (Kulda), 23. Popelka, 40. Poletín (Fryšara, Šlahař), 46. Ondráček (Šlahař, Freibergs), 50. Herman (Fryšara, Freibergs). Rozhodčí: Lacina, Pražák – Brejcha, Klouček. Vyloučení: 8:4, navíc Košťálek (SPA) 10 minut a Černoch (SPA) 5 minut + do konce utkání. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 778. Střely na branku: 32:39. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5. Nejlepší hráči: Matěj Beran - Štěpán Fryšara.
Sparťané nedokázali navázat na dvě předchozí vítězství a při nedělním 8. kole Tipsport extraligy padli na domácím ledě se Zlínem 1:5. Na úvodní trefu Fryšary z konce první třetiny sice zareagoval ve 24. minutě Matěj Beran, více branek už ale svěřenci trenéra Uweho Kruppa vstřelit nedokázali a do tabulky nepřidají ani bod.

Fotogalerie

Komentář

Už od prvních minut viděli diváci v O2 areně aktivní hokej, největší šanci měl Černoch po přesném pasu od Smejkala, zkušený Sedláček ale puk vytěsnil betonem. Po celou první třetinu se hra přelévala ze strany na stranu, brankáři byli ale pozorní.

Velkou příležitost měl Zlín v druhé polovině první třetiny, kdy si dvakrát za sebou zahrál přesilovou hru při vyloučeních Košťálka. Obě početní nevýhody ale sparťané zvládli, největší šanci beranů hasil Machovský, který zastavil Ondráčkovu střelu v leže na brankové čáře. Přesto svěřenci trenéra Kruppa odcházeli do kabin s jednogólovou ztrátou. Pouhých osm sekund před první sirénou prostřelil domácího brankáře tvrdou střelou z voleje Štěpán Fryšara a poslal svůj tým do vedení 1:0.


Povedený závěr úvodní části podpořil hostující tým a po necelých třech minutách té druhé už vedli 2:0. Před Machovským se vytvořil hlouček několika hráčů, z nichž nejlepší přehled ukázal Michal Popelka, jenž propasíroval puk za záda sparťanského brankáře. Energii do žil domácím ale vlil už po jednatřiceti sekundách Matěj Beran, který natřikrát dokázal protlačit puk mezi betony Sedláčka a snížil na rozdíl jediného gólu.

V polovině zápasu hala bouřila poté, co Košťálek dostal puk do Sedláčkovy branky. Protože kotouč ale poslal rukou, rozhodčí rozpažil. Další velkou šanci měli Forman a Pech, kteří jeli sami dva na hostujícího gólmana, druhému jmenovanému ale gól sebral skvělým zákrokem Sedláček. Přestože to vypadalo, že i po druhé třetině bude rozdíl jednobrankový, poslední vteřiny patřily opět Zlínu. Dvanáct sekund před koncem se do útočného pásma dostal Fryšara, který přesnou přihrávkou vybídl Michala Poletína a ten se nemýlil.


Ještě složitější to sparťané měli poté, co byl vyloučený Černoch. Na konci oslabení v 46. minutě totiž domácí inkasovali počtvrté. Jiří Ondráček mířil přesné z levého kruhu a poslal Zlín do vedení 4:1. A hosté trestali po chvíli znovu. Na dvě minuty poslali na trestnou lavici rozhodčí Formana a na 5:1 zvýšil Jakub Herman.

Sparťané následně vystřídali gólmany, do branky se postavil Honzík. Po vyloučení Žižky si také domácí zahráli přesilovou hru. Největší šanci si vypracoval Říčka, který ale mířil těsně vedle. Na výsledku už nic nezměnila ani závěrečná bitka, a sparťané tak doma padli po výsledku 1:5.


Ohlasy trenérů

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): "Chtěli jsme navázat na tři body z Olomouce. První třetinu jsme byli malátní, spíš jsme přenechali aktivitu soupeři. Od druhé třetiny jsme měli plán, že se z toho oklepeme a začneme hrát náš aktivní hokej. Bohužel jsme hned inkasovali. Za stavu 2:1 pro Zlín rozhodl neproměněný nájezd dvou našich hráčů. Určitě bychom se vrátili do zápasu. Soupeř byl lepší a výsledek asi odpovídá."

Robert Svoboda (PSG Berani Zlín): "Podařilo se nám navázat na výkon z posledního zápasu s Plzní, kdy jsme hráli dobře, ale nebodovali jsme. Dneska se nám podařilo udržet hru celý zápas podpořenou výborným Kubou Sedláčkem v bráně a úspěšností v produktivitě. Rozhodující moment byl asi ve druhé třetině, kdy po naší hrubé chybě měli domácí šanci dva na nikoho. Třetí branka na konci druhé třetiny nás povzbudila v tom, že máme velkou šanci tady uspět."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek