8. 12. 2019 | Daniel Ryl

SPA - OLO 1:2 - Výroční utkání bez bodu

26., neděle 8. 12. 2019
Sparta - Olomouc SPA - OLO
Sparta: Machovský – Kalina, Blain, Tomáš Dvořák, Jurčina, Polášek, Košťálek, Piskáček – Smejkal, Tomášek, Rousek – Michnáč, Pech, Forman – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Vitouch, V. Růžička, Dvořáček.
Olomouc: Lukáš – Ondrušek, Jaroměřský, Švrček, Valenta, Vyrůbalík, Dujsík, Škůrek – Olesz, Kolouch, Irgl – Klimek, Nahodil, P. Musil – Burian, J. Knotek, V. Tomeček – J. Káňa, Strapáč, Skladaný.
Branky a nahrávky: 19. Košťálek (Kalina, Tomášek) – 8. Olesz (Ondrušek), 49. Kolouch (Ondrušek). Rozhodčí: Pražák, Sýkora – Ganger, Klouček. Vyloučení: 5:5, navíc Strapáč (OLO) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 8 850. Střely na branku: 26:25. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. Nejlepší hráči zápasu: David Tomášek - Jan Lukáš.
Domácí série bez porážky skončila v nedělním utkání 26. kola proti Olomouci. Poslední zápas před reprezentační přestávkou, kterému předcházel slavnostní ceremoniál a poděkování sparťanským šampionům ze sezony 1989/1990, našemu týmu bodově nevyšel. I přes vyrovnání Jana Košťálka v závěru první třetiny hosté podruhé odskočili gólem Petra Koloucha a svěřenci Uweho Kruppa padli těsně 1:2. Pro náš tým se jednalo o první domácí prohru od konce října, druhou porážku v řadě si navíc připsal teprve podruhé v sezoně.

Fotogalerie

Komentář

Utkání proti Olomouci předcházel slavnostní ceremoniál, při němž si sparťanští mistři ze sezony 1989/1990 užili potlesku zaplněných tribun. Sparta ve speciálních replikách dresů ze zmíněného ročníku začala aktivně, jenže samostatný únik Jiřího Smejkala gólem neskončil. Svěřenci Uweho Kruppa na svého soupeře zatlačili a vodou na mlýn jim bylo brzké vyloučení Zbyňka Irgla. Domácí ovšem jeho faul nepotrestali a ještě před návratem zkušeného útočníka zamířil na trestnou lavici také náš kapitán Lukáš Pech.

Olomouc tak hrála zkrácenou přesilovku, se kterou se popasovala velmi slušně a Matěj Machovský se musel několikrát ohánět za nebezpečnou střelou. Na pokus pohotového Rostislava Olesze už ale nedosáhl a Mora po krátkém tlaku zaslouženě vedla. Minutu po gólu šli Hanáci opět do čtyř, jenže pokusy Davida Tomáška a Roberta Říčky úspěchem neskončily. Hra se přelévala od branky k brance a nebezpečně zahrozili také Olomoučtí, když šikovná teč Pavla Musila proletěla těsně vedle branky. Tlak hostů pokračoval, leč jako další zahrozili domácí.

Zablokovaná střela Davida Tomáška orazítkovala jen levou spojnici branky. Přibývající minuty přinesly rostoucí emoce, které vyústily první strkanicí a trestem pro Miroslava Formana. Důrazných zákroků přibývalo, gólových šancí nikoliv. Tempo hry nakoplo vyloučení Lukáše Klimka, po němž zahrávali sparťané přesilovou hru a svou aktivitu dokázali využít. Petr Kalina nabil na modrou čáru Janu Košťálkovi, jenž propálil Jana Lukáše a vyrovnal.


Sparta začala aktivně i prostřední část, David Tomášek ani Petr Kalina však brzký druhý gól nepřidali. V dalších minutách si oba týmy vytvořily několik střeleckých pokusů, výraznější šancí ovšem byla až střela Petra Koloucha z levé strany, jež zamířila mimo branku. Sparta i Mora se prostřídaly v držení kotouče a neúspěšných útocích. Zlomovým momentem zápasu mohl být faul Petra Strapáče, jenž za úder do hlavy a krku obdržel pět minut plus do konce utkání.

Náš tým stejně jako v předchozím duelu na ledě Pardubic čekalo pět minut proti oslabenému soupeři, což se na ledě potvrdilo sparťanským tlakem a převahou. Aktivní střelci David Tomášek, Jan Piskáček nebo Jeremie Blain na Jana Lukáše nevyzráli a dlouhé vyloučení zůstalo nepotrestáno. Krátce po návratu olomouckého hráče se karty obrátily při dvouminutovém vyloučení Milana Jurčiny, Sparta však dobře bránila a dokonce zahrozila brejkem Andreje Kudrny. Ubojovaný zbytek prostředního dějství už gól nenabídl a do šaten se šlo za nerozhodného stavu 1:1.


I ve třetí třetině sparťané pokračovali v trendu aktivního vstupu do zápasu, k čemuž jim pomohlo brzké vyloučení Petra Koloucha. Náš tým tuto příležitost nevyužil, navíc musel děkovat Matěji Machovskému, který po pěti minutách a patnácti vteřinách parádním semaforem vychytal gólovku Lukáše Nahodila z mezikruží. Nepřesnosti na obou stranách nedovolily ani jednomu týmu zahrozit, přesto se na Olomouc usmálo štěstí, když krátce po buly poslal kotouč na branku Petr Kolouch a jeho dalekonosná střela zaplula až mezi betony Matěje Machovského.

Brankář Sparty si poradil také s pokusem Jana Jaroměřského, na druhé straně neuspěl pro změnu domácí Lukáš Pech. Pražané nadále doháněli manko, dobře a důsledně postavená defenziva Mory je však držela pod kontrolou. Vyrovnání nepřinesla ani další přesilovka Sparty při vyloučení Martina Vyrůbalíka, a když 142 vteřin před koncem Olomouc stále vedla, vyžádal si Uwe Krupp oddechový čas. Po něm už zůstal Matěj Machovský na střídačce a sparťané zkusili hru v šesti. Ani v power-play jim k vyrovnání nepomohlo a sparťané museli skousnout porážku 1:2.

Ohlasy trenérů

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Odehráli jsme dobrou první třetinu, kdy Olomouc vstřelila gól prakticky z ničeho. Podařilo se nám vyrovnat a měli jsme další šance i dlouhou přesilovku. Druhý gól ale vstřelili hosté. Olomouc zde hrála lépe než doma. Odvedla dobrou práci. Pokud chceme uspět, musíme hrát soustředěně šedesát minut. V posledních dvou zápasech to tak nebylo.“

Zdeněk Moták (HC Olomouc): „Bylo to vyrovnané utkání, kdy si myslím, že jsme zaslouženě zvítězili. Byli jsme bojovní, důrazní a silní. Tohle je naše Mora. Máme mužstvo, kdy musí hrát dvacet hráčů a když jeden vypadne, budeme mít problém. Všichni musí hrát dobře, bojovat a být jako psi. Jen tak můžeme být úspěšní.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila