4. 10. 2019 Marek Táborský

​Tomášek: Z našeho kotle na led? Obrovská výzva

Platí za sparťanského odchovance, ale také velkého fanouška. Nová posila DAVID TOMÁŠEK se vrací zpátky domů a chce pomoci dotáhnout svůj klub na nejvyšší příčky. „Byl bych moc rád, kdyby se vrátily doby, co jsem ve Spartě zažíval jako mladý hráč a fanoušek,“ říká po svém návratu.

Poprvé v dospělé kariéře si zahraješ ve Spartě, kde jsi hokejově vyrůstal. Jaký je to pocit?

Rozhodně zajímavý. Vracím se do míst, kde jsem začínal. Na první pohled mi to všechno přijde podobné a zároveň příjemné. Dobře to tu znám, pamatuji si, jak jsem se jako malý kluk chodil dívat na áčko. Je to speciální pocit a rozhodně jsem za to moc rád.

Jak se zrodil tvůj přestup?

Vše se seběhlo hodně rychle. Se Spartou jsme navíc byli v kontaktu už v dřívějších letech. Jsem Pražák a Sparta se mi jevila jako možnost číslo jedna. Zájem Sparty byl navíc nejrychlejší a nejpřímější.

Podepsal jsi víceletou smlouvu do roku 2022. Byl to jeden z důvodů, proč jsi kývl právě na nabídku Sparty?

Nebylo to pro mě to nejdůležitější, i když přiznávám, že mít delší smlouvu je pro každého hráče příjemnější, stabilnější. Klub chce, abych tu odvedl dlouhodobější práci. Cítím, že aktuálně je to pro obě strany nejlepší možnost. Mohu se soustředit na hokej a neřešit hokejové smlouvy.

Hrálo roli ve tvém rozhodování i to, že s tebou jednali Petr Ton a Jaroslav Hlinka, dvě legendy Sparty?

Velkou. Oba dva jsem sledoval jako malý kluk, byli to neskuteční hráči. Jejich vystupování i přístup byly velice lidské, dobře rozumí pocitům hráče. Oba si prošli extraligou i zahraničím. Samozřejmě člověka potěší, když o něj mají zájem takové hokejové persony.

S kým z kádru se znáš?

S většinou hráčů, s některými jsem dokonce vyrůstal, třeba s Jirkou Černochem nebo Honzou Košťálkem, kteří jsou také odchovanci. Jirku Smejkala znám dobře z mládežnických reprezentací, Michala Řepíka a Adama Poláška pak z reprezentačního A-týmu. Opravdu znám víceméně celý tým. I to pro mě bude jednodušší, Vím, že tahle parta je fakt silná.

Na co si vzpomeneš ve spojitosti se Spartou?

Hlavně na vynikající hráče, které Sparta vyprodukovala do světového hokeje nebo reprezentace. Nemůžu zapomenout na tradici klubu, jeho úspěchy. Moc bych chtěl, aby se vrátilo to, co jsem ve Spartě zažíval jako fanoušek a mladý hráč. Fanoušci i všichni okolo by si moc přáli titul, ale k tomu je dlouhá a těžká cesta. Věřím, že si vše v týmu sedne a uděláme vše pro to, abychom jim toto přání splnili.

Poslední rok jsi působil ve finské lize. Co ti tato zkušenost dala?

Byla to opravdu obrovská zkušenost. Odešel jsem z Čech velice brzo, ale myslím, že to byl pro mě dobrý krok. Minulá sezona pro mě byla úspěšná, dala mi hodně po mentální i fyzické stránce. Vyzkoušel jsem si jiný hokej a přístup. Hodně jsem si z toho vzal. Angažmá mi pomohlo, dokážu hrát na více postech. Jsem za něj jenom rád a věřím, že vše využiju i v budoucnu.

Loni jsi odehrál i čtrnáct zápasů v dresu české reprezentace. Ve Spartě budeš hodně na očích, mohlo by ti to v tomto ohledu pomoct?

Rozhodně budu vidět víc než ve finské lize. Může mi to pomoci, rozhodně mi to neublíží, ale vše záleží na mých výkonech. Podařilo se mi udržet dlouho v reprezentační přípravě, nakoukl jsem do mistrovství, ač jsem se do finálního kádru nedostal. Možnost reprezentovat je pro mě obrovská čest a moc rád bych v tom dál pokračoval.

Přestupuješ do českého velkoklubu. Jsi připraven na větší tlak?

Ten zažíváte všude. Prožil jsem si ho i jako cizinec ve Finsku, někdy byl až enormní. Jsem na tlak připravený. O tlaku ve Spartě se často mluví, ale s tlakem by měl počítat každý profesionální hokejista. Každý by měl chtít uspět. Já se ho nebojím a nikdy jsem se ho nebál. Od toho jsme parta, abychom si v těžších chvílích navzájem pomohli a bojovali jeden za druhého.

Jak se těšíš na sparťanské fanoušky, před kterými jsi nastupoval jen v mládežnických kategoriích?

Vím, že máme obrovskou základnu fanoušků. Moc se těším na domácí zápasy v O2 areně. Pamatuji si, jak jsem jako mladší kluk občas zašel do sparťanského kotle. To byly momenty, kdy jsem si hokej strašně užíval. Teď si budu podporu fanoušků užívat na ledě. Věřím, že přijde za každé situace. Každý, kdo hokej sleduje, ví, že za úspěchy stojí obrovská dřina a je to dlouhá cesta. Bez fanoušků to ale nejde. I pro ně hokej hrajeme, aby se bavili a mohli s námi oslavovat úspěchy.

Spartu trénuje Uwe Krupp. Jak se těšíš na spolupráci s ním?

Vím, že je skvělý po lidské stránce, je to obrovská osobnost. Umím dobře anglicky z dřívějších let v Americe, s komunikací nebudu mít problém. Vím, že Uwe chce pro Spartu jen to nejlepší a hodlá Spartu i jednotlivé hráče pozvednout dál. Moc se na něj těším. Je to trenér, pod kterým se budu moct naučit něco nového, co mi ukáže nový pohled na hokej.

Sparta v létě hodně posílila a kádr tvoří opravdu zvučná jména. Jsi rád, že můžeš být součástí obrody klubu?

Vím, že došlo k citelným změnám, přišly skvělé posily. Zároveň jsou tu i mladí kluci, kteří už mají zajímavé zkušenosti. Obroda potřebuje i dostatek času, aby si vše sedlo. Zároveň my všichni, i fanoušci, chceme rychle výsledky. Klub je určitě silný, o tom jsem přesvědčený. Jde jen o to, aby vše začalo do sebe správně zapadat, každý si našel svou roli. I pro mě to bude veliká výzva, která mě motivuje.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek