31. 1. 2022 Marek Táborský, Daniel Ryl

​Tři posily pro Spartu!

Ke konci přestupního období hlásíme tři posily v našem týmu! Tým sparťanských brankářů se rozrůstá o zkušeného Júliuse Hudáčka, třiatřicetiletého gólmana, který strávil posledních devět sezon v KHL a švédské lize. Do Sparty se navíc po olympijských hrách vrátí z KHL David Tomášek. Třetí posilou je urostlý a zkušený ruský útočník Gennadi Stoljarov.

Zatímco David Tomášek se připojí k týmu až po olympijských hrách, ruský forvard Genadij Stoljarov má za sebou první trénink s týmem. Július Hudáček dorazí do Prahy v nejbližších dnech. „Rozhodli jsme se nejít cestou hráčských výměn a raději tým ještě posílit. Všichni tři hráči podepsali kontrakt do konce této sezony,“ oznámil sportovní ředitel Petr Ton.

„Když se naskytla příležitost získat alespoň do konce sezony zpět Davida Tomáška, neváhali jsme. Je to prověřený hráč, kterému se u nás výborně dařilo. Slibujeme si od něj mimo jiné zvýšení produktivity v přesilových hrách. Jako jeho největší přednost jednoznačně vidíme skvělou kreativitu a tvořivost,“ má jasno Ton.

Největší otázka visela nad posílením sparťanského brankoviště. To doplní třiatřicetiletý slovenský gólman Július Hudáček. „Zvažovali jsme mnoho variant. Hudáčka vnímáme jako prověřeného gólmana, který má za sebou spoustu velice zajímavých štací, kde nasbíral spoustu zkušeností. Věříme, že dobře doplní tandem s Matějem Machovským. Díky tomu bude moct Olda Cichoň sbírat další zápasy v Sokolově,“ vysvětluje Petr Ton.

A pětatřicetiletý ruský forvard Genadij Stoljarov? „Byli jsme v kontaktu už v průběhu sezony. Tehdy to nevyšlo. Měli jsme na něj skvělé reference. Je to urostlý centr, někdejší kapitán týmu v KHL, prý výborný hráč do kabiny. Jsme rádi, že nás poté, co jsme jej znovu kontaktovali, posílí,“ dodává Ton.

PROFIL DAVIDA TOMÁŠKA:

David Tomášek vyrůstal od žáčků na Spartě, ale už ve čtrnácti letech odešel do zámoří. Během tří sezon se propracoval až do OHL, kde odehrál dvě sezony za Belleville Bulls. Šikovný centr, který může hrát také na křídle, se však po pěti letech za mořem rozhodl vrátit domů do Česka, kde se dohodl na smlouvě s Pardubicemi.

V dalších sezonách byl stabilním a důležitým článkem sestavy, během tří ročníků na východě Čech se navíc probojoval až do reprezentace. V létě 2018 kývl na nabídku finské Jyväskyly, v jejímž dresu odehrál úspěšnou sezonu s bilancí 33 bodů v 56 zápasech. Jeden gól přidal ve dvou duelech play off. V kádru finského celku začal také ročník 2019/2020, ale po sedmi zápasech s bilancí jednoho gólu a pěti asistencí s ním severský klub překvapivě rozvázal kontrakt.

Reprezentační útočník bez angažmá dlouho nezůstal, protože po něm okamžitě sáhla Sparta. A David Tomášek rozhodně nezklamal. Ve 38 duelech posbíral 24 bodů a hned po svém příchodu vytvořil údernou formaci s Jiřím Smejkalem a Michalem Řepíkem, načež v další sezoně pomohl týmu až do semifinále play-off.

Od začátku aktuální sezony však působil v ruském Chabarovsku, v jehož dresu si dobrými výkony vybojoval pozvánku na olympiádu do Pekingu, kam odjel jako náhradník. Po návratu z Her se ovšem neobjeví v KHL, nýbrž zpátky v extralize, aby Spartě pomohl v závěru rozjeté sezony.

PROFIL JÚLIA HUDÁČKA:

Július Hudáček patří mezi nejúspěšnější slovenské gólmany. Držitel tří slovenských titulů si udělal jméno zejména ve Švédsku, kde v barvách Södertälje, Frölundy, Orebro odchytal pět sezon s jednoletou pauzou v Novosibirsku a Pardubicích, jejichž barvy hájil v sezoně 2013/2014. O tři roky později se zkušený brankář usadil v KHL, kde po roce v Čerepovci odchytal za Spartak Moskva tři celé ročníky.

V průběhu sezony 2021/2022 odešel zkušený brankář do Dinama Riga, kde nahradil Matěje Machovského, jenž se dohodl se Spartou. V lednu se však kruh uzavřel, protože vicemistr světa z roku 2012 a účastník sedmi světových šampionátů podruhé zamířil do Česka, když po odchodu Alexandera Saláka doplnil brankářský tým Sparty.

PROFIL GENADIJE STOLJAROVA:

Pětatřicetiletý ruský útočník Genadij Stoljarov vyrůstal v Moskvě, odkud v barvách Dynama a Čechova nakoukl do dospělého hokeje. I díky výkonům na hostování v nižší soutěži zaujal zástupce Detroitu, kteří ho v roce 2004 draftovali. Silový útočník se v dalších letech natrvalo usadil v KHL, kde kromě Dynama Moskva působil v dalších sedmi mužstvech.

V Nižněkamsku a Novgorodu nosil dokonce kapitánské céčko, navíc má v kariéře zajímavý milník. V Moskvě totiž působil také v CSKA a Spartaku, odkud po jedné sezoně zamířil do Rigy. V roce 2021 se zkušený útočník vydal do Itálie, odkud pochází jeho maminka, ale na konci ledna vyztužil sparťanskou ofenzivu, aby jí pomohl v nabitém závěru sezony.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek