21. 11. 2016 Tereza Velikovská

Safin si plní sny: Je to nepopsatelný zážitek

Rok 2016 je zatím pro nadějného mladíka OSTAPA SAFINA rokem splněných přání. Nejprve v únoru jen několik dní po svých sedmnáctých narozeninách debutoval v extralize, poté si v létě zahrál na prestižním Memoriálu Ivana Hlinky a pomohl české reprezentaci do 18 let ke zlatým medailím. A v neděli na ledě Mladé Boleslavi vstřelil svůj premiérový gól ve sparťanském A-týmu.

Jako první zápas v nejvyšší seniorské soutěži bude mít Safin už navždy zapsán domácí duel s Kometou Brno, ve kterém se spoluhráči slavil výhru 5:1. Naskočil sice na led jen na minutku a půl, přesto se takový zážitek nezapomíná. "V minulé sezoně se mi dařilo ve starším dorostu, zahrál jsem si v juniorce a poprvé v životě okusil i extraligu mužů. Byl to pro mě úžasný zážitek a obrovská zkušenost, moc si toho cením. Věřím, že další šance dostanu v této sezoně," říkal Safin v srpnu, když se chystal reprezentovat na Memoriálu Ivana Hlinky. 

Jeho pohádka pokračovala i na prestižním turnaji reprezentací do 18 let, který je odborníky hodnocen jako ještě kvalitnější než mistrovství světa této věkové kategorie. Češi dokázali postoupit ze základní skupiny, v semifinále porazit v prodloužení Švédy a ve finále oplatit favorizovaným Američanům prohru v duelu ve skupinové části. A příspěvek Ostapa Safina? Tři góly a jedna asistence v pěti zápasech! A trenéři to nepřehlédli: "Po Hlinkovi jsem přišel na Spartu a hned jsem šel na tréninky s áčkem." 

Safin přitom není jediným zlatým medailistou v sestavě Sparty. Brankářskou jedničkou na memoriálu byl totiž rovněž teprve sedmnáctiletý Jakub Škarek, který odchytal zápasy ve Zlíně a Mladé Boleslavi. V těch pomohl týmu ke dvěma tříbodovým výhrám a dlouhých 100 minut dokonce držel čisté konto. "Je to sranda, hráli jsme spolu nejdřív na Hlinkovi a teď i v A-týmu Sparty. A i v Mladé Boleslavi to mělo vítězný konec," usmívá se hráč, který má po rodičích i ruské občanství, ale narodil se již v Praze a reprezentuje Česko.

Ale zpět k Safinovi, ten totiž právě v duelu s Bruslařským klubem zapsal další významný milník, a to první extraligový gól. Po šesti minutách hry otevřel po spolupráci s Martinem Procházkou skóre, když přesně trefil mezírku u tyče branky Jana Lukáše. "Je to pro mě nepopsatelný zážitek, za který jsem strašně rád. Martin Procházka vyjížděl z rohu, dostal se před bránu a kotouč spadl za branku. Já jsem ho vzal a nacpal jsem ho tam," usmíval se spokojený střelec. 

A pro Safina mohlo být ještě veseleji na začátku druhého dějství, po jeho teči střely od modré čáry totiž padl druhý gól. Rozhodčí ho ale kvůli zásahu vysokou holí po konzultaci s kolegou u videa neuznal: "Jirka Černoch vyhrál buly na Petra Kalinu, jehož střelu golfákem jsem tečoval. Bohužel to byla vysoká hůl. Bylo to těsné, tak jsem doufal, že by to třeba mohlo být v rámci pravidel."

"Je to mladý kluk, který má kariéru před sebou a je jen na něm, jak k tomu přistoupí. Talent určitě má a v Mladé Boleslavi to opět prokázal, měl tam pár dobrých střídání. Má slušné hokejové dispozice, protože je veliký a na svou výšku velmi slušně bruslí. Navíc má šikovné ruce, takže před sebou určitě má budoucnost. Záleží jen na něm."
Jaroslav Hlinka o Safinovi

V duelu s Boleslaví se bodově prosadil také Jaroslav Hlinka, který si připsal gól a dvě asistence. A právě sparťanský kapitán je pro Safina velkým vzorem. Působení v jednom týmu se zkušeným centrem si tedy mladý útočník velmi váží. "Je to legenda Sparty a neskutečný hráč, mám se od něj co učit. Odmala jsem sledoval jeho zápasy, měl dokonce i stejné číslo jako já. Takže pro mě je to velký splněný sen, že si s ním můžu zahrát," těší ho.

Safin narostl do 194 centimetrů a respekt budí i jeho 90 kilogramů váhy. Sparťanští fanoušci si tak mohou zvyknout na to, že v útoku přibyla další vysoká věž k Petru Kumstátovi s Martinem Procházkou, kteří mají rovněž přes 190 centimetrů. "Beru to určitě jako přednost, hlavně v osobních soubojích nebo v clonění před brankou," uzavírá sparťanská útočná naděje.

Sedmnáctiletý Ostap Safin vstřelil na mladoboleslavském ledě svou první extraligovou branku.

Fotka zveřejněná uživatelem hcspartapraha (@hcspartapraha),

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek