20. 9. 2018 Martina Nová

Spartu čeká další duel, v pátek jede do Plzně

Sparťany po úvodním vítězství nad Mountfieldem a těsné prohře v Ostravě čeká další venkovní duel. Páteční sok z Plzně je na tom bodově zcela identicky a mužstva se dělí o pátou příčku v tabulce základní části Tipsport extraligy. Úvodní buly duelu se Západočechy bude vhozeno v 17.30 hodin a živý přenos bude vysílat O2 TV Sport.

Po vítězném startu a těsné prohře

Pražané si připsali vítěznou domácí premiéru, když před týdnem před více než osmi tisíci diváky porazili Mountfield Hradec Králové 4:0. Ve druhém kole představili v Ostravě a veškeré dění se odehrálo v první třetině, kde Sparta dvakrát dokázala vymazat náskok domácích, napotřetí se to už nepovedlo. Pražanům mnoho sil brala zejména častá vyloučení, která hosté dokázali potrestat. „Byla to zbytečná vyloučení. I to moje na konci, kdy jsme je tlačili a mohl padnout i nějaký gól, tak jsme si zase šli sednout a náš tlak tím trošku povolil,“ přiznal po zápase útočník Miroslav Forman, který proti Vítkovicím vyrovnával na 2:2.

Duel na západě Čech bude pikantní pro sparťanského gólmana Matěje Machovského, který se poprvé v české extralize postaví proti celku, ve kterém strávil jako brankářská jednička čtyři sezony před svým druhým odchodem do zámoří. "Vděčím Plzni za to, že vůbec hraju profesionálně hokej, angažmá tam mě hodně hokejové posunulo," uvědomuje si. Ale nyní už hájí sparťanské barvy a má jasný cíl: "Doufám, že v Plzni urveme body!" 

Utkání v Plzni bude třetím v české extralize pro kouče Uweho Kruppa, v těsném sledu budou následovat další čtyři zápasy, tři doma a jeden venku. "Počínaje zápasem s Plzní nás čeká pět zápasů v deseti dnech, poté už budeme mít lepší představu, jak na tom jsme. Rozebírali jsme si zápas Plzně proti Liberci, mají dobrou obranu a rychlé útočníky. Musíme do zápasu jít na sto procent a správně naladění a soustředění," velí sparťanský kouč.


Plzeň v. Sparta řečí čísel:


Plzeň v přestávce prošla velkou obměnou

Západočeši po sezoně, kdy zvedli nad hlavu pohár pro vítěze základní části a dostali se do semifinále vyřazovacích bojů, přišli o mnoho zvučných jmen. Hned tři hráči odešli zkusit své štěstí za oceán, byl mezi nimi také brankář Miroslav Svoboda. Jelikož z Plzně odešel i Alexandr Hylák, bylo potřeba najít adekvátní náhradu do brankoviště. Škodovka přilákala ze Slavie Dominika Frodla, který se o místo dělí s Dmitrijem Milčakovem, který hrál rakouskou EBEL.

Kariéru na hřebík pověsili dva ostřílení borci -  Petr Kadlec a Ryan Hollweg. Z klubu odešli také střelci Jan Schleiss a Tomáš Mertl. S ohledem na takové ztráty bylo nutné posílit. Do Plzně tak přišel zkušený Václav Nedorost a Jiří Novotný, který ale nakonec zamířil do Švýcarska. Americkou kolonii drží při životě nově příchozí obránce Conor Allen, který má na kontě sedm startů v NHL. Nové složení indiánů zaznamenalo úspěch v prvním kole, kdy doma jasným výsledkem 4:0 porazili Liberec.

V následujícím zápase je však čekali obhájci titulu z posledních dvou let z Komety Brno a i přes dlouhý vzdor nakonec Plzeň neurvala ani bod. „Já si myslím, že jsme nepředvedli vůbec špatný výkon. Sice jsme prohráli, o to se to samozřejmě hodnotí hůře, ale makali jsme. Se Spartou musíme předvést minimálně stejný výkon a potěšit naše fanoušky vítězstvím,“ hodnotil zápas v Brně Roman Vráblík na klubovém webu.

LETNÍ ZMĚNY V KÁDRU PLZNĚ:

PŘÍCHODY ODCHODY
Dominik Frodl (B, Slavia Praha) Miroslav Svoboda (B, Nashville Predators)
Dmitrij Milčakov (B, Junosť Minsk) Alexandr Hylák (B, neznámo)
Roman Vráblík (O, České Budějovice) Michal Moravčík (O, Montreal Canadiens)
Conor Allen (O, Wolfsburg)
David Sklenička (O, Montreal Canadiens)
Václav Nedorost (Ú, České Budějovice) Petr Kadlec (O, konec kariéry)
Vojtěch Němec (Ú, Mladá Boleslav) Jan Schleiss (Ú, Vítkovice)
Jan Eberle (Ú, Olomouc) Tomáš Mertl (Ú, Kunlun)
Petr Straka (Ú, Jihlava) Tomáš Kubalík (Ú, Crimmitschau)
Jiří Novotný (Ú, Togliatti) Matěj Chalupa (Ú, Hradec Králové)

Ryan Hollweg (Ú, konec kariéry)

Tomáš Vracovský (Ú, Klatovy)


Pražané pětkrát v řadě s Plzní ztratili, ukončí sérii?

Uplynulou sezonu vzájemné zápasy Sparty a Plzně jasně ovládli Západočeši, kteří ze čtyř duelů vybojovali plný počet 12 bodů. Nicméně na ročníky předtím mohou sparťané vzpomínat v dobrém. Sezonu 2016/2017 vyhráli tři ze čtyř duelů, z toho až ten v závěrečném v 52. kole ztratili. Právě od té doby se Pražanům nepodařilo oslavit vítězství proti Škodovce.

Nicméně ročník 2015/2016 byl ještě o něco úspěšnější. Během základní části hokejisté z hlavního města opět třikrát vyhráli. Navíc na Plzeň narazili také v play off, do kterého sice vstoupili porážkou na domácím ledě 3:7, nicméně nakonec celou sérii ovládli a probojovali se až do finále.


Sestavy z posledního utkání

HC Škoda Plzeň: Milčakov – J. Kindl, Čerešňák, Allen, Kaňák, Pulpán, Vráblík – Nedorost, Novotný, Gulaš – Stach, Kratěna, Indrák – D. Kindl, Kracík, Němec – Straka, Kodýtek, Eberle – Preisinger.

HC Sparta Praha: Machovský – Blain, Kalina, Pavelka, Košťálek, Piskáček, Gregorc, Delisle – Smejkal, Sill, Černoch – Říčka, Vrána, Jarůšek – Pšenička, Pech, Forman – Buchtele, Klimek, Kudrna.
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila