15. 10. 2018 Martina Nová

Sledge hokejistům se daří, porazili mistra

​V minulých letech byly útočištěm sparťanských sledge hokejistů Neratovice, pro aktuální ročník se už ale představují na pražském kluzišti. Jejich domovem je nově otevřená hala Škoda Icerink ve Strašnicích. Tam už odehráli svůj úvodní zápas probíhající sezony a přineslo jim to štěstí v podobě vítězství a dvou bodů. Jak si dále vedou sledge hokejisté v lize, co je čeká v nejbližší době a jak je zatím spokojený kapitán Jiří Krupička, se dočtete v následujících řádcích.

Nový ročník Sparta odstartovala 22. září už na domácím pražském ledě, kdy hostila Kohouty z Olomouce. Ti v předešlém roce skončili celkově čtvrtí za třetími sparťany. První třetinu ovládli domácí, kteří svou převahu přetavili v úvodní branku. Nicméně po pauze se karty na ledě obrátily a za delší konec tahali hosté, kterým se povedlo vyrovnat. Ve třetím dějství žádný gól nepadl, a tak o druhém bodu pro vítěze rozhodly nájezdy. V těch Olomoucké vynuloval brankář Vápenka, naopak na sparťanské straně uspěli dva nájezdníci po sobě, vítěznou trefu si zapsal Zdeněk Krupička.

K dalšímu zápasu odcestovali Pražané na Moravu. Čekal na ně v řadě čtyřnásobný obhájce titulu ze Zlína. Sparťané měli znovu skvělý vstup do zápasu, opět šli jako první do vedení. Ani ve druhé třetině nezaostávali, přesto se Zlínu povedlo srovnat. Jenže Moravané neměli svůj den a Sparta je přehrávala, měla více ze hry a ve třetí části rozhodla o svém tříbodovém vítězství  dvěma brankami - vítězství 3:1. Poprvé od listopadu 2014 Zlínští prohráli na domácí půdě a shodou okolností to byli právě Pražané, kteří je tehdy dokázali porazit.

K dalšímu utkání se sledge hokejisté Sparty ze Zlína přesunuli směrem severovýchod do loni celkově páté Studénky. Pražané si na úvod duelu zahráli oslabení, nicméně rychle po jeho konci otevřeli skóre. Jenže jako v utkání proti Olomouci sparťané ve druhém dějství ztráceli, oproti tomu domácí Studénka měla navrch. Vyrovnávací branky se dočkala až po startu třetí třetiny v přečíslení. Zápas dospěl do samostatných nájezdů, kde se Spartě nepovedlo překonat domácího gólmana, naopak Vápenka dvakrát kapituloval. Nicméně tým z hlavního města si i ve třetím zápase zapsal bodový zisk.


Povedený start: Výsledkově jsme předčili očekávání, těší kapitána

Jak jste zatím v týmu spokojení s dosavadními výkony a výsledky? Pokaždé jste dokázali bodovat, jen jednou jste prohráli a dokonce jste porazili několikanásobné obhájce titulu…
S výkonem týmu jsem prozatím velmi spokojen. Bohužel je tu dost individualit, se kterými spokojený být nemůžu, ale doufám, že i oni půjdou s výkonem nahoru. Nicméně jako celek prozatím převládá spokojenost. Výsledkově jsme předčili očekávání, především díky výsledku ze Zlína a i bodu ze Studénky. Tento výjezd je vždy náročný a body z něj jsou opravdu cenným zbožím. Všichni v těchto zápasech bojovali a po právu si zaslouží pochvalu.

Zápasy s pardubickými Mustangy jsou velmi náročné. Navíc bychom potřebovali eliminovat jejich fanouškovskou základnu, která jim vytváří domácí prostředí na cizích stadionech. Za každou nohu, berli nebo kolečko, co nás přijde podpořit, budeme vděčni.
kapitán Jiří Krupička o příštím domácím duelu

Aktuální sezonu je vaším domovem nová hala ve Strašnicích, která byla dokonce oceněna jako stavba roku. Jak jste se tam zabydleli? Jak se vám nové prostředí líbí?
Vidíte, to jsem ani nevěděl. Ale zaslouží si to. Hala je opravdu krásná, moderní a hlavně bezbariérová. Pro nás je to výborná změna. Hlavně logisticky je to pro většinu z týmu o hodně lepší. Navíc doufám v to, že se nám podaří vybudovat větší fanouškovskou základnu. Když už jsme "doma".

Po úvodním zápase na domácím ledě máte čtyři duely venku, dva už máte odehrané. Jak je náročné zejména to cestování? 
Cestování je nejnáročnější na Moravu, je to dlouhá a náročná cesta. Navíc hned po příjezdu hrát se čtyřnásobným mistrem je docela fuška. Ale zvládlo se to. Ještě nás sice čeká Olomouc, ale to už není takový dlouhý trip.

Je něco, na čem potřebujete speciálně zapracovat? 
Aktuálně fyzická kondice nás v některých momentech zápasu dost trápí. A pak některé "individuality", jak jsem říkal, tam je to ale komplexnější.

Další zápas odehrajete v Karlových Varech a den poté v Litvínově. Co od utkání očekáváte?
S Karlovými Vary nás čeká určitě náročný zápas. I když výsledky zatím nemají nikterak oslnivé, to pro nás ale nic neznamená. Pořád mají dost kvalitních hráčů, se kterými to jsou vždy dost vypjaté zápasy. Navíc na Spartu se umějí řádně namotivovat. Litvínov bude papírově o dost slabším soupeřem, ale tam v podstatě nikdy nevíte, proti komu budete hrát. My jsme schopni přehrát Zlín, a pak se trápit s o hodně slabšími soupeři. Ale uvidíme, jak se bude zápas vyvíjet. Je tu šance pro slabší hráče, tak doufám, že když bude příležitost, využijí ji.

6
Sparťané ve třech odehraných zápasech vybojovali šest bodů, pokaždé bodovali a jsou třetí v tabulce.

Nejbližší domácí zápas vás čeká proti Pardubicím, co od zápasu očekáváte?
Bohužel doma hrajeme až 17. listopadu, ale s velmi zajímavým soupeřem a podle mě s adeptem na titul. Zápasy s pardubickými Mustangy jsou vždy velmi náročné, takže bude k vidění podle všeho atraktivní zápas. Navíc bychom potřebovali eliminovat jejich fanouškovskou základnu, která jim vytváří občas i domácí prostředí na cizích stadionech. Takže za každou nohu, berli nebo kolečko, co nás přijde podpořit, budeme vděčni.


Doma opět v Praze

Novým domovem sparťanských sledge hokejistů je pro sezonu 2018/2019 nový zimní stadion na Praze 10 – Škoda Icerink. Teprve během uplynulé zimy byl otevřen, ale už nyní je hala v maximálním provozu. Svůj domov tam má krasobruslařská škola Tomáše Vernera, během letní přípravy tam trénovali extraligoví Bílí Tygři i áčko Sparty, utkání tam odehrály celky KHL Jekatěrinburg a Vladivostok, icerink se dokonce objevil v jednom dílu české kriminálky. Úspěchy nesklízí jen na sportovním poli, ale i po architektonické stránce. Škoda Icerink byl vyhlášen Stavbou roku 2018, kromě krásného zázemí, který nabízí dvě hrací plochy bez tribun a moderní tělocvičnu a posilovnu, je také velmi elegantně zakomponován do okolní zástavby s minimalistickým stylem, který zejména za tmy nabízí i zajímavou světelnou podívanou.


Sparťané vyhlášeni týmem víkendu

Díky vítězstvím 2:1 po samostatných nájezdech doma proti Olomouci, 3:1 ve Zlíně a jednomu bodu z porážky ve Studénce 1:2sn obsazují sparťané třetí místo v tabulce základní části České para hokejové ligy se šesti body. Před nimi jsou jen Zlín a Studénka s devíti body, obě mužstva však mají zápas k dobru. Pražané byli navíc vyhlášeni Českou para hokejovou asociací nejlepším týmem druhého víkendu díky bohatému bodovému zisku a přerušení čtyřleté zlínské domácí neporazitelnosti.

Sparta má v nejbližší době na programu ještě dvojici venkovních duelů, poslední říjnový víkend se představí na ledech Karlových Varů a Litvínova. Domácímu publiku se představí na výročí Sametové revoluce 17. listopadu, od 16.30 hodin hostí Mustangy z Pardubic, kteří byli v uplynulé sezoně druzí, když ve finálovém duelu prohráli se Zlínem. V aktuálním ročníku po základní části je na programu tradiční play off, které se v sezoně 2017/2018 z důvodu paralympiády nehrálo. V ročníku 2018/2019 hraje ligu sedm celků, oproti předešlým dvěma sezonám se jí neúčastní tým z Českých Budějovic.

Utkání Sparty v České para hokejové lize 2018/19

  • so 22. 9. HC Sparta Praha sledge hokej - SOHO Olomoučtí Kohouti 2:1sn
  • so 6. 10. SHK LAPP Zlín  - HC Sparta Praha sledge hokej 1:3
  • ne 7. 10. HC KES Studénka - HC Sparta Praha sledge hokej 2:1sn
  • so 27. 10. SKV Sharks Karlovy Vary - HC Sparta Praha sledge hokej
  • ne 28. 10. HC Sledge hokej Litvínov - HC Sparta Praha sledge hokej
  • so 17. 11. HC Sparta Praha sledge hokej - SHK Mustangové AUTO IN
  • ne 18. 11. SHK Mustangové AUTO IN - HC Sparta Praha sledge hokej
  • so 8. 12. SHK Mustangové AUTO IN - HC Sparta Praha sledge hokej
  • ne 9. 12. HC Sparta Praha sledge hokej - HC KES Studénka
  • so 5. 1. SOHO Olomoučtí Kohouti - HC Sparta Praha sledge hokej
  • so 2. 2. HC Sparta Praha sledge hokej - SKV Sharks Karlovy Vary
  • ne 3. 2. HC Sparta Praha sledge hokej - HC Sledge hokej Litvínov


FOTO: Jaroslav Kvapil (SHK LAPP Zlín)

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek