13. 5. 2020 Marek Táborský

​Horák: Tento tým má na úspěch!

Do extraligy se vrací po jedenácti letech, ve Spartě si přesto nepřipadá cizí. „Jako kdybych se vracel domů,“ říká v rozhovoru útočník Roman Horák mladší, nejnovější posila, která by moc ráda navázala na úspěšná léta svého tatínka v nejslavnějším extraligovém klubu.

Po jedenácti letech, které jsi strávil mimo jiné v NHL, KHL a naposledy švédské lize, se vracíš do České republiky. Co byl hlavní důvod?
Hrát za Spartu je pro každého hráče čest. Je to klub s obrovskou tradicí, ohromně podporovaný fanoušky. Navíc cítím, že se ve Spartě vybudoval opravdu výborný tým. Věřím tomu, že se tady dá udělat velký úspěch. Moc se těším, až si obleču sparťanský dres a budu moct důvěru splatit na ledě.

Sparta o tebe stála už dříve, proč to vyšlo až nyní?
Ještě mi běžela smlouva, chtěl jsem ji dodržet. Budu se opakovat, ale přesvědčilo mě složení týmu i nové vedení, s nímž bylo skvělé jednání. Přicházím s velkým očekáváním, na druhou stranu jdu trochu do neznáma, českou ligu jsem hrál naposledy ještě jako náctiletý. Bude to pro mě něco nového.

Ve Spartě působí trenérské duo Miloslav Hořava a Josef Jandač. Pod druhým jmenovaným jsi debutoval v lize, na mistrovství světa i olympiádě. Hrál v tvém rozhodnutí také nějakou roli?
Také jsme si spolu volali. Bylo to pro mě další plus, dobře se známe. Pamatuji si, jak jsem pod ním začínal v Českých Budějovicích, ač to byl myslím jediný zápas. Moc se těším na spolupráci s oběma trenéry.

Přicházíš do Sparty, která byla v minulosti spjatá i se jménem tvého tatínka. Strávil zde čtyři sezony, stal se tady nejproduktivnějším hráčem soutěže. Měl jsi to v hlavě?
Otázku na tátu jsem samozřejmě čekal, dobře vím, že tady hrával vynikající hokej. I kdybych se dostal na dostřel toho, co tady předvedl v sezoně 1996/1997, tak bych byl maximálně šťastný. Nasbíral 73 bodů, což je v dnešní době opravdu těžké nasbírat…

Navíc je to klubový rekord.
Tím spíš! Navázat na to by bylo krásné. Hokej se ale změnil, je to obrovské číslo. Nechci si dávat nějaké cíle, na kolik bodů chci dosáhnout, ale rozhodně bych rád pokračoval v jeho úspěšném odkazu.

Když hrával za Spartu, bylo ti pět až deset let. Chodíval ses dívat na hokej na Spartu?
Ano, pamatuji si, jak jsme chodili na zápasy s mamkou. Mohl jsem tehdy i do šatny, stále tu hodně lidí znám. V kabině jsem se potkal s Kubou Zelenkou, který dělá ve Spartě vedoucího mužstva. Vyrůstal jsem s ním ve Stodůlkách, bylo moc fajn se po těch letech opět potkat. Připadám si, jako kdybych se vracel domů. Moc se na angažmá ve Spartě těším.

Na olympijských hrách v Jižní Koreji jsi hrál v lajně s Michalem Řepíkem. Mluvili jste spolu před tvým přestupem?
Samozřejmě! (smích) Řepa mi hodně psal i volal. Rozhodl jsem se ale hlavně kvůli sobě. Věřím týmu, který se tady dal dohromady, věřím sparťanským trenérům, věřím sparťanskému vedení. Jsem přesvědčený o tom, že hrát ve Spartě bude super po všech stránkách.

Co ti daly poslední dvě sezony ve švédském Växjö?
Hlavně další pohled na hokej. Ve Švédsku se hodně bruslí, napadá, je to hodně těžká liga, možná složitější než Kontinentální liga. Byl jsem tam moc spokojený.

Předtím jsi strávil čtyři sezony ve Viťazu Podolsk, kde jsi byl určitou dobu i kapitánem. Tím se ve čtyřiadvaceti letech může pyšnit málokterý Čech, ne?
Nebylo to na celou sezonu, jen na pár zápasů, když tehdejší kapitán nemohl hrát. V tu dobu se mi dařilo, tým jsem v tu chvíli trochu táhl, ale nepřikládal bych tomu větší pozornost.

Cítíš tedy, že máš v sobě i nějaké vůdcovské schopnosti?
Něco už jsem sice odehrál, mám určité zkušenosti, ale v kabině jsem spíš tišší typ. Když jde do tuhého, samozřejmě se ozvu, ale nemám potřebu být slyšet za každou cenu.

Ještě před Ruskem sis ozkoušel zámořský hokej, máš za sebou 84 zápasů v NHL. Živíš v sobě dále sen vrátit se do této soutěže?
To už je pro mě asi uzavřená záležitost. Nevím, co by se muselo stát, aby o mě měli opět zájem. Muselo by to pro mě mít navíc hlavu a patu, je mi osmadvacet. Trend je dávat šanci hlavně mladším hráčům. Každopádně na to moc rád vzpomínám, jediná škoda je, že jsem v NHL nevydržel delší dobu.

Budeš se nyní připravovat s týmem, nebo individuálně?
Individuálně, v Českých Budějovicích, kde mám kondičního trenéra a domluvený led. Jsem na tento způsob zvyklý přes deset let. Vrátím se v půlce července, kdy mě budou čekat téměř další dva měsíce, které strávím se zbytkem týmu.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek