4. 6. 2020 Daniel Ryl

Lukko Rauma: silný klub se sparťanskou stopou

AKTUALIZOVÁNO 8. 9. | V úvodním kole Champions Hockey League narazí sparťané na finské Lukko Rauma. Ambiciózní a mladé mužstvo ze západního pobřeží Finska bude chtít napodobit úspěšné tažení ze sezony 2015/2016, kdy vypadlo až v semifinále. Druhý nejlepší tým uplynulé sezony Liigy má navíc s naším klubem společného více, než by se na první pohled mohlo zdát.

Naši hokejisté měli původně začít dvojzápas doma, ale vinou posunu soutěže a změnou formátu (více čtěte ZDE>>>) odehrají obě utkání v Raumě, ležící na západním pobřeží Finska. Ve městě se 40 tisíci obyvateli je místní Lukko nejvýznamnějším kulturním vyžitím. Fanoušci však při výjezdu ocení také hezkou dřevěnou architekturu starého města, která patří do seznamu světového dědictví UNESCO.

Vizitka Lukko Rauma

  • Rok založení: 1936
  • Umístění 19/20: 2. místo
  • Úspěchy: mistr ligy (1963), stříbro (3x) a bronz (6x)
  • Aréna: Äijänsuo Arena (5 400 diváků)

Modro-žlutí jsou chloubou města už od svého založení v roce 1936. I přes vysoké ambice má klub ve sbírce jediný titul, a to z roku 1963. Celek z Raumy patřil ke špičce zejména v 60. letech, kdy kromě titulu skončil dvakrát druhý a dvakrát třetí. V uplynulé sezoně měl ale slušně našlápnuto k dalšímu úspěchu, když v 59 zápasech základní části nasbíral 108 bodů, což mu zajistilo druhou příčku za suverénním Kärpätem Oulu.

Svěřence Miloslava Hořavy a Josefa Jandače čeká svižný a nebezpečný soupeř, protože 190 gólů už žádný jiný tým nevstřelil. Výborná je také defenziva, které patří se 121 inkasovanými góly druhá příčka. V uplynulé sezoně k tomu přispěli také čeští obránci David Němeček a Lukáš Klok, ale po jejich odchodu už jsou v kádru jen dva slovenští útočníci Kristián Pospíšil a Pavol Skalický.

Zajímavosti o soupeři: legenda Sparty i známý kouč

Trenér Pekka Virta Spartu dobře zná. V roce 2014 totiž trénoval KalPu Kuopio, se kterou se náš tým utkal v základní skupině Ligy mistrů. Sparťané si z Finska odvezli vítězství 5:4 po samostatných nájezdech, zatímco doma padli těsně 2:3.

Slovenský obr v malém městě. Obránce Milan Jurčina se během své kariéry objevil také v Raumě, za kterou dokončil sezonu 2012/2013 a včetně play-off odehrál 26 zápasů s bilancí šesti gólů a osmi asistencí. „Přijali mě velice hezky, klub funguje tak, jak by měl. Mají vynikající fanoušky, kteří umí udělat pěknou atmosféru. Stadion je sice maličký, ale pěkný a útulný, navíc vždy zaplněný,“ vzpomíná v rozhovoru sparťanský obránce.

Sparťanská stopa v Raumě. Českých hokejistů se v Raumě objevilo už 21, ale mezi ty nejúspěšnější patří dva exsparťané. V letech 1991 až 1993 zde působil brankář Petr Bříza, zatímco útočník Josef Straka se do Finska vydal po titulu se Spartou v roce 2006. Pro Lukko byl český útočník trefou do černého, protože patřil mezi hvězdy celé soutěže- Lídr Raumy nasbíral v průměru přes bod na zápas a v ligovém bodování skončil o jediný bod druhý.

Tomášek: Mladý a ofenzivní tým, těžký soupeř

Útočník DAVID TOMÁŠEK zná našeho prvního soupeře v Champions Hockey League nejlépe z celého týmu. Proti Raumě totiž odehrál jeden z posledních zápasů ve Finsku a vloni na jaře s ním jeho JYP vypadl v předkole play-off. „Měli vždycky mladý a ofenzivní tým. Nečeká nás nic lehkého,“ přiznává před prvními souboji.

Výsledky uplynulé sezony naznačují, že Lukko patří k finské špičce, je to tak?
Možná trošku obměnili tým, ale když jsem ve Finsku hrával, byla Rauma jedním z nejsilnějších mužstev. Klub navíc patří k finančně silnějším mužstvům ligy. Město už je horší. V okolí nic moc není, takže tam pojedeme odehrát zápas, pokusit se vyhrát a pojedeme domů. (usmívá se)

4
David Tomášek prožil proti Raumě bodově nejpovedenější zápas ve finské lize. V říjnu 2018 pomohl Jÿväskyle k výhře 7:2 gólem a třemi asistencemi!

V kádru jsou převážně Finové a jen dva hráči starší třiceti let. Sází Rauma na domácí a mladé hokejisty?
Co si pamatuji, tak v týmu vždycky nějaké cizince měli. Raumu táhl hlavně Kanaďan Danforth, který vyhrál kanadské bodování celé ligy, ale po ukončení sezony odešel do KHL. K tomu měli pár mladých draftovaných kluků, ale podrobnější přehled o přestupech nemám. Určitě nějaké cizince mít budou, do startu sezony je ještě hodně času.

Těšíš se na návrat do Finska?
Těším, protože Liga mistrů mě vždycky bavila. Je zajímavé porovnat síly s různými týmy z různých evropských lig. Každý chce hrát co nejvíce zápasů, které jsou zároveň prestižní.

Čeká nás nový vyřazovací formát. Líbí se ti?
Beru to tak, jak to je. Moc jsem si o tom nečetl, ale kvůli koronaviru se změnila spousta věcí. Upřímně je mi to docela jedno. Důležité je, abychom byli dobře připraveni a společně s fanoušky si užili co nejvíce vítězství, protože chceme v Lize mistrů uspět!

KOMPLETNÍ LOS 1. KOLA CHAMPIONS HOCKEY LEAGUE:

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek