6. 7. 2020 Petr Pavlík

Kudrna: Kabina mi chybí, těším se zpátky

Ve Spartě se už cítí jako doma, vždyť v našem klubu načne už šestou sezonu! Útočník ANDREJ KUDRNA strávil tradičně suchou přípravu doma na Slovensku, kde se pečlivě připravoval na své další pokračování v dresu Sparty. „Atmosféra v týmu a nálada v kabině chybí každému, kdo trénuje individuálně,“ přiznává.

Trénink na Slovensku? Domů přijeli i další kluci

Letošní suchou přípravu jsi absolvoval individuálně doma na Slovensku. Jak dlouho se připravuješ sám?
Přesně nevím, ale v podstatě už několik sezon. Během té doby jsem si našel svůj režim, který mi vyhovuje. Ze začátku to byla pro mě novinka, ale postupem času jsem si zvykl. Letos nám sezona skončila brzo, příprava byla trochu specifická, ale jinak všechno proběhlo v pohodě. Trénoval jsem podle možností. Měl jsem hodně času, abych načerpal síly na novou sezonu. Věřím, že budu dobře připravený.

Vizitka Andreje Kudrny:

  • Věk: 28 let
  • Post: útočník
  • Úspěchy se Spartou:
  • 1x stříbro v TELH (2015/2016)
  • 1x vicemistr CHL (2016/2017)

Nechyběl ti během tréninků sparťanský kolektiv?
Samozřejmě chyběl. Určitě se lépe trénuje s hráči, když jsme v kolektivu a všichni pohromadě. Přeci jenom atmosféra v týmu a nálada v kabině chybí každému, kdo trénuje individuálně. Na druhou stranu jsem v létě nebyl v tréninku úplně sám. Někteří kluci přijeli trénovat domů na Slovensko, takže jsme utvořili menší skupinky a připravovali se společně. Musím ale přiznat, že příprava s týmem je možná o něco rychlejší.

Jak často jsi se spoluhráči v kontaktu?
Hodně jsme se bavili hlavně na začátku letní přípravy, kdy jsem se jich ptal, jak se cítí a jestli se už pomalu začali připravovat na novou sezonu. Zajímalo mě, jaká mají omezení, zda vše zvládají a tréninky jim fungují na sto procent. S trenéry jsem také několikrát komunikoval, vzájemná vazba mezi mnou a sportovním vedením je. Jsem rád, že nevypadnu z kontaktu a můžu být alespoň tímto způsobem ve spojení s týmem.

Čeština a slovenština jsou podobné jazyky. Měl jsi někdy problém porozumět svým parťákům?
Myslím, že ani ne. Problém s komunikací, ať už se spoluhráči, nebo trenéry nemám. Na Spartě jsem strávil pět sezon, troufám si říct, že význam většiny českých slovíček už znám. Naopak někteří kluci mají občas problém si přeložit některá slovíčka ze slovenštiny do češtiny. Musí se někdy hodně snažit, ale celkově naše komunikace v kabině probíhá v pohodě. Český a náš slovenský jazyk si je vzájemně natolik podobný, že žádný velký rozdíl v tom není.

Oproti minulým sezonám bylo na letošní přípravu o poznání více času, zaměřil jsem se na všechny věci od kondice až po výbušnost.
Andrej Kudrna o letošní přípravě na suchu

Podařilo se ti nabrat kondici na novou sezonu?
Věřím, že ano. Kvůli předčasnému ukončení sezony jsem měl na všechno více času. Snažil jsem se dobře potrénovat. Každý hokejista věří, že se mu práce v letní přípravě během sezony vrátí. Příští sezonu máme našlapanou, přeju si, aby se nám dařilo vyhrávat duely nejen v extralize, ale i na ostatních frontách. Snad budeme hrát hodně zápasů, měla by to pro nás být výhoda. Nová sezona bude zajímá, věřím, že se celému týmu bude dařit.

Omezovalo tě v průběhu suché přípravy nějaké zranění?
Musím zaklepat, jelikož žádné zranění jsem v létě neprodělal. Všechna cvičení jsem mohl absolvovat bez problémů na sto procent. Omezovala mě maximálně bezpečnostní opatření. Po zdravotní stránce jsem se cítil výborně, žádná omezení jsem neměl. Soustředil jsem se tedy hlavně na svou letní přípravu, která sice není oblíbená, ale k tomu, aby byl hráč na sezonu připravený, musí pořádně trénovat.

Příprava byla dlouhá, se spoluhráči jsem byl v kontaktu

Jak moc bylo náročné trénovat ve velkých vedrech?
Je pravda, že v poslední době bylo u nás na Slovensku velké teplo. Tréninky jsou náročnější, ale většina zařízení, kde jsme trénovali, je klimatizovaných. Navíc jsme si byli také zabruslit na ledové ploše, kde s vysokými teplotami nebyl problém. Jsem rád, že je u nás delší dobu hezké počasí, než aby pořád jen pršelo. Trénink je poté zábavnější a všichni se na něj těší daleko víc.

Máš svého kondičního trenéra?
Ano. Připravuji se pod vedením dvou trenérů, jeden z nich se mi věnuje také v posilovně, kam chodím rád. Trávím čas také ve skupince hráčů, takže nejsem na všechno úplně sám. Musím říct, že všeobecně příprava byla dost dlouhá. Letos oproti minulým sezonám bylo o poznání více času zaměřit se na všechny věci od kondice až po výbušnost. Na každou oblast tréninků byla vyhrazena část letní přípravy.

+16
Útočník Andrej Kudrna nastřádal v minulé sezoně hned šestnáct plusových bodů a byl v této statistice druhým nejlepším sparťanem!

Trávíš hodně času v posilovně?
Ze začátku přípravy jsme měli na Slovensku velká omezení, dokonce jsem si u sebe doma v garáži vybudoval takovou menší posilovnu, abych se mohl připravovat průběžně a nemusel poté dohánět nějakou ztrátu. V okamžiku, kdy se opatření trochu uvolnila a začala se pomalu otevírat sportovní centra, zašel jsem si do normální posilovny, která je pro mě určitě zábavnější než například běhání. Cvičení v posilovně mě hodně baví.

Co tě během letní přípravy vyloženě nebaví?
Posilovna nebo kratší běhy mi nedělají problém, nemusím moc delší vytrvalostní běhy, které nejsou příliš oblíbené, ale na druhou stranu jsou také velmi důležité. Každý ví, že i náročnější tréninky k přípravě patří, a že je třeba se s tím popasovat. Hráč musí absolvovat letní přípravu bez rozdílu, jestli ho baví více či méně. Myslím si, že každý k tréninkům přistupuje zodpovědně a snaží se na sobě co nejvíce pracovat, aby byl připravený.

Těšíš se, až se připojíš zpět ke spoluhráčům na ledě?
Určitě ano. Suchá příprava vrcholí a směřuje právě k tréninkům na ledě. Letošní pauza byla dostatečně dlouhá na to, aby se mohlo pořádně potrénovat. Myslím si, že nadšení a chuť do hokeje bude u každého v týmu hodně velké. Osobně se už nemůžu dočkat, až se vrátím zpět na Spartu mezi kluky do naší kabiny, protože partu máme skvělou. Přiznávám, že čekání je už dlouhé, ale zase o to víc se poté budeme těšit, až všechno začne.

119
Tolik bodů zaznamenal během svého působení ve Spartě útočník Andrej Kudrna.

Jsi rád, že nejsi v týmu jediným slovenským hráčem?
Od začátku, kdy jsem přišel do Sparty, byli v týmu další Slováci. Je super, že nejsem jediný, kdo obléká sparťanský dres, ale na druhou stranu nehraju v týmu prvním rokem, mezi všemi hráči se cítím výborně, nálada je vynikající. Neřeším, jestli je v kabině slovenských hokejistů málo nebo hodně. Všichni se bavíme společně, fungujeme jako tým. Ve Spartě se cítím skvěle, mám tu druhý domov.

Do příští sezony máme velkou motivaci, chtěli bychom si zopakovat finále a znovu zažít týmový úspěch.
Andrej Kudrna o motivaci do nové sezony

Vyhovuje ti herní systém sparťanského klubu?
Je pravda, že jsem během svého angažmá na Spartě vyzkoušel snad všechny pozice ve všech formacích. Herní systémy se lišily podle trenérů, kteří se v závěru minulé sezony vyměnili. Hra mi obecně vyhovuje, snažím se od trenérů plnit pokyny, být přizpůsobivý a hrát to, co po mně vyžadují. V tomto směru je to pro mě natolik velká zkušenost, že jsem dostal šanci si zahrát v různých situacích. Snažím se být všestranný a co nejvíc pomáhat týmu.

Zápas Open Air byl velký, chceme zažít úspěch

Ve Spartě odstartuješ svou šestou sezonu. Co bylo tvým největším zážitkem?
Jeden z největších bylo určitě finále s Libercem. Sérii jsme si tenkrát užívali, jen škoda, že jsme nakonec nevyhráli titul. Bylo super, že jsem hned v první sezoně za Spartu mohl hrát finále. Všichni na tento zážitek vzpomínáme. Určitě bychom si finále znovu rádi zahráli, minulou sezonu jsme se k tomu bohužel nedostali. O to větší motivaci budeme mít do příštího ročníku, abychom mohli znovu zažít týmový úspěch.

Problém s komunikací, ať už se spoluhráči, nebo trenéry nemám. Význam většiny českých slovíček už znám.
Andrej Kudrna o komunikaci ve Spartě

Jak sis užil utkání pod širým nebem v Drážďanech?
To byla další velká věc, na kterou nikdy nezapomenu. Před čtyřmi lety jsme zažili Open Air v Brně, ale v Drážďanech byla uspořádaná akce mnohem větší. Lidí, kteří se na nás přišli podívat, včetně našich fanoušků, bylo hodně. Navíc to byla příjemná změna během sezony, velký zážitek. Měli jsme možnost být součástí dvou utkání pod širým nebem, obojí bylo super. Věřím, že si někdy v budoucnu Open Air znovu zahrajeme, jelikož pro fanoušky, hráče a další lidi z klubu jsou takové akce skvělé. Přeju si, ať jich je co nejvíc.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek