19. 10. 2020 Petr Pavlík

Nové mládežnické trio: Sparta je výzva!

Nestává se příliš často, aby hned tři hráči naráz přišli z jednoho klubu. Nové sparťanské trio ve složení ANDREJ FÁBRY, CYRIL VALACH a VOJTĚCH PORT v létě přestoupilo z Jihlavy do sparťanského dorostu, ve kterém už každý zmiňovaný stihl zaznamenat svůj první kanadský bod. „Ve Spartě jsme moc spokojení, důvěra od vedení klubu nás moc potěšila,“ shodují se sparťané.

Ve Spartě jsme všichni moc spokojení

Jak se cítíte být součástí našeho velkoklubu?
Andrej Fábry: Ve Spartě jsem moc spokojený. Cítím na sobě velkou zodpovědnost, jelikož Sparta je jeden z nejslavnějších hokejových klubů na světě. Myslím si, že dostávám od trenérů velkou důvěru, za kterou jsem jim moc vděčný. Vždycky chci ukázat vše, co umím. Když hrajeme zápas, maximálně se soustředím a ostatní věci se naopak snažím vytěsnit. Teprve pak můžu předvést svůj nejlepší výkon.
Cyril Valach: Ve Spartě se mi hraje skvěle. Jsem velice rád, že tu můžu být a pomáhat týmu v cestě za vítězstvími. Každý v našem týmu má určitou roli, kterou by měl plnit. Snažím se dělat všechno pro to, abych tu svou zvládl co nejlépe.
Vojtěch Port: I mně se hraje ve Spartě velmi dobře. Je to něco nového, jsem zde moc spokojený. Snažím se hrát s čistou hlavou.

Jaké jste měli první dojmy z přestupu do Sparty?
Cyril Valach: Úplně první pocity z nového angažmá byly jedině pozitivní. Všichni kolem klubu nám poradili.
Vojtěch Port: Pocity byly ze začátku super, vše funguje na sto procent. Kluci i trenéři mi hodně pomohli.
Andrej Fábry: Od začátku ve Spartě se cítím skvěle. Kluci mě ihned vzali mezi sebe, je vidět, že tu máme výbornou partu. Se všemi spoluhráči v kabině jsem si sedl perfektně. Pokud budeme makat jako tým celou sezonu a bude se hrát, naše šance na úspěch budou velké.

Přestup jsme doma hodně probírali.
Cyril Valach o Spartě

V čem vidíte největší rozdíl mezi Spartou a Jihlavou?
Vojtěch Port: Jsem tu zatím velmi krátce, rozdíly bych asi nezmiňoval. Každopádně chci Dukle za všechno moc poděkovat. Teď je přede mnou další nová výzva.
Andrej Fábry: Největší rozdíl je podle mě v konkurenci a přístupu hráčů v tréninku. Všichni kluci od nás si ještě sami přidávají, což jsem v Jihlavě moc nevídal. Myslím si, že máme i o něco lepší zázemí. Nicméně chtěl bych Jihlavě moc poděkovat za to, že mi dala šanci a mohl jsem být součástí jejího týmu. Sparta je pro mě nová výzva.
Cyril Valach: Nějaké rozdíly by se určitě našly. V Jihlavě to bylo moc fajn, ale myslím si, že ve Spartě máme větší šanci se někam posunout. Trenéři se o nás starají perfektně, tréninky jsou dobře postavené.

Z Jihlavy jste přišli společně, nebo vás Sparta kontaktovala zvlášť?
Andrej Fábry: Každý z nás se rozhodoval sám, tudíž jsem moc rád, že tady jsou i další moji bývalí spoluhráči z Jihlavy. Nyní už jsme všichni sparťané, neberu to tak, že se s nimi bavím víc, protože je znám delší dobu. I naši ostatní kluci v kabině jsou skvělí. Jsme jeden tým.
Cyril Valach: Jak říkal Andy, nebylo to naše společné rozhodnutí, ale jsem rád, že tu kluci mohou být se mnou.
Vojtěch Port: Rozhodl jsem se sám z vlastní vůle, ale to, že tady budou i další kluci z Jihlavy, jsem nevěděl.

Port: Rodina mě v mém rozhodnutí podpořila

Prozradíte, koho z vás Sparta oslovila jako prvního?
Andrej Fábry: Sparta mě kontaktovala už o něco dříve. V prosinci minulého roku jsem se byl ukázat na dvou trénincích. Trenéři mi řekli, že o mě mají zájem. Dlouho jsem o nabídce přemýšlel, a nakonec na ni kývnul. Jsem rád, že tu mohu být. Rozhodnutí bylo jednoznačně správné.
Cyril Valach: Myslím si, že Sparta prvního oslovila právě Andyho.

Kdo ze Sparty s vámi o přestupu jednal?
Vojtěch Port: Manažer mládeže pan Šrek. U jednání byli ještě moji rodiče a můj agent pan Podlešák.
Cyril Valach: Do Sparty jsem přestoupil s tím, že zatím tu budu na hostování a do budoucna se uvidí, jak se situace vyvine.

5
Tolik kanadských bodů si stihl připsat na své konto útočník Andrej Fábry v dresu Sparty.

Andrej Fábry: Prvně mě oslovil sportovní ředitel Petr Ton, který měl zájem už delší dobu. Celý přestup se posléze řešil s mým agentem panem Ančičkou. Všechno probíhalo perfektně.

Radili vám s přestupem vaši kamarádi či rodinní příslušníci?
Cyril Valach: Doma jsme to hodně probírali, protože s případným přestupem souviselo hodně věcí, například škola či ubytování.
Vojtěch Port: Rodina mě v mém rozhodnutí podpořila. Věřím, že jsem si vybral správně.
Andrej Fábry: Nějaké rady jsem dostával od babičky nebo dědy. Samozřejmě i kamarádi mi hodně radili, i když ti většinou chtěli, abych zůstal v Jihlavě. (usměje se) Finální rozhodnutí bylo však pouze na mně. Nyní můžu říct, že jsem se rozhodl správně.

Fábry: Život v Praze mě baví

Studujete v Praze? Jste spokojení?
Andrej Fábry: Ano. Navštěvuji školu Art Econ, která mi dává uvolnění na tréninky i zápasy. Je to super především v tom, že si nemusím tolik hlídat absenci, jako v Jihlavě, kde bych pravděpodobně takové uvolnění nedostal.
Vojtěch Port: Chodím na Fakultní základní školu Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Se studiem jsem velmi spokojený, školu mám blízko od zimáku a noví učitelé včetně spolužáků jsou v pohodě.
Cyril Valach: V Praze jsem si vybral Gymnázium Nad Štolou, abych mohl pokračovat v programu víceletého gymnázia. Škola není od zimáku příliš daleko, což je super. Všichni učitelé mi zatím vycházejí vstříc, nemůžu si na nic stěžovat.

Andreji, jak to máš s ubytováním v Praze?
Bydlím tady s babičkou a dědou, kteří se kvůli mně rozhodli přestěhovat z Jihlavy. Jsem hrozně rád, že je tu mám, za což bych jim chtěl touto cestou moc poděkovat. Když mám s něčím problém, s čímkoliv mi poradí. Hlavně jídlo musím babičce pochválit. (směje se)

Cyrile, bydlíš na sparťanské ubytovně s Nino Tomovem. Jak spolu vycházíte?
Nino je super spolubydlící. Ze začátku mi hodně pomáhal, což bylo opravdu super. Řekl bych, že to spolu zvládáme celkem dobře. (usměje se)

Přestávka mi samozřejmě vadí, led ničím nahradit nejde.
Vojtěch Port o vynucené pauze

Která místa v Praze máte nejraději?
Vojtěch Port: Nejraději mám park Stromovku, kde je výborný prostor pro tréninky v přírodě. Rád chodím také po centru Prahy, které je opravdu nádherné.
Andrej Fábry: V Praze je spousta hezkých míst. Nejvíce se mi líbí klasické turistické destinace, jako jsou Karlův most nebo Pražský hrad. Ze všeho nejraději ale chodím na zimní stadion. (směje se)
Cyril Valach: Abych se přiznal, v Praze ještě tolik míst neznám. Přeci jen toho času v sezoně moc není, když máme chvilku, skočíme s klukama maximálně někam na jídlo. Ale slyšel jsem, že centrum je krásné.

Baví vás život v Praze, nebo máte raději venkov?
Vojtěch Port: Život v Praze mě baví, ale venkov je taky fajn. Obojí má něco do sebe.
Cyril Valach: Těžko říct, takhle jsem nad tím ještě neuvažoval. Ale jak říkal Vojta, obojí má své výhody a zase naopak.
Andrej Fábry: Mně osobně víc baví život ve městě. I když jsem vyrůstal na vesnici, mám raději ten klasický velkoměstský život.

Valach: Všichni kluci v kabině jsou v pohodě

S kým si na Spartě nejlépe rozumíte?
Cyril Valach: Všichni kluci z kabiny jsou v pohodě, ale úplně nejvíce si rozumím se Sebastianem Höllem.
Vojtěch Port: Rozumím si úplně se všemi, nejvíce však s kluky z naší ubytovny.
Andrej Fábry: U mě je to jednoznačně Lukáš Kalný, se kterým nastupuju v jedné formaci. Hrajeme sice spolu asi jen dva měsíce, ale naše spolupráce je celkem výborná. Na ledě si dokážeme přihrát v jakékoliv situaci, dáváme si nahrávky naslepo, zkrátka jednoduše o sobě víme.

Andreji, trávíte jako tým svůj volný čas i mimo zimní stadion?
Když jsme ještě hráli v předzávodním období, s klukama jsme někam zašli. Teď už na to není bohužel tolik času, a hlavně vinou aktuální situace už to tolik možné není. Když ještě nebyla škola, často jsme například chodili někam na snídani.

18
Vojtěch Port naskočil do osmnácti duelů v Extralize dorostu.

Můžete popsat svůj běžný den? Jak vše stíháte?
Vojtěch Port: Tím, že mám možnost bydlet přímo na Spartě, stíhám vše v pohodě. Ráno vstanu, jdu buď na ranní trénink, nebo přímo do školy. Poté se vrátím ze školy zpátky na stadion, učím se a akorát stíhám další fázi tréninku.
Cyril Valach: Zvládám vše docela dobře. Ráno vstanu, udělám si rychlou snídani a běžím na trénink. Potom jdu do školy a pak zase zpátky na zimák, kde máme další tréninkovou jednotku. Po druhé fázi chodíme ještě s klukama do posilovny nebo na střelnici. Večer už jen zavolám domů rodičům a jdu spát.
Andrej Fábry: V pondělí, v úterý a ve středu máme ranní tréninky akademie, takže si ráno dávám nějakou menší snídani. Po tréninku jedu společně s Mikulášem Odehnalem do školy, kterou máme kousek od zimního stadionu, což je parádní. Jakmile skončí škola, jdu ještě většinou domů, abych si trochu odpočinul. Pak se vracím na stadion, kde probíhá další trénink, který nám obvykle končí někdy pozdě večer. Po příjezdu domů se už jen protáhnu, anebo si ještě zacvičím, když mám chuť. Jak přijedu domů, najím se a jdu spát, protože po takovém dni jsem příjemně unavený. Program je někdy náročnější, ale dá se zvládnout.

Jaká cvičení doma trénujete?
Andrej Fábry: Je to různé. Dostali jsme tréninkový plán od našeho kondičního trenéra Martina Šetelíka, který nám vždycky poradí. Někdy si také chodím zahrát basket nebo fotbal, abych se postupně udržoval kondici, když v momentální situaci nemůžeme trénovat na ledě.
Cyril Valach: Jak zmínil Andy, máme rozpis od pana trenéra. Plus se snažím pracovat na věcech, které jsou potřeba zlepšit.
Vojtěch Port: Snažím se dodržovat plány od našich trenérů a cvičit podle nich. Občas trénuji také s bráchou.

Jak vlastně trávíte nynější přestávku od hokeje?
Cyril Valach: Přesunul jsem se zpátky domů do Jihlavy, kde dělám školu a individuálně trénuji.
Vojtěch Port: Přestávka mi samozřejmě vadí, jelikož led ničím nahradit nejde. Nyní se snažím věnovat škole a individuální přípravě, abych byl plně připravený, až se vše znovu rozjede.
Andrej Fábry: Snažím se trénovat co nejvíc, ale samozřejmě nechci nic přehánět. Občas si zahrajeme s klukama nějaké hry přes sociální sítě, když se nyní nemůžeme vídat osobně. Všichni doufáme, že se co nejdříve vrátíme zpátky na zimák a budeme moci trénovat společně.


FOTO: Juniorský hokej

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek