29. 10. 2020 Daniel Ryl

Bulhar Tomov: Chci se prosadit v áčku!

Jméno obránce Nina Tomova si dobře zapamatujte! Bystří fanoušci už poznali, že se jedná o jednoho z krajánků, kteří působí v naší mládeži. Nadějný bulharský obránce se dostal do našeho klubu přes letní hokejovou školu, ze které má našlápnuto do velkého hokeje. "Oba rodiče jsou Bulhaři, bydlí v Sofii, takže jsem v Praze sám na ubytovně. Je to velká škola," vypráví plynulou češtinou mladý obránce juniorky a dorostu.

Trenéři tě vzhledem k nejnovějším opatřením poslali domů. Jaká je v Bulharsku aktuální situace?
Mnohem lepší. Dá se tu trénovat, jsou otevřená fitka i zimní stadiony. Mám domluvené tréninky na ledě, ale se sparťanskými trenéry jsem v kontaktu. Jakmile bude možnost trénovat v Praze, tak se vrátím zpátky.

Kolik máte v Bulharsku zimních stadionů?
Celkem šest. Čtyři z nich jsou u nás v Sofii, kde je samozřejmě i největší stadion.

4
Nino Tomov už má na kontě čtyři starty na mistrovství světa do 20 let, kde domácí Bulhaři v lednu obsadili ve třetí divizi páté místo.

Jak se bulharský kluk ze Sofie dostal do Sparty?
Můj strejda dříve hrával hokej, je takovou bulharskou legendou. (usmívá se) Na Spartu jsem se dostal sám přes letní hokejovou školu v Litoměřicích. Tam si mě před čtyřmi lety vyhlédl pan Kročák, který mě pozval na soustředění osmé třídy. V Kravařích jsme odehráli turnaj, po kterém mi nabídl, zda bych nechtěl hrát za Spartu.

Oba rodiče jsou Bulhaři, nebo jsi měl kontakt s Českem už dříve?
Ne ne, žádný kontakt jsem neměl. Oba rodiče jsou z Bulharska, takže jsem se k hokeji a ke Spartě dostal svou vlastní cestou.

Co kamarádi v Bulharsku? Neměli tě trošku za blázna, když jsi jim vysvětloval, jaký sport hraješ?
Určitě. Ve škole hodně lidí ani nevědělo, co lední hokej znamená. (usmívá se) Mně se ale líbil, jejich názor mě v tu chvíli nezajímal.

Chci do áčka Sparty a reprezentovat Bulharsko

Jak zvládáš život na ubytovně v cizí zemi, navíc bez svých rodičů?
Určitě je to velká škola. Pro mě je to hodně dobrá zkušenost do života, protože se naučím fungovat sám.

Česky mluvíš výborně! To ses naučil v Praze?
Děkuju. Česky jsem se naučil za čtyři roky, co jsem v Praze. Nejvíc jsem se samozřejmě naučil v kabině od spoluhráčů, kteří mi hlavně na začátku hodně pomáhali.

Být profesionálním hokejistou je pro tebe asi velká motivace, že ano?
Určitě se chci hokejem živit. Mým největším cílem je aktuálně sparťanské áčko, kam bych se rád prosadil. Uvidí se, co bude dál, ale ve Spartě jsem spokojený.

692
V Bulharsku mají 692 mládežnických hokejistů, dospělých jen 169. Pro porovnání - Česko jich má oficiálně 27 263 a 90 610!

Co reprezentace? Přemýšlel bys o případné pozvánce do českého národního týmu?
České občanství bych rád získal, ale reprezentovat budu asi vždycky Bulharsko. Už mám nějaké starty v mládežnických týmech i na mistrovství světa do 18 let. Chtěl bych hrát za Bulharsko, ale když bude příležitost, rád bych si vyřídil české občanství.

V Bulharsku tvoří členskou hokejovou základnu převážně mládežnické kategorie. Vnímáš, že je bulharský hokej na začátku svého vzestupu?
Myslím si, že je v bulharském hokeji velká budoucnost. Nějakých deset let zpátky jsme žádného pořádného hokejistu neměli. Dneska chytá Alexandar Georgiev v NHL, a přestože reprezentuje Rusko, i díky němu přibývá malých hokejistů. Věřím, že v budoucnosti to bude jenom lepší.

Jsi v kontaktu se svými parťáky z reprezentace, kteří nastupují jinde po Evropě i v zámoří?
Není nás moc, takže jsem v kontaktu se všema klukama. (usmívá se) Známe se odmalička. V Sofii moc klubů nebylo, takže jsme odmalička hrávali spolu. Ve třinácti a čtrnácti letech jsme se rozutekli do hokejově kvalitnějších zemí, ale pravidelně se potkáváme na reprezentačních akcích.

Ve Spartě máme skvělou partu, někdy si dělají legraci

Co kluci ve sparťanské kabině? Nedělají si z tebe legraci, že jsi ze země, která moc hokejových reprezentantů ve světě nemá?
Když něčemu nerozumím, tak mi kluci říkají, že jsem fakt Bulhar. (směje se) To je ale všechno jen z legrace. Máme v týmu skvělou partu!

Trénuješ a hraješ v juniorce, ale občas nastupuješ i za dorost. Jak hodnotíš start do sezony?
První těžký zápas proti Hradci Králové jsme vyhráli, ale pak jsme dvakrát prohráli. I přes porážky si myslím, že jsme předvedli dobré výkony a náš tým má velký potenciál. V juniorce jsem byl zatím jen na šest zápasů, ale tým máme výborný. Věřím, že v dorostu i juniorech můžeme zaútočit na titul!

Vždycky jsi chtěl být obránce, nebo tě to táhlo i na jiné pozice?
Odmalička jsem byl obránce, bavil mě nejvíc. Určitě rád pomáhám i v útoku, vstřelený gól mě samozřejmě potěší, ale vždycky jsem se cítil nejlépe jako obránce.

Věděli jste, že...

Ve Spartě už jeden částečný Bulhar působil. Obránce Angel Krstev má po svém otci bulharské kořeny, dokonce až do 18 let měl pouze bulharské občanství. Před světovým šampionátem si však zajistil také české občanství. V našem klubu působil v letech 2011 až 2013.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek