29. 11. 2020 | Martina Nová

SPA - LIT 2:3sn - Po nájezdech bereme bod

22., neděle 29. 11. 2020
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Machovský – Piskáček (A), Košťálek, Němeček, Jandus, Dvořák, Mikliš, Kalina – Sobotka, Horák, Tomášek – Rousek, Sukeľ, Řepík (C) – Buchtele, Pech (A), Forman – Dvořáček, Vitouch, Kudrna.
Litvínov: Godla – Ščotka, Irving, Cibulskis, Balinskis, Demel, Kudla, Doudera – Jarůšek, Hanzl (A), Zdráhal – Lukeš, Hübl (C), Válek – Myšák, Gerhát, Látal – Havelka, Helt, Zygmunt.
Branky a nahrávky: 2. Buchtele (Mikliš, Forman), 6. Řepík (Sobotka, Rousek) – 3. Irving, 29. Jarůšek (Hanzl, Zdráhal), rozhodující nájezd Válek. Rozhodčí: Hejduk, Pilný – Lučan, Kis. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 28:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.
Sparta nenavázala na vítězství v Hradci Králové, když na domácí půdě podlehla Litvínovu 2:3 po nájezdech. Vyrovnané utkání začalo ve vysokém tempu a v prvních šesti minutách byly k vidění hned tři branky, díky čemuž jsme po první třetině vedli o jeden gól. Ve druhém dějství však hosté srovnali, a protože se už skóre v základní hrací době nezměnilo, utkání šlo až do samostatných nájezdů. V nich byl nejúspěšnější dvougólový Válek, který dvakrát zdolal Machovského a rozhodl o zisku bonusového bodu pro Vervu.

Fotogalerie

Komentář

Přestože se zdálo, že na úvod budou mít navrch hosté, kteří okamžitě začali úřadovat v útočném pásma, při rychlém výpadu otevřeli již v druhé minutě skóre Pražané. Forman odstavil od puku soupeře u zadního mantinelu, odražený kotouč se dostal na hůl Jana Buchteleho, který plácnul do puku a našel skulinku u Godlovy tyčky. Jenže o několik vteřin poté Litvínov odpověděl. Ve třetí minutě z vrchu pravého kruhu střelou zápěstím propálil Machovského Aaron Irving.

Sparta neotálela a zužitkovala první početní výhodu. Vladimír Sobotka s milimetrovou přesností našel najetého Michala Řepíka v předbrankovém prostoru a domácí kapitán s lehkostí prostřelil Godlu. Naopak Litvínov hru pět na čtyři zužitkovat nedokázal. Koncem první dvacetiminutovky byly k vidění zajímavé útočné akce na obou stranách, nicméně ani jedna neskončila gólem, proto se šlo do kabin za stavu 2:1.


Do prostřední části vstoupili domácí přesilovkou, nicméně Litvínov se z té první ponaučil a Sparta své vedení nenavýšila. Poté se naskytla další příležitost hostům vyrovnat v početní výhodě, ale ani jim se nepovedlo vyzrát na maskovaného muže. Nakonec ale přeci jen Verva srovnala, v úniku zahrozil Hanzl s Richardem Jarůškem a druhý jmenovaný trefil prostor u tyčky bezmocného Machovského.

V dalším průběhu byla k vidění i hra čtyři na čtyři, kde se dalším rychlým únikem blýskli hosté, nicméně Machovský zůstal klidný a situaci bez problémů vyřešil s pomocí obránce. Litvínov s aktivitou neskončil, Válek se utrhl domácí obraně a otestoval pozornost gólmana v rudém dresu. V samotném závěru se zajímavou šancí představil Kudrna, který po konci přesilové hry poslal kotouč těsně nad břevno.


V úvodu třetí třetiny na trestnou lavici usedl jeden ze sparťanů, nicméně asi největší šanci skórovat měl domácí Sukel', který ztroskotal na Godlovi. V dalším průběhu se síly přelévaly ze stranu na stranu a ani jeden z celků se vedení neujal. To se nezměnilo až do konce základní hrací doby, proto duel dospěl až do pětiminutového prodloužení tři na tři.


Nastavení začal Litvínov s pukem na hokejkách a hned nadvakrát ohrozil domácího gólmana. Po buly v pásmu domácích se kotouče ujala Sparta a ohrozila Godlu. Následně se hra vyrovnala, i přes snížený počet hráčů se hrálo hodně nahoru a dolů. V 64. minutě ale přišel faul Vervy a Pražanům se naskytla šance přesilové hry čtyři na tři. Hosté si raději vzali oddechový čas, aby se na nepříjemné chvilky mohli připravit. Ani v nastavení vítěz nebyl určen, proto přišly na řadu samostatné nájezdy.

První, kdo uspěl při nájezdech, byl domácí Řepík ve třetí sérii, nicméně ve čtvrté ho vyrovnal Válek. O vítězi rozhodla až sedmá série, ve které se podruhé v nájezdech prosadil Lukáš Válek. Sparta tak na domácím ledě padla 2:3 po nájezdech.


Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „Máme za sebou velice těžké utkání. Předpokládali jsme, že bude o vítězi rozhodovat jediná branka. Utkání bylo velmi bojovné se spoustou osobních soubojů a šancí na obou stranách. Druhá třetina nebyla z naší strany dobrá, jelikož soupeř několikrát ujel do přečíslení. Ve třetí třetině utkání už směřovalo do prodloužení, ve kterém jsme špatně sehráli přesilovou hru čtyři proti třem. Chtěli jsme navázat na zápas v Hradci Králové, ale bohužel bereme jen bod.“

Vladimír Országh (HC VERVA Litvínov): „Zápas se mi hodnotí dobře. Kluci předvedli výborný výkon, makali celých šedesát minut. Sparta byla v první třetině lepší a dostala se do vedení. Jsem rád, že jsme postupem času vyrovnali a vrátili se zpět do hry. Ve třetí třetině to byl vyrovnaný souboj, ustáli jsme několik vyložených šancí soupeře. Výborně zachytal i náš brankář. V utkání se nám celkově dařilo pokrývat prostor před brankou, což bylo velmi důležité. V nájezdech rozhodla šikovnost Lukáše Válka, za dva body jsme moc rádi.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek