12. 1. 2021 | Daniel Ryl

KOM - SPA 4:3p - Salák začal ve Spartě bodem

12., úterý 12. 1. 2021
Kometa Brno - Sparta KOM - SPA
Kometa Brno: Vejmelka – F. Král, Zámorský, Mlčák, O. Němec (A), Gulaši, Svozil – Zaťovič (C), P. Holík, Mueller (A) – Valský, Klepiš, Vincour – Plášek ml., V. Němec, L. Horký – Bondra, F. Dvořák, Šoustal – Kusko.
Sparta: Salák – Piskáček (A), Košťálek, Poizl, Němeček, Jurčina, Kalina – Sobotka, Horák, Řepík (C) – Rousek, Sukeľ, Tomášek – Buchtele, Pech (A), Říčka – Zikmund, Vitouch, Šmerha – Dvořáček.
Branky a nahrávky: 20. Klepiš (Zaťovič, Mueller), 45. P. Holík (Zámorský, Mueller), 49. Klepiš (O. Němec, F. Král), 61. Mueller (Holík, Zaťovič) – 46. Dvořáček (Sukeľ, Němeček), 50. Košťálek (Pech, Buchtele), 58. Řepík (Horák). Rozhodčí: Hodek, Lacina – Špůr, Klouček. Vyloučení: 4:6, navíc Gulaši (KOM) 5 + do konce utkání, Zaťovič (KOM) 10 minut. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 23:38. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 4:3.
V úterním utkání na ledě Komety Brno dostal poprvé přednost brankář Alexander Salák, jenž sparťany při svém debutu několikrát podržel. Naše mužstvo však ukázalo velkou vnitřní sílu, když dokázalo ve třetí třetině smazat dvougólové manko a díky třem vstřeleným brankám vybojovat alespoň cenný bod.

Komentář

Úvod utkání poznamenal zákrok loktem, po němž putoval do kabin Michal Gulaši. Sparta však nedokázala dlouhou přesilovku využít, protože Karel Vejmelka pochytal pokusy elitní přesilovkové formace a také Jana Košťálka s Robertem Říčkou. Vzápětí nepotrestala vyloučení ani Kometa, která měla gólovou šanci po nešťastném pádu Alexandera Saláka za brankou.

Petr Holík však kotouč do odkryté klece nedopravil, jelikož mu zabránil hlouček sparťanů v brankovišti. Domácí brankář následně v oslabení skvěle zasáhl proti Michalu Řepíkovi s Romanem Horákem, zatímco Alexander Salák vychytal trestné střílení Petera Muellera. V závěrečné minutě už ale sparťanský brankář kapituloval po přesilovkové trefě Jakuba Klepiše z hranice brankoviště.


K trestnému střílení došlo i na sparťanské straně, a to¨ve druhé třetině po faulu na rozjetého Lukáše Rouska. David Tomášek ovšem střelou mezi betony neuspěl a šanci k vyrovnání nevyužil. Vzápětí Michal Řepík orazítkoval jen brněnskou tyčku, zato pokus Lukáše Pecha z brankoviště vychytal Karel Vejmelka.

Vyrovnané utkání nabídlo i další slibné šance, ale nejvýraznější rozruch přinesla druhá sparťanská tyčka v podání Davida Dvořáčka. V závěru druhé třetiny si vysloužil pochvalu útočník Lukáš Pech, jenž sportovně odvolal nesprávně odpískaný faul Jakuba Valského.


Úvod třetího dějství si však sparťané zkomplikovali faulem, který Petr Holík potrestal dělovkou z hranice kruhu. David Dvořáček odčinil své vyloučení snížením, když o třicet vteřin později využil nedůraz brněnské defenzivy před vlastní brankou. Atraktivní duel okořenil třetí gól Komety v podání Jakuba Klepiše, jenž nachytal Alexandera Saláka střelou z levého kruhu.

Sparta však znovu bleskově zareagovala, a to díky přesnému pasu Lukáše Pech, který našel na kruhu Jana Košťálka. V dalším průběhu se činili oba brankáři, ale do osudu utkání promluvilo až vyloučení Ondřeje Němce, jež potrestal Michal Řepík. Na vyrovnání nic nezměnila ani brněnská trenérská výzva, při které sudí zkoumal postavení v brankovišti.


Prodloužení však trvalo jen 49 vteřin, jelikož domácí vyvezli kotouč do útočného pásma, kde ho Petr Holík předložil na hůl Petera Muellera, jehož dělovka pod horní tyčku rozhodla o triumfu Komety.


Ohlasy trenérů

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): "Byl to z naší strany i ze strany Sparty krásný zápas, plný emocí. Trochu nás mrzí, že jsme ten zápas nedotáhli do konce za tři body, protože možnosti byly. Trochu nám haprovala obrana v momentě, kdy jsme dali gól a soupeř hned snížil. Měli jsme držet rozestup ve skóre déle, ale jsme rádi i za dvoubodové vítězství."

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): "Utkání bylo velmi těžké pro oba týmy. Bylo v něm hodně soubojů a přesilovek. My jsme rádi, že jsme zápas nakonec dotáhli do prodloužení a jsme rádi i za získaný bod.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila