16. 5. 2022 Marek Táborský

Gustaf Thorell: Sparta mě posune o kus dál

Jméno Thorell není pro sparťany žádnou novinkou. Erik v týmu patří k nejlepším útočníkům a v uplynulé sezoně výrazně přispěl k týmovým úspěchům. Nyní do Sparty přichází i jeho straší bratr Gustaf, který svou etapu v Česku začal v Plzni. "Sparta je pro mě kariérní krok nahoru. Těším se, až si tady s bráchou zahraju."

Co rozhodlo pro to, že ses stal hráčem Sparty?
Tím nejdůležitějším pro mě bylo, že Sparta je klubem, který chce vždy hrát o titul. Moc bych si přál být součástí velkého úspěchu. Na tým jsou kladeny každý rok obrovská očekávání. To je pro mě jako hokejistu obrovská výzva.

Byly pro tebe zásadní zkušenosti od tvého bratra, který se ve Spartě v minulé sezoně výborně prosadil?
Samozřejmě. Jeho názor byl pro mé rozhodnutí zásadní a bral jsem ho dost v potaz. Vyprávěl mi o klubu samé dobré věci. Řekl mi, že ve Spartě funguje vše na velice profesionální úrovni.

Bereš angažmá ve Spartě po sezoně v Plzni jako další posun ve své kariéře?
V Plzni jsem zažil krásnou etapu své hokejové kariéry. Díky tomuto angažmá jsem pořádně poznal český hokej. Angažmá ve Spartě beru samozřejmě ještě jako kariérní krok nahoru. Očekávání v klubu na hráče jsou vyšší. Posune mě to opět o kus dál. Moc se na to těším.

Jakou očekáváš v týmu roli?
Jsem centr, kdo je zvyklý hrát jak do útoku, tak do obrany. Věřím, že týmu přinesu větší komplexnost. Budu zastávat jakoukoliv roli, jakou ode mě bude tým vyžadovat.

>>>ROZHOVOR S KUBOU KOVÁŘEM<<<

Se Spartou jsi byl domluvený už delší dobu. Sledoval jsi sparťanské finále?
Bohužel ne osobně, protože jsem po sezoně odjel zpět domů do Švédska. Každý zápas jsem ale sledoval v televizi. Myslím, že finále mohlo dopadnout jakkoliv, bylo velice vyrovnané. Věřím, že se takto daleko dostaneme i v další sezoně a tentokrát vyhrajeme.

Kdybys měl porovnat poslední sezonu v extralize s ostatními ve své kariéře, jak těžká pro tebe byla?
Byla to pro mě v mnoha ohledech dost odlišná a zejména hodně důležitá sezona. Získal jsem dost zkušeností o tom, jak určité věci v českém hokeji fungují. To je důležitý aspekt, který hodlám zúročit v následující sezoně.

I v Plzni byli okolo tebe švédští spoluhráči. Jak moc velká výhoda to pro tebe v Česku je? Ve Spartě by měl pokračovat jak tvůj bratr, tak obránce Maxim Matuškin…
Jazyk byl pro mě v začátcích opravdu těžký oříšek. Bylo super, že jsem měl okolo sebe dalších pár Švédů, se kterými jsem se mohl bavit o bezprostředních zážitcích. Hráči v týmu se ale ke mně chovali skvěle. To samé jsem slyšel od bráchy o spoluhráčích ve Spartě. Každopádně to pro mě bude opravdu výjimečné, když si budu moct zahrát spolu s bráchou. Je to jedna z mých nejbližších osob.

Už si hledáš bydlení v Praze? Bude někde poblíž tvého bratra?
Stále hledám vhodné místo, takže nevím, jestli bude poblíž bráchy. Hlavní pro mě je, aby to bylo hezké místo k žití. Praha je úžasné město, takže myslím, že nebude problém najít něco opravdu pěkného.

Foto: MF Dnes

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek