27. 5. 2022 Marek Táborský

Ton: Kádr není uzavřený, posily ještě řešíme

Sportovní ředitel Petr Ton si ani po sezoně příliš neodpočine. Spolu s dlouholetým parťákem, sportovním manažerem Jaroslavem Hlinkou, stále ladí podobu kádru na nadcházející sezonu. Tým zatím posílila šestice hráčů.

Po sezoně jsme ohlásili už tři posily, navíc se podařilo udržet Davida Tomáška. Mohou se fanoušci těšit na další nové tváře?
Pár hráčů je ještě ve hře, je ale příliš brzo, stále jednáme. Více budeme vědět po mistrovství světa. Ve čtvrtek jsme oznámili příchod tří hráčů, kteří prošli sparťanskou akademií. Všichni mají velký potenciál. Mají na to si vybojovat stálé místo v A-týmu a rozvinout svou slibně rozjetou kariéru.

Proběhlo i nějaké další prodloužení kontraktů?
Ano, domluvili jsme se na pokračování s Erikem Thorellem. Prodloužili jsme s ním kontrakt na další dva roky. Měl skvělou první sezonu ve Spartě, jednoznačně patřil mezi nejlepší hráče ligy. Jednu chvíli extralize úplně dominoval. Ani v play off nepodával špatné výkony. Věříme, že se může ještě zlepšovat. Zjistili jsme, že je navíc skvělý i po charakterové stránce. Už během sezony jsme věděli, že chceme, aby byl součástí našeho kádru.

Zatím převažují odchody, což je dáno i nadměrně širokým kádrem.
Přesně tak. Během play off jsme měli pod smlouvou dvacet útočníků, do hry přitom mohlo zasáhnout jen dvanáct. Tým byl doslova předimenzovaný, což bylo dáno obrovským počtem zranění během sezony a posílením kádru v závěru, kdy jsme se rozhodli tým posílit a nikoho neuvolňovat.

Proto převládají odchody. Kostra týmu stejně jako loni zůstává, základní kameny jsou jasně dané. Tým navíc můžeme posílit nejen během léta, ale i v průběhu sezony. Aktuálně můžeme sestavit z našich hráčů až šest útoků. Sondujeme tedy spíše možnost posílení obranných řad. Budu ale opakovat, že chceme dávat větší prostor i našim nadějným hráčům. V tom jsme s trenérským týmem zajedno.

Zůstane v týmu Maxim Matuškin?
Řešili jsme jeho setrvání, ale v danou chvíli nám typologicky lépe zapadal do našeho systému Jakub Krejčík. Od zahraničního hráče jsme během play off čekali více. Nešlo jenom o body. Jeho budoucnost ve Spartě přesto zůstává ještě otevřená.

Bude v týmu pokračovat Július Hudáček?
Nebude. Hudy přicházel ve chvíli, kdy jsme již byli domluvení s Jakubem Kovářem. Dohodli jsme se pouze na angažmá do konce sezony, obě strany věděly, že jde o krátkodobou spolupráci. Situace byla předem daná. Hudy nám výrazně pomohl k účasti ve finále.

Probírali jsme i možnost, že by zůstal. Domluvili jsme se ale, že nemá smysl mít vedle sebe dva takto silné gólmany, kteří chtějí být brankářskou jedničkou. Víme, jakou má Hudy cenu. Platit dvě jedničky by nebylo ekonomicky zdravé.

Kteří mladí hráči mají šanci se prosadit do týmu?
Velkou šanci se prosadit má Petr Hauser, nejlepší hráč juniorky z letošního ročníku. Zkušenosti s dospělým hokejem nabíral i v Litoměřicích. S áčkem začal letní přípravu, i když může hrát stále i za juniory. Rádi bychom si vyzkoušeli také Vojtu Porta, který loni ještě coby dorostenec zazářil v juniorce. Loni v přípravě se skvěle uvedli tehdy ještě dorostenci Bogdan Stepanchuk a Andrej Fábry. V sezoně předváděli vynikající výkony v obou kategoriích. Měli by být jako prvoročáci především tahouni juniorky, ale mohli by získávat zkušenosti také v Sokolově a klidně i v A-týmu. Mrzí mě ale jiná věc.

Jaká?
Plánovali jsme více zapojit další nadějné juniory, obránce Nino Tomova a Tomáše Tomka. Oba ale místo nabízeného kontraktu ve Spartě zvolili pokračování kariéry v zahraniční juniorské lize. Noví trenéři jim chtěli dát šanci mezi stabilními beky, už loni si přičichli k A-týmu. Věříme, že se ale mohou do Sparty časem vrátit. Podobně jako dříve Filip Chlapík nebo nyní Ostap Safin s Michaelem Krutilem.

Jak vypadá situace s Danielem Přibylem?
Snad už si veškerou smůlu vybral. A že ji už bylo. Přáli bychom si, aby tuto sezonu hrál už hlavně na Spartě. V závěru ročníku v Sokolově patřil mezi nejlepší hráče Chance ligy. Pomohl jim do parádního semifinále. Bohužel ho poté skolila těžká viróza. Chtěli jsme z něj ve finále udělat žolíka, měl nahradit v sestavě zraněného Davida Tomáška. Trénoval s námi, bohužel se ale nedal zdravotně zcela do pořádku. Snad už bude tato sezona bez problémů a znovu se stane kmenovým hráčem Sparty.

Sezona skončila smutně, ale s odstupem času převládají pozitiva, je to tak?
Rozhodně! Osobně mi sezona připomínala tu titulovou z roku 2005/2006. Věřil jsem, že se bude úspěch opakovat. Prošli jsme si špatnými momenty, část sezony jsme byli téměř mimo postup do play off. Odešla nám brankářská jednička, tým zužoval obrovský počet zranění, měli jsme opravdu špatnou sérii. V půlce ledna nám téměř nikdo nevěřil.

Co vnímáte za zásadní zlom?
Snažili jsme se držet tým v klidu. Doplnili jsme kádr, vrátil se Miloš Hořava. Těžká období nám paradoxně pomohla. Vyhrabali jsme se z krize jako tým, začali si věřit. Jsme u týmu třetí rok a za tu dobu jsme skončili v základní části dvakrát třetí a jednou první. Tým má svou kvalitu, drží se už tři sezony nahoře. Za úspěch se ale bohužel platí.

Myslíte odchody?
Ano. Někteří hráči si uhráli zahraniční angažmá, které jim rozhodně přejeme. Ani my ale nebyli se všemi hráči úplně spokojení, řešíme také ekonomickou stránku. U některých hokejistů nám zkrátka nedával smysl poměr ceny a kvality. Bohužel platí, že ne každý hráč dokáže ve Spartě odvádět to, co v méně sledovaných klubech. I proto se občas nedomluvíme na prodloužení a dáme přednost mladším.

Jak jste sám prožíval návrat do normálu po dlouhou dobu trvající pandemii?
Hokej s fanoušky je úplně jiný sport. Zkuste se ohlédnout zpátky, kolik krásných momentů jsme s nimi zažili. Osobně jsem hodně prožíval sérii s Libercem, se kterým se nám dlouhodobě nedařilo. Viděl jsem na týmu obrovskou euforii, když se nám podařilo zlomit tu černou sérii. Ve čtvrtfinále a semifinále rozhodovaly úvodní zápasy, kdy nám fanoušci hodně pomáhali. I s Motorem jsme odehráli parádní, ale ohromně těžkou a vyrovnanou sérii. Budějovice hrály vynikající hokej.

A finále?
Jsme tady tři roky. Každý by chtěl hned vyhrávat. To ale neznamená, že bychom museli tyto tři sezony hodnotit špatně. Letos se ve finále střetly dva nejlepší týmy. Atmosféra byla neuvěřitelná. Potkali jsme zkušenější tým. Měli jsme na to je porazit, ale musíme sportovně uznat, že byli o něco málo lepší i šťastnější. Třinec ale také nezačal tituly sbírat hned. K prvnímu titulu došel až po prohře ve finále. Čeká nás opět obrovská spousta práce, abychom se do finále znovu dostali. Ale pokud se nám to povede, budeme zase o něco zkušenější a připravenější.

Opět nás čeká měření sil se zahraničními soupeři…
A je to jedině dobře! Kvůli Champions Hockey League jsme zkrátili přípravu, odehrajeme jen pět zápasů. Pak začne Liga mistrů. Pro všechny hráče je to naopak skvělá možnost změřit své síly se silnými soupeři. Rádi reprezentujeme český hokej, což jsme dokázali v uplynulé sezoně. Nepřekonali jsme jednoho, ale hned několik neskutečně kvalitních týmů. Ukázali jsme, že český tým nemusí být zákonitě horší než elitní švédský klub.

Nemůže účast v Lize mistrů a na Spenglerově poháru sebrat hráčům energii?
S tím nesouhlasím. Poslední zápasy skupiny CHL se hrají už v půlce října. V extralize nás navíc čeká zase o čtyři zápasy méně. Opět chceme využívat i naše mladší hráče. Trénované profesionály zkrátka jednotky zápasů navíc nemohou rozhodit. Na Spengler Cup pak pojedeme minimálně s pěti pětkami.

Těšíte se, že už se tradiční turnaj konečně uskuteční?
Jednoznačně. Spengler Cup je navíc třeba vnímat trochu jinak než ostatní soutěže. Byl jsem tam čtyřikrát, z toho třikrát se Spartou, a je to především obrovský zážitek pro všechny zúčastněné. Je to takový turnaj, kde se tým může ještě víc stmelit. Hráči na něj vyrazí spolu s rodinami, užijí si krásné prostředí, atmosféru i dokonale připravený turnaj. Moc si vážíme toho, že si tam můžeme zahrát. Pro Spartu je to obrovská prestiž. Po hokejové stránce je to skvělá příprava. Hraje se ve vysoké nadmořské výšce, zápasy nejsou takticky příliš svázané, hraje se hlavně atraktivní hokej. Všichni ale chtějí vyhrát, protože se hraje o zajímavé postupové odměny. Je to jednoznačně pozitivní věc.

Aktuální tým:

Brankáři:Kovář, Brízgala, Cichoň
Obránci:Němeček, Moravčík, Polášek, Krejčík, Jurčina, Mikliš, Jandus, Krutil
Útočníci:Řepík, Horák, Tomášek, Sobotka, Erik Thorell, Gustaf Thorell, Kaše, Forman, Buchtele, Přibyl, Dvořáček, Vitouch, Prymula, Safin, Konečný, Hauser


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila